Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Τριήμερη επιδρομή στην Beit Ummar

14/02/2008

Πηγή: http://www.palestine-info.co.uk

Για τρίτη συνεχή ημέρα εκατοντάδες στρατιώτες της ισραηλινής κατοχής και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, βανδαλίζουν και τρομοκρατούν τη μικρή παλαιστινιακή πόλη Beit Ummar των 10.000 κατοίκων που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Χεβρώνας στη νότια Δυτική Όχθη.

Οι δυνάμεις κατοχής κήρυξαν την πόλη «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και οι στρατιώτες εισβάλουν σε σπίτια, τρομοκρατούν πολίτες, προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς νεολαίων και βανδαλίζουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

Σύμφωνα με κατοίκους με τους οποίους υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, οι ισραηλινοί στρατιώτες «εξαπέλυσαν ένα κύμα συλλογικής τιμωρίας μαζικών συλλήψεων».

«Πρώτα διέταξαν όλους τους άρρενες ηλικίας από 12 έως 70 ετών να μεταβούν στα προαύλια των σχολείων και στους δρόμους, ενώ η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν, και στη συνέχεια στρατιώτες με βαρύ οπλισμό εισέβαλαν σε σπίτια δέρνοντας νέους και κακοποιώντας λεκτικά τις γυναίκες, βανδαλίζοντας περιουσίες και σπάζοντας ηλεκτρικές συσκευές» δήλωσε ο ηλικιωμένος κάτοικος Yousuf Abu Ayyash. Οι μέθοδοι του στρατού, είπε, θύμιζαν μεσαίωνα.

«Πού στον κόσμο σήμερα το κράτος αναπτύσσει μπουλντόζες μέσα στην καρδιά αστικών κέντρων με σκοπό να καταστρέψει επιχειρήσεις και καταστήματα; Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον μπορούν να το κάνουν, αλλά γιατί να καταστρέψουν την επιχείρησή του; Γιατί να καταστρέψουν το σπίτι του;»

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον εξήντα κάτοικοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε μεγάλα φορτηγά. Οι περισσότεροι εικάζεται ότι θα σταλούν στη φοβερή φυλακή του Kitziot, στην έρημο Νεγκέβ, όπου στοιβάζονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών επαγγελματίες, γιατροί, φοιτητές και διανοούμενοι, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη για την εναντίωσή τους στην ισραηλινή κατοχή.

Το Ισραήλ κρατάει φυλακισμένους περισσότερους από 11.000 Παλαιστινίους, προφανώς ως μέσο διαπραγμάτευσης και εκβιασμού των Παλαιστινίων ώστε να προβούν σε πολιτικούς και εδαφικούς συμβιβασμούς προς το σιωνιστικό κράτος.

Στους συλληφθέντες της νύχτας της Τετάρτης περιλαμβάνονται νέοι και παιδιά όπως ο 15χρονος Muntaser Fakhri Ikhlayel και ο 16χρονος ξάδελφος του Adam Hasan Ikhalyel.

Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές ένας αριθμός κατοίκων φέρει τραυματισμούς από το σκληρό ξυλοδαρμό των στρατιωτών, επειδή παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην πόλη. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές μεταξύ των τραυματισμένων είναι και ο Fakhri Nasr Ikhlayel μαζί με το γιο του.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης, Farhan Alkam, βρίσκεται στη φυλακή χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη λόγω των «θρησκευτικών του πεποιθήσεων».

Επιπλέον προκλήθηκαν ζημιές σε μεγάλο τμήμα του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ μεγάλος αριθμός προσωπικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και προσωπικών εγγράφων κατασχέθηκαν.

Οι κάτοικοι λένε ότι ο ισραηλινοί στρατιώτες οχυρώθηκαν μέσα σε σπίτια ιδιωτών αφού περιόρισαν υπό την απειλή όπλου την οικογένεια σε κάποιο μικρό δωμάτιο ή στην κουζίνα.

Την Τετάρτη μια στρατιωτική μπουλντόζα κατεδάφισε ένα μπακάλικο στο κέντρο της πόλης που ανήκε στον Sabri Zamel Abu Mariya. Καμία εξήγηση δεν συνόδευε την κατεδάφιση.

Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις συστηματικές διώξεις Παλαιστινίων τελευταία, παρά τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Την Τρίτη, ο στηριζόμενος από τη Δύση παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ εξέφρασε το παράπονο ότι το Ισραήλ δεν δίνει καμία ευκαιρία επιτυχίας στην κυβέρνησή του. Δήλωσε ότι οι προκλητικές ισραηλινές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών επιδρομών και επιθέσεων στα παλαιστινιακά αστικά κέντρα, υποβαθμίζουν την εικόνα της κυβέρνησης στα μάτια των απλών Παλαιστινίων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.