Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Ανακοίνωση του Anti-imperialist Camp

Ανακοίνωση του Anti-imperialist Camp

Της 15ης Ιουνίου, 2007

www.antiimperialista.org

camp@antiimperialista.org

Η κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, ένα βήμα μπροστά για την αντίσταση

Η κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι τίποτα παραπάνω από την αργοπορημένη εφαρμογή των περσινών εκλογικών αποτελεσμάτων. Με όλα τα μέσα η Δύση, το Ισραήλ και η Φατάχ προσπαθούσαν να αγνοήσουν τη δημοκρατική ψήφο. Διεθνώς επιβλήθηκε ένα εμπάργκο λιμοκτονίας, η εκλεγμένη κυβέρνηση δεν αναγνωρίστηκε και η ηττημένη οργάνωση της Φατάχ με τις πολιτοφυλακές, τις μυστικές της υπηρεσίες κλπ εξοπλίζονταν.

Η Χαμάς αποπειράθηκε κάθε πιθανό συμβιβασμό συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης συνεργασίας με τη Φατάχ. Αλλά τόσο η Δύση όσο και η Φατάχ συνέχιζαν να προβάλουν εμπόδια. Απλώς δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την εξουσία, ενώ η Δύση δεν ήθελε να χάσει έναν υποτακτικό πληρεξούσιο παρά την κατάφωρη διαφθορά, τον νεποτισμό και τον προσωπικό πλουτισμό του.

Ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας η κατάσταση ήταν αφόρητη όπου οι πολιτοφυλακές του Μοχάμεντ Νταχλάν λεηλατούσαν το λαό και την αντίσταση. Έπαιξαν το ρόλο του συνεργάτη με το Ισραήλ με αποστολή να διασπάσουν και να αποδυναμώσουν την αντίσταση από τα μέσα.

Χαιρετίζουμε την έλευση της Χαμάς στην εξουσία ως εφαρμογή της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε θεαματικά στις εκλογές, ωστόσο παραβιάστηκε συστηματικά από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα. Η ταχύτητα με την οποία μπόρεσε η Χαμάς να καταλάβει θέσεις της Φατάχ δείχνει σε ποιο βαθμό η Φατάχ είχε ήδη απολέσει τη λαϊκή υποστήριξη και πόσο χαμηλά είχε πέσει το ηθικό των βαριά οπλισμένων μονάδων της.

Εμφύλιος πόλεμος;

Συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για αδελφοκτόνο ή εμφύλιο πόλεμο στον οποίο οι Παλαιστίνιοι θα αλληλοσπαραχτούν αντί να ξεσηκωθούν αντάμα ενάντια στην κατοχή.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυτό το στερεότυπο με τον αυτάρεσκο τρόπο εκείνων που θεωρούν εαυτόν πολιτισμένο, φωτισμένο και προοδευτικό, και επομένως απείρως ανώτερο. Μιλάνε για τρομοκρατία, για απαρχαιωμένο Ισλάμ, για την επιστροφή των φατριών και των φυλών. Με λίγα λόγια σύμφωνα με την εμπορευματοποιημένη κοινή γνώμη, οι πρωτόγονοι αλληλοτρώγονται και γι’ αυτό πρέπει να κατηγορηθεί το βάρβαρο Ισλάμ.

Η πραγματικότητα είναι αντεστραμμένη. Οι εγκληματικές συμμορίες είναι εκείνες που συνεργάζονται με το Ισραήλ και λαμβάνουν χρηματοδότηση από τη Δύση, τρομοκρατώντας τον απλό πληθυσμό που υποστηρίζει πλέρια και θρέφει την αντίσταση. Στην πραγματικότητα αυτοί δεν μιλούν για το Ισλάμ, αλλά ισχυρίζονται ότι είναι κοσμικοί, η μαγική λέξη με την οποία η Δύση νομιμοποιεί όλους τους αντιδημοκρατικούς και εγκληματικούς μηχανισμούς και τα πρωτοπαλίκαρά τους. Προσπαθούν να κρύψουν ότι η αντίσταση στην Παλαιστίνη καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή έχει έναν συγκεκριμένο στόχο: να τερματιστεί η κατοχή και η ξένη κυριαρχία και να εγκαθιδρυθεί η αυτοδιάθεση συμπεριλαμβανομένης της πολιτισμικής της διάστασης.

Η συντριπτική πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού θέλει να παλέψει για την αυτοκυριαρχία της, να νικήσει την κατοχή και να τερματίσει τον σιωνιστικό επεκτατισμό. Εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν στην πιθανότητα ενός συμβιβασμού με το Ισραήλ αργοσβήνουν καθώς όλοι βλέπουν ότι το Όσλο ήταν μια προδοσία κι ένα προκάλυμμα για την ένταση του επεκτατισμού και των επιθέσεων. Αντίθετα με την ειρωνική και παραπλανητική φόρμουλα «γη για ειρήνη» οι Παλαιστίνιοι αποστερήθηκαν τη δυνατότητα της ύπαρξής τους καταλήγοντας στη μεγαλύτερη φυλακή-γκέτο στον κόσμο, δηλαδή τη Γάζα.

Εντωμεταξύ οι συνεργάτες της ηγεσίας της Φατάχ εμμένουν στην παραβίαση της λαϊκής βούλησης. Αυτοί φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την ενδοπαλαιστινιακή ένοπλη σύγκρουση. Φυσικά θα ήταν προτιμότερο να είχαν αυτόκλητα αποδεχτεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις και τα προνόμιά τους. Αντ’ αυτού έστησαν εμφύλιο πόλεμο. Κανένας συμβιβασμός, καμία παραχώρηση της Χαμάς δεν αρκούσε για να τους ικανοποιήσει, χάριν επίσης στην αμέριστη συμπαράσταση της Δύσης και πρώτα απ’ όλα της Ε.Ε., την οποία εξακολουθούν να απολαμβάνουν. Με την πάροδο του χρόνου η στρατιωτική δράση φάνηκε πως ήταν η μοναδική εναλλακτική για τον τερματισμό της κατάστασης επικείμενου εμφυλίου πολέμου. Ο λαομίσητος ανθύπατος Νταχλάν έφυγε και συνεπώς είναι θετικό.

Ως τελευταίο καταφύγιο ο Αμπάς υπεραμύνθηκε της έλευσης διεθνών στρατευμάτων που υποστηρίζονται επίσης από το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα η ίδια αυτή υποστήριξη αποκαλύπτει ήδη τον αληθινό χαρακτήρα τέτοιων μονάδων, καθώς οι Σιωνιστές συνήθως αρνούνται κάθε διεθνή δύναμη που θα μπορούσε να κάμψει τις ακόρεστες επιθετικές φιλοδοξίες τους. Η αντίσταση πρέπει να υποστηριχθεί στην άρνηση κάθε είδους τέτοιων στρατευμάτων.

Εντωμεταξύ η Φατάχ επιχειρεί ένα είδος προληπτικού πραξικοπήματος στη Δυτική Όχθη όπου κατέχει ακόμη περισσότερες θέσεις, ρισκάροντας να εκκινήσει και εκεί εμφύλιο πόλεμο. Η ανακήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και η επιβολή της δικής τους κυβέρνησης χωρίς καμία νομιμότητα σπρώχνει την κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διάλυση της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει ως τέτοια, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ακόμη κι αν έγινε από τους λάθος ανθρώπους. Θα έπρεπε να ακολουθήσει η διάλυση ολόκληρης της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διοικητικό Μπαντουστάν ελέω ΗΠΑ και Ισραήλ με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ένα προκάλυμμα της κατοχής. Ακάλυπτος ο εχθρός θα είναι ακόμα πιο ορατός και το πεδίο συνεργασίας μαζί του μικρότερο.

Ισραηλινή εισβολή;

Αντιμέτωπο με τη νίκη της αντίστασης στη Γάζα, το Ισραήλ σκέφτεται μια νέα εισβολή στη Γάζα. Αλλά επίσης μπροστά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς είναι καλοδεχούμενη καθώς οι μαχητές της είναι οι μόνοι που μπορούν να τους αντιμετωπίσουν όπως αρμόζει. Το ότι μερικές φορές ο Δαβίδ υπερισχύει του Γολιάθ φάνηκε το περσινό καλοκαίρι στον Λίβανο. Ενδεχομένως και αυτή τη φορά το ανέφικτο να καταστεί δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: