Η πληροφορία προέρχεται από πηγή πλησίον των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης (PRC) στη Ράφα και την επιβεβαίωσε στέλεχος της Χαμάς με τη διευκρίνιση ότι ήταν οι ΛΕΑ που προετοίμασαν την παραβίαση του τείχους, ενώ η αστυνομία της Χαμάς δεν επενέβη.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το άρθρο, η Χαμάς εδώ και μήνες συζητούσε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας. Προφανώς ύστερα από τέσσερις μέρες ερμητικού αποκλεισμού, ύστερα από μήνες πολιορκίας, οι εγκέφαλοι του σχεδίου πίστεψαν ότι οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες ήταν πρόσφορες για την κατάρριψη του σιδερένιου τείχους που είχε στήσει το Ισραήλ.
Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι κάτοικοι της Ράφα ξύπνησαν από μια σειρά εκρήξεων, μεταξύ 15 με 20 εκρήξεις. Το νοσοκομείο στη Ράφα τέθηκε σε επιφυλακή για να δεχθεί πιθανούς τραυματίες από αιγυπτιακές σφαίρες. Οι άνθρωποι άρχισαν να κατευθύνονται προς τα σημεία όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, αλλά άντρες της Χαμάς τους εμπόδισαν να διασχίσουν τα σύνορα πριν το ξημέρωμα. Στις 6 το πρωί οι πρώτοι άνθρωποι άρχισαν να διαβαίνουν τα σύνορα προς την Αίγυπτο και ο αριθμός τους διαρκώς αυξανόταν. Η αγορά στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα άνοιξε νωρίς προς τιμήν των επισκεπτών.
Οι Αιγύπτιοι δεν άφησαν παλαιστινιακά οχήματα να διασχίσουν το σύνορο, αλλά επέτρεψαν κάρα ζεμένα σε άλογα και γαϊδούρια. Η αιγυπτιακή αστυνομία, που παρακολουθούσε εκείνους που πηγαινοέρχονταν χωρίς να ελέγχει κανέναν, εμπόδισε αιγύπτιους οδηγούς να μεταφέρουν κατοίκους της Γάζας έξω από τη Ράφα, αν και ορισμένοι οδηγοί κατόρθωσαν να το κάνουν από παρακαμπτήριες οδούς, χρεώνοντας περίπου 300 αιγυπτιακές λίρες. Αλλά ακόμα κι αν επιτρεπόταν να μεταφέρουν ανθρώπους, δεν θα έφταναν τα αυτοκίνητα. Χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να περπατούν προς το Ελ Αρίς. Η αιγυπτιακή Ράφα άρχισε να στερεύει από αναγκαία είδη που δεν μπορούν να βρεθούν στη Γάζα και οι τιμές των οποίων είναι εξαιρετικά υψηλές: τυρί, τσιμέντο, σίδερο, πετρέλαιο, βενζίνη, τσιγάρα, καθαριστικά είδη, αλεύρι, γυάλινα πιάτα, στρώματα, κουβέρτες. «Οι τιμές θα ανέβουν σε χρόνο μηδέν» έλεγε Παλαιστίνια. Ήξερε ότι το τυρί ήταν φτηνότερο στην Αίγυπτο, αλλά της ζητήθηκε να πληρώσει το ίδιο ποσό όπως για το αιγυπτιακό τυρί που εισάγεται λάθρα από τα τούνελ από τη Ράφα.
Η έλλειψη τσιμέντου έχει δυσκολέψει τον ενταφιασμό των νεκρών και η έλλειψη στρωμάτων έχει προκαλέσει την αναβολή γαμήλιων τελετών.
Αν και οι Αιγύπτιοι μέσα σε λίγες ώρες ανέβασαν την τιμή των τσιγάρων λόγω της ζήτησης, η τιμή τους στη Λωρίδα της Γάζας κατακρημνίστηκε, από 24 σέκελ το πακέτο έπεσε στα 10 σέκελ.
Λεωφορεία και φορτηγά έφταναν στο άνοιγμα συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από ολόκληρη τη Λωρίδα. Πολλές οικογένειες ήρθαν για να ικανοποιήσουν την παιδική έκκληση «να πάμε ταξίδι στην Αίγυπτο». Ορισμένοι πήγαν να δουν συγγενείς που είχαν να δουν καιρό, τα παιδιά χοροπηδούσαν που είχαν την ευκαιρία να πάρουν πατατάκια. Αυτή η αίσθηση της χαράς για την ελευθερία συνέπλεε με μεγάλη κόπωση λόγω του πλήθους και του μεγάλου ποδαρόδρομου.
Κάποιοι πέρασαν τη νύχτα στην Αίγυπτο, αν και οι περισσότεροι πήγαν για λίγες ώρες. Όταν επέστρεψαν, η αστυνομία της Χαμάς έλεγξε τις αποσκευές τους, ειδικά εκείνων που μετέφεραν μεγάλες χαρτόκουτες ερευνώντας για ναρκωτικά και όπλα. Σύμφωνα με το άρθρο μια Παλαιστίνια, που δεν είχε αγοράσει τίποτα, είδε να κάνουν φύλλο και φτερό τις αποσκευές κάποιου. Συνελήφθηκε πάραυτα. Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν οι άντρες της Φατάχ είχαν όπλα που κατασχέθηκαν άμεσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου