Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Συγκρούσεις Παλαιστινίων στη Ράφα με την αστυνομία της Αιγύπτου στις 22/1

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν την Τρίτη το συνοριακό πέρασμα της Ράφα (Γάζα-Αίγυπτος) απαιτώντας να ανοίξει. Η αιγυπτιακή αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και επιτέθηκε με γκλομπ και αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών.

Η Ράφα είναι το μοναδικό συνοριακό πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας που δεν υπόκειται στον έλεγχο του Ισραήλ. Οι οργισμένοι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η Γάζα τελεί υπό πολιορκία τόσο από το Ισραήλ όσο και από τους όμορους Άραβες.

Η Um Ahmad, Παλαιστίνια διαδηλώτρια στη Ράφα δήλωσε στο Al Jazeera: «Οι Άραβες θα έπρεπε να ενωθούν μαζί μας όχι να συνασπιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι μία έκκληση προς όλους τους Άραβες. Θα πρέπει να μας βοηθήσουν να άρουμε τον αποκλεισμό, θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό μας».

Η Αίγυπτος ζήτησε από τη Χαμάς να συστήσει αυστηρά στους κατοίκους της Λωρίδας να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Hossam Zaki, εξέφρασε «τη βαθιά θλίψη της χώρας του για τα γεγονότα της Ράφας», ζητώντας παράλληλα «από εκείνους που έχουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας να εργαστούν προς αποφυγήν επανάληψης μιας ανάλογης κατάστασης».

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό. Τραυματίστηκαν επίσης 11 αιγύπτιοι αστυνομικοί, ένας από πυρά και οι υπόλοιποι από πέτρες.

Ανθρωπιστική κρίση

Εντωμεταξύ, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ανθρωπιστική κρίση, δύο φορτηγά που μετέφεραν μαγειρικό αέριο και τρία με ντίζελ για γεννήτριες πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα με το Ισραήλ, Nahal Oz, ανατολικά της Πόλης της Γάζας νωρίς το πρωί της Τρίτης. Υπολογίζεται ότι τα καύσιμα αρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Πόλης της Γάζας για δύο μέρες.

Είναι η πρώτη φορά που εισήχθησαν προμήθειες στη Γάζα από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Εχούντ Ολμέρτ, διέταξε την «σφράγιση» της περιοχής ως απάντηση στην εξαπόλυση ρουκετών.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, Παλαιστίνιος πρόεδρος, ζήτησε από το Ισραήλ την ολοκληρωτική άρση του αποκλεισμού, αποκαλώντας «ανεπαρκή» τη μερική άρση. Παράλληλα επέκρινε εκ νέου την εξαπόλυση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα. «Δεν εξαπολύει ο λαός αυτές τις ρουκέτες. Έχουμε καταδικάσει αυτές τις άκαρπες επιθέσεις κατά το παρελθόν και εξακολουθούμε να το κάνουμε. Πρέπει να σταματήσουν».

Ο Χαλέντ Μεσάλ, ο ηγέτης της Χαμάς, δήλωσε από τη Δαμασκό ότι η εξαπόλυση των ρουκετών θα συνεχιστεί διαρκούσης της «σφαγής» του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Όχθη. «Ας σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις και την κατοχή της παλαιστινιακής γης και η αντίσταση, συμπεριλαμβανομένων των ρουκετών, θα σταματήσει» δήλωσε σε συνέντευξη.

Οι επιπτώσεις του αποκλεισμού, που άφησαν πολλά σπίτια στο σκοτάδι, επηρέασαν τη λειτουργία των νοσοκομείων και πλημμύρισαν τους δρόμους της Γάζας με λύματα, προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή. Ομόφωνα την Τρίτη το ιρακινό κοινοβούλιο καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές και την πολιορκία της Γάζας και ενέκρινε σχέδιο παροχής βοήθειας (με τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο) σε συνεργασία με την Αραβική Λίγκα και τον ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα η Ε.Ε. κατηγόρησε το Ισραήλ για επιβολή «συλλογικής τιμωρίας» στον αστικό πληθυσμό της Γάζας. Ο Κυριακός Τριανταφυλλίδης, μέλος του ευρωκοινοβουλίου (από την Κύπρο) δήλωσε στο Al Jazeera: «Αυτό που συντελείται εκεί (στη Γάζα) είναι τεράστια καταστροφή εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας και δεν αρκεί απλώς η άρση του αποκλεισμού για μικρό χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι η ενέργεια του Ισραήλ εναντίον της Γάζας, που συνιστά συλλογική τιμωρία για ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, πρέπει να καταδικαστεί σκληρά από τη διεθνή κοινότητα. Δεν συμφωνούμε με τέτοιου είδους μέτρα».

Από το Al Jazzera

Δεν υπάρχουν σχόλια: