Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Γάζα: Μια Ισραηλινή Έκκληση για Άμεση Δράση

Γάζα: Μια Ισραηλινή Έκκληση για Άμεση Δράση

Κοινή ανακοίνωση έξι ισραηλινών οργανώσεων, 21/1/2008

Εμείς, οι ισραηλινές οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αποδοκιμάζουμε σκληρά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει τις ζωτικές προμήθειες του ηλεκτρισμού και των καυσίμων (και συνακόλουθα του νερού, αφού οι αντλίες δεν μπορούν να δουλέψουν), καθώς και των αναγκαίων ειδών διατροφής, φαρμάκων και άλλων ανθρωπιστικών προμηθειών προς τον αστικό πληθυσμό της Γάζας. Η απόφαση αυτή συνιστά καθαρό και αδιαμφισβήτητο έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητας.

Ο καθηγητής John Dugard, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αποκάλεσε τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης «σοβαρά εγκλήματα πολέμου» για τα οποία οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να διωχθούν και να τιμωρηθούν. Η δολοφονία περισσότερων από 40 πολιτών αυτήν την τελευταία εβδομάδα παραβιάζει, δήλωσε «την αυστηρή απαγόρευση της συλλογικής τιμωρίας που περιλαμβάνει η Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης. Επίσης παραβιάζει μία από τις βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ότι οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να διαχωρίζουν τους στρατιωτικούς από τους πολιτικούς στόχους». Πράγματι, το ίδιο το νομικό πλαίσιο που επικαλέστηκε η ισραηλινή κυβέρνηση για να διεξάγει αυτήν την παράνομη και ανήθικη ενέργεια –διακηρύσσοντας τη Γάζα «εχθρική οντότητα» εντός «μιας σύγκρουσης πλησίον της πολεμικής» - δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο διεθνές δίκαιο.

Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπάν Κι-Μουν να οδηγήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια καθοριστική απόφαση για τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας όταν συγκληθεί σε έκτακτη σύνοδο την Τετάρτη.

Καλούμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα την Αμερικανική κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να επικρίνουν αυστηρά τις ενέργειες του Ισραήλ και υπό το φως των πρόσφατων προσπαθειών να αναβιώσουν τη διπλωματική διαδικασία να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων πολιτών καθώς και τη συνεχιζόμενη κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών που συντελείται σε ανησυχητικό επίπεδο.

Καλούμε τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο στων οποίων το όνομα φέρεται να ομιλεί η ισραηλινή κυβέρνηση, και ιδιαίτερα στο όνομα των ραβίνων και των δημόσιων ηγετών τους, να φωνάξουν κατηγορηματικά ενάντια σ’ αυτήν την επίθεση εναντίον του ίδιου του ηθικού πυρήνα των εβραϊκών αρχών.

Και καλούμε τους λαούς του κόσμου να γνωστοποιήσουν στους αξιωματούχους και στους ηγέτες τους την αποστροφή τους γι’ αυτήν την ανάλγητη, παράνομη και ανήθικη πράξη – μια πράξη που ξεχωρίζει για τη σκληρότητά της ακόμη και από την πλευρά μιας ούτως ή άλλως καταπιεστικής Ισραηλινής Κατοχής.

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον όλων των πολιτών και αναγνωρίζουμε τα δεινά των κατοίκων του Σντερότ. Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δεν δικαιολογούν την κραυγαλέα δυσαναλογία των ισραηλινών κυρώσεων εις βάρος του ενάμιση εκατομμυρίου πολιτών της Γάζας, ιδιαίτερα υπό το φως της 40χρονης καταπιεστικής κατοχής του Ισραήλ. Τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από μία κυβέρνηση είναι κατάφωρες και πρέπει να καταδικαστούν και να τιμωρηθούν εάν το ίδιο το σύστημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομοθεσίας θέλουμε να προασπιστεί.

Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να τιμωρήσει τον αστικό πληθυσμό της Γάζας, με όλη την ανθρώπινη οδύνη που περιλαμβάνει, συνιστά Κρατική Τρομοκρατία εναντίον αθώων ανθρώπων. Μόνο όταν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων του Ισραήλ καταστούν υπόλογοι για τις πράξεις τους και τηρηθεί η διεθνής νομοθεσία θα είναι εφικτή μια δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Υπογράφοντες,

The Alternative Information Center

Bat Tsafon

Gush Shalom

The Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD)

Physicians for Human Rights

The Women’s Coalition for Peace

Δεν υπάρχουν σχόλια: