Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Για το ισραηλινό κομβόι

Από το Alternative information Center:

Περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί, Άραβες και Εβραίοι καθώς και μερικές εκατοντάδες διεθνείς, αλλά και μία παλαιστινιακή αποστολή που ήρθε από τη Ραμάλα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ συμμετείχαν σ’ ένα κομβόι αλληλεγγύης στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Με δύο φορτηγά γεμάτα προμήθειες τροφίμων και την ισχυρή έκκληση να αρθεί ο αποκλεισμός του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Το κονβόι οργανώθηκε από μια πλατιά συμμαχία ισραηλινών οργανώσεων, κινημάτων και πολιτικών κομμάτων, δραστήριων ενάντια στην κατοχή, μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών ήταν ωστόσο συνηθισμένοι άντρες και γυναίκες που αισθάνονται αποτροπιασμό από την βάρβαρη ισραηλινή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και των ενεργειών που πολλοί διαδηλωτές χαρακτηρίζουν ως εγκλήματα πολέμου.

Αν και το κονβόι της Γάζας δεν άνηκε επίσημα στη Διεθνή Ημέρα Κινητοποίησης που ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, για πολλούς από τους διοργανωτές και διαδηλωτές ήταν ο δικός μας τρόπος να συμμετάσχουμε στην Ημέρα Δράσης, και να θέσουμε το μαρτύριο της Γάζας στο πλαίσιο των διεθνών διαδηλώσεων.

Δείτε εδώ φωτορεπορτάζ από το AIC

Από τη Ρώμη:

26 Γενάρη – Αλληλεγγύη προς τη Γάζα

Κατά τη διάρκεια μίας δημόσιας εκδήλωσης στη Ρώμη, που διοργανώθηκε από την Action for Peace, προς υποστήριξη της καμπάνιας για τον τερματισμό της πολιορκίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας δράσης του ΠΚΦ με τους Lama Hourani από τη Γάζα, Noam Livne, Courage to refuse, από το Tel Aviv, και Basel Mansour από το Bil'in – καταφέραμε να αποκαταστήσουμε επικοινωνία με το Κονβόι Αλληλεγγύης

(Angela Godfrey ) και τη Γάζα (Ejad Sarraji): για τους 150 συμμετέχοντες στην εκδήλωση σε μια γεμάτη αίθουσα ήταν εξαιρετικά σημαντικό και συγκινητικό. Μετά την εκδήλωση έγινε πορεία με κεριά μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία ενάντια στον πόλεμο και σε αλληλεγγύη προς τη Γάζα και όλους τους Παλαιστινίους.

Ευχαριστούμε όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες σ’ αυτό το σημαντικό κομβόι αλληλεγγύης!

Από το Gush Shalom:

26 ισραηλινές ειρηνευτικές ομάδες συμμετείχαν στην πρωτοβουλία υπό το κοινό σύνθημα: «Τερματίστε την πολιορκία!».

Περίπου οι μισοί διαδηλωτές ήταν Εβραίοι και οι άλλοι μισοί Άραβες.

Στην κορύφωση της διαδήλωσης ο συντονιστής Huloud al Badawi κάλεσε από κινητό τηλέφωνο τον Δρ. Sarraj. Εκείνος συμμετείχε στην παράλληλη διαδήλωση στη Γάζα και τα λόγια του μεταδόθηκαν από τα μεγάφωνα. Απεύθυνε μια σπαρακτική έκκληση στο ισραηλινό ειρηνευτικό στρατόπεδο να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στον αγώνα τους ενάντια στον αποκλεισμό.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μία νεαρή γυναίκα από το Σντερότ, η Shir Shusdig, που φώναξε: «Εδώ και εφτά χρόνια υποφέρω από τις ρουκέτες Κασάμ στο κιμπούτς Ζικίμ και στο Σντερότ. Ξέρω ότι και οι άνθρωποι από την άλλη πλευρά υποφέρουν επίσης πάρα πολύ. Γιαυτό είμαι εδώ»!

Ο Jeff Halper ενημέρωσε ότι σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο γίνονταν διαδηλώσει αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας.

Επειδή ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε την είσοδο των προμηθειών στη Λωρίδα, αποθηκεύτηκαν για τις δύο επόμενες μέρες, θα κάνουμε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ξεκινήσουμε έναν δικαστικό αγώνα μέχρι να νικήσουμε.

Και τέλος εδώ το σχετικό άρθρο από το aljazeera.

Δεν υπάρχουν σχόλια: