Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

Εμφύλιες συγκρούσεις στη Γάζα

Εμφύλιες συγκρούσεις στη Γάζα

Πηγή: Associated Press

Επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της οικίας του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε εξαπολύθηκε την Τρίτη, ενώ νωρίτερα τέσσερα βλήματα όλμου είχαν χτυπήσει το γραφείο του Μαχμούντ Αμπάς στη Γάζα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Και τη Δευτέρα η πρωθυπουργική κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Σατί, δίπλα στην πόλη της Γάζας είχε δεχθεί πυροβολισμούς.

Τις δύο προηγούμενες μέρες οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις μεταξύ Φατάχ-Χαμάς κλιμακώθηκαν σφοδρά αφήνοντας πίσω τους 19 νεκρούς. Και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε ακρότητες, άνθρωποι πυροβολήθηκαν στο δρόμο από κοντινή απόσταση, δύο ένοπλοι εκπαραθυρώθηκαν από μεγάλο ύψος και ένα νοσοκομείο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι τελικές εξετάσεις των τριών πανεπιστημίων της Γάζας αναβλήθηκαν.

Και οι δύο πλευρές μιλούν για εμφύλιο πόλεμο. Συνολικά από τα μέσα του Μάη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι, η πλειονότητα ένοπλοι. Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής ομάδας διαμεσολαβητών Μπουρχάν Χαμάντ δήλωσε ότι καμία πλευρά «δεν μπορεί να αξιώσει αποφασιστική νίκη» επειδή διαθέτουν αντίστοιχη στρατιωτική δύναμη. Είπε επίσης ότι θα απεύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν αν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν πείθονταν να κηρύξουν κατάπαυση πυρός.

Κατά το ξέσπασμα βίας που εκτυλίσσεται από την Κυριακή υπήρξαν απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Ένοπλοι της Φατάχ απήγαγαν και εκτέλεσαν ξάδελφο του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίζι, ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 2004. Επίσης έκαψαν ολοσχερώς οικία βουλευτή της Χαμάς. Σε άλλο περιστατικό περικύκλωσαν το σπίτι ιερέα της Χαμάς, τον πυροβόλησαν και τον απήγαγαν. Αργότερα το κορμί του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Την Κυριακή εκπαραθύρωσαν μέλος της Χαμάς και τραυμάτισαν άλλους 36.

Από το αντίπαλο στρατόπεδο, ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο σπίτι ανώτατου αξιωματούχου ασφαλείας της Φατάχ με όλμους και χειροβομβίδες και σκότωσαν τον 14χρονο γιο του και τρεις από τις γυναίκες που κατοικούσαν εκεί. Σε άλλο συμβάν πολιόρκησαν την οικεία του Αλ Τζεντίγια, δεξί χέρι του Νταχλάν, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, τον έσυραν έξω και τον σκότωσαν, την ίδια τύχη επεφύλαξαν και στον αδελφό του. Την Κυριακή εκπαραθύρωσαν τον 25χρονο Μοχάμεντ Σγουέιρκι, μέλος της προεδρικής φρουράς του Αμπάς.

Την Κυριακή επίσης η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δήλωσε εκ νέου ότι θα ασκήσει περεταίρω πίεση στη Γάζα. Την αποτυχημένη απόπειρα της Ισλαμικής Τζιχάντ να απάγει ισραηλινό στρατιώτη, ακολούθησε βροχή αεροπορικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού, και ο πρωθυπουργός Ολμέρτ «υποσχέθηκε» κλιμάκωση.

Η άνοδος της Χαμάς στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2006, ύστερα από 40 χρόνια διακυβέρνησης της Φατάχ, συνοδεύεται από αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Τον Μάρτιο η Χαμάς έφερε τη Φατάχ στην κυβέρνηση σε μια ατελέσφορη προσπάθεια εξομάλυνσης. Το διακύβευμα είναι ο έλεγχος των ισχυρών σωμάτων ασφαλείας.

12 σχόλια:

ZeroCoolGR είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ZeroCoolGR είπε...

Αντί να ψάχνουμε να βρούμε λύση για να επιβιώσουμε .. κάνουμε πιο εύκολη την δουλειά των ισραηλινών και αφανιζόμαστε μεταξύ μας.

η Φαταχ τόσα χρόνια τρώει όλη την παγκόσμια βοήθεια μόνη της!!!

Τώρα που έχασε την εξουσία… έχασε και τον έλεγχο και βγάζει τον αληθινό εαυτό της.
Δεν είναι ότι η Χαμας είναι καλύτερη .. για μένα είναι μια από τα ίδια .. άλλα τουλάχιστον είναι εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση σε ελεύθερες εκλογές…

Η ισχύς εν τη ενώσει άλλα που!!!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον, οταν οι Παλεστινιοι εχουν φτασει στο σημειο να εκπαραθυρωνουν ο ενας τον αλλον ας μου εξηγησει καποιος γιατι εμεις θα πρεπει πλεον να τους υποστηριζουμε;

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα,
κατ' αρχην, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και τη δράση σας.
αυτό που θα ήθελα είναι κάποιο email επικοινωνίας με τον Γιώργο Κ. που σας στέλνει τις ανταποκρίσεις -μπορείτε να το δόσετε είτε από εδώ είτε στο celluloid_hypnotic@yahoo.gr
ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Kανενας σας δεν μπορει να μου εξηγησει
γιατι πρεπει να υποστηριζουμε τους Παλαιστινιους οταν εκπαραθυρωνουν ο ενας
τον αλλον, ετσι;

crow είπε...

προς ενα
καταλαβαινω γιατι το λες αυτο. αλλα τι να κανουμε να υποστηριξουμε τους δολοφονους; αυτους που προωθουν τη τρομοκρατια και σκοτωνουν τα γυναικοπαιδα; ειναι λαθος και κριμα αυτο που γινεται, αλλα η απογνωση για δικαιοσυνη που ποτε δεν ερχετε οδηγει τους ανθρωπους σε λαθος χειρισμους που κανουν κακο στο ιδιο τους το 'σπιτι'.με τη δικη μας συμπαρασταση μπορουνε να αλλαξουν τον εμφυλιο. να δουμε...
με την ευκαιρια συνχαρητηρια για το site.
με φιλικους χαιρετισμους

Ανώνυμος είπε...

Γιατι crow αυτοι που εκπαραθυρωνουν τι ειναι;
Δεν ειναι δολοφονοι;

ZeroCoolGR είπε...

προς ένα
Να σου θυμίσω ότι και στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες...
μετά την 'απελευθέρωση' από την κατοχή(όσο ελεύθερη μπορεί να είναι η Γάζα σήμερα)..
γίνετε εμφύλιος... με της συνεπείς που έχει..
το θέμα είναι να μαθαίνουμε από την ιστορία και να μην επαναλαμβάνομαι τα λάθη της.
όσο για το αν είναι δολοφόνοι.. εννοείτε ότι είναι..
Εσύ όμως πρέπει να πάρεις θέση στο θέμα για την αιτία αυτού του εμφύλιο που είναι η ισραηλινή κατοχή..
Ένας Παλαιστίνιος

Ανώνυμος είπε...

ZeroCoolGR :

Oχι οσο και αν αγαπω και υποστηριζω τους
καταφωρα αδικημενους Παλαιστινιους
ΟΧΙ!
Η πραγματικη αιτια αυτου του εμφυλιου δεν
ειναι η κατοχη απο τους Ισραηλινους
(οι οποιοι ειναι βεβαια υπολογοι για πολλα εγκληματα)

Η μονη και πραγματικη αιτια για αυτο τον
εμφυλιο ειναι ο αγωνας για την κατοχη της
εξουσιας αναμεσα σε Hamas και Fatah

ZeroCoolGR είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω.. άλλωστε το είπα στο πρώτο σχόλιο μου..

η απάντηση μου είναι στο ερώτημα σου (Λοιπόν, όταν οι Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει στο σημείο να εκπαραθυρώνουν ο ένας τον άλλον ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί εμείς θα πρέπει πλέον να τους υποστηρίζουμε;)
Ο εμφύλιος ήταν αναπόφευκτο λόγο της έλλειψη κοινού εχθρού και στόχου μετά την "απελευθέρωση" της Γαζας.. όποτε ο μόνος στόχος πια είναι εξουσία και για τους 2!!

Διάβασε το Post από τον Amira Hass «Όχι ένα Ενδο-Παλαιστινιακό ζήτημα» και θα καταλάβεις καλύτερα

crow είπε...

προς ενα
η πραγματικη αιτια του εμφυλιου μπορει να μην οφειλετε εξ ολοκληρου στην ισραηλινη κατοχη, αλλα σιγουρα προερχετε απο αυτη.απο εκει δεν αρχισαν ολα;
ναι ειναι σιγουρα δολοφονοι και αυτοι (αν και θα προτιμουσα να τους αποκαλω μπερδεμενους και τυφλωμενους απο το μισος που εχει σαν συνεπεια τον αυτοαφανισμο τους οπως ειπε και ο zerocoolgr στο πρωτο σχολιο).ας αναρωτηθουμε πως θα ηταν η παλαιστινη αν της διναν την ανεξαρτησια τους και το status ενος κρατους και το απολυτο δικαιωμα στη ζωη (ακομα και με τη διαιρεση σε δυο κρατη-Εβραικο και παλαιστινιακο συμφωνα με την αποφαση 181 το 1947 των Ηνωμενων Εθνων). τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα σημερα κατα τη γνωμη μου σε πολυ μεγαλο βαθμο.ειναι ιστορικα καταγεγραμενο το οτι συμβαινει στη παλαιστινη οφειλετε σε ενα μεγαλο βαθμο στην ισραηλινη κατοχη. οσο αφορα τον πολεμο εξουσιας μεταξυ χαμας και φαταχ τι να πω. ναι ειναι βλακεια. ο ανθρωπος κανει βλακωδες πραγματα για αυτην.το να μην υποστηριζουμε καποιους ανθρωπους επειδη κατα τη γνωμη μου ειναι μπερδεμενοι μας αποσυντονιζει απο το στοχο ο οποιος ειναι μια ανεξαρτητη παλαιστινη.
προς zerocoolgr
αναφερες στο πρωτο σου σχολιο οτι η φαταχ τρωει ολη τη παγκοσμια βοηθεια μονη της. δε σου ζηταω να μου εξηγησεις γιατι το λες αυτο (αν θες παντως ελευθερα) γιατι για το συγκεκριμενο θεμα δε γνωριζω, αλλα αν μπορουσες να μου συνιστουσες καποιο κειμενο 'η αρθρο θα ημουν ευγνωμων.
(με συνχωρειτε για το μεγεθος του σχολιου)

με φιλικους χαιρετισμους

ZeroCoolGR είπε...

Προς crow
Φίλε μου, αυτά τα πράγματα είναι κοινό μυστικό τόσα χρόνια.. μόνο τα πετρέλαιο-δολάρια που έπαιρνε η PLO=Φαταχ τόσα χρόνια να είχαν πάει σε κάποιο σκοπό για τους ανθρώπους στα κατεχόμενα.. δεν μας ένοιαζε αν το Ισραήλ έκανε 50 χρόνια αποκλεισμό στην Γάζα!!
Γιατί νομίζεις ότι έχασαν της εκλογές?? Επειδή ο κόσμο είχε αγανάκτηση από αυτή την δεσποτική συμπεριφορά τους, και ήθελε νέους ανθρώπους με την ελπίδα να κάνουνε ότι δεν κατάφεραν η άλλοι τόσα χρόνια…
Μην περιμένεις κείμενα να βρεις.. είμαι μέσα σε κάποια πράγματα και ξέρω..