Μήνυμα της 20ής/1/2008 από το www.freegaza.ps
Ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας καθώς το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροδότησης άρχισε να διακόπτει τη λειτουργία του την Παρασκευή και η μικροσκοπική παράκτια λωρίδα διανύει την τρίτη ημέρα χωρίς καθόλου εισαγωγή φορτίων με ζωτικές προμήθειες από τρόφιμα και καύσιμα λόγω των τιμωρητικών κυρώσεων του Ισραήλ.
Το εργοστάσιο ηλεκτροδότησης της Λωρίδας της Γάζας έκλεισε ολοκληρωτικά την Κυριακή επειδή δεν διαθέτει πλέον τα αναγκαία καύσιμα ώστε να παραμείνει σε λειτουργία. Μία από τις δύο τουρμπίνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου είχε ήδη σταματήσει από το μεσημέρι.
Αυτό θα περιορίσει δραστικά την παραγωγή στα 25 ή 30 μεγκαβάτ, από τα 65 που παράγει το εργοστάσιο υπό φυσιολογικές συνθήκες. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής το εργοστάσιο θα έχει κλείσει ολοκληρωτικά, αφήνοντας μεγάλα τμήματα της Λωρίδα της Γάζας στο σκοτάδι.
Ο Omar Kittaneh, επικεφαλής της Αρχής της Παλαιστινιακής Ενέργειας στη Ραμάλα επιβεβαίωσε ότι από το βράδυ της Κυριακής η εναπομείνασα σε λειτουργία τουρμπίνα θα κλείσει και το εργοστάσιο ηλεκτροδότησης της Γάζας δεν θα παράγει πλέον καθόλου ρεύμα.
«Ζητήσαμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να ανατρέψει την απόφασή της και να παράσχει καύσιμα για τη λειτουργία του εργοστασίου», δήλωσε ο Δρ. Kittaneh. «Μιλήσαμε με τον ισραηλινό ανθρωπιστικό συντονιστή στο υπουργείο Ενέργειας [Εθνικών Υποδομών]. Είπαμε ότι αυτό είναι αποκλειστικά ευθύνη του Ισραήλ και ότι η μείωση των προμηθειών καυσίμων έως και τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου δεν θα επηρεάσει μόνο το σύστημα ηλεκτροδότησης, αλλά και υδροδότησης και το σύνολο των υποδομών στη Γάζα – τα πάντα».
Ύστερα από μήνες κλιμάκωσης των σκληρών κυρώσεων, το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτικό αποκλεισμό στα συνοριακά περάσματα της Λωρίδας, απαγορεύοντας ακόμη και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ισραηλινή κυβέρνηση λέει ότι ο αποκλεισμός συνιστά τιμωρία για το συνεχιζόμενο μπαράζ παλαιστινιακών χειροποίητων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Λιμοκτονία»
180 σταθμοί καυσίμων έχουν κλείσει, από τους οποίους οι κάτοικοι της Γάζας αγόραζαν αέριο για το μαγείρεμα.
Ο παλαιστίνιος οικονομολόγος Hasan Abu Ramadan δήλωσε ότι η τωρινή ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας θα βαθύνει από τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στις προμήθειες καυσίμων και τροφίμων. Προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας μπορεί να μεταβεί από μία κατάσταση βαθιά ανέχειας σε μια κατάσταση γενικευμένης λιμοκτονίας, έξαρσης ασθενειών και υποσιτισμού.
Ο Abu Ramadan δήλωσε ότι πάνω από το 80% του 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας επιβιώνουν με τη βοήθεια σε είδη διατροφής από διεθνείς οργανισμούς όπως η UNRWA για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Διεθνής καταδίκη
Οι περισσότεροι διεθνείς παράγοντες στην περιοχή πιστεύουν ότι ήδη συντελείται ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Συντονιστή Επείγουσας Βοήθειας του ΟΗΕ, του βοηθού γενικού γραμματέα για τα ανθρωπιστικά ζητήματα, John Holmes, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή ότι «αυτού του τύπου η ενέργεια εναντίον του λαού στη Γάζα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε απ’ αυτές τις επιθέσεις ρουκετών».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε βαθιά ανησυχία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα την Παρασκευή μέσω του γραφείου τύπου σχετικά με «την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει τα συνοριακά περάσματα ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ που χρησιμοποιούνται για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέτοιες ενέργειες αποστερούν τον πληθυσμό από απολύτως αναγκαίες προμήθειες καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την άντληση νερού και την παραγωγή ηλεκτρισμού για σπίτια και νοσοκομεία».
Ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα εδάφη, ο John Dugard, επίσης εξέδωσε πολύ πιο σκληρή ανακοίνωση την Παρασκευή, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είχε προβλέψει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό τόσων γειτονικών πολιτών όταν στόχευσε το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Πόλη της Γάζας.
Αυτό και οι δολοφονίες άλλων Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μαζί με τον αποκλεισμό «εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τον σεβασμό από μέρους του Ισραήλ του διεθνούς δικαίου και τη Δέσμευσή του στην ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο Dugard. Είπε ότι παραβιάζει τη σκληρή απαγόρευση της συλλογικής τιμωρίας που περιλαμβάνεται στην Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης και μία εκ των βασικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου: ότι οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να κάνουν διάκριση ανάμεσα στους στρατιωτικούς στόχους και τους πολίτες.
Πηγή: Maan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου