Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Ομιλία του Ισμαήλ Χανίγιε

Πηγή: http://ouraim.blogspot.com/

Επιλεγμένα αποσπάσματα από το λόγο του Ισμαήλ Χανίγιε στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Aqsa, στις 24 Ιουνίου.

Ισλαμικό εμιράτο

«Θα ήθελα να μιλήσω για το διαχωρισμό της Λωρίδας της Γάζας από τη Δυτική Όχθη. Λέγεται τώρα ότι ένα ισλαμικό εμιράτο, ένα παλαιστινιακό κράτος, μια κυβέρνηση θα εγκαθιδρυθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Πρώτα απ’ όλα, διακηρύσσουμε ξεκάθαρα σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, τα αραβικά και τα ισλαμικά έθνη, και όλους εκείνους που νοιάζονται για μας και παρακολουθούν την υπόθεσή μας: Αυτή είναι ισραηλινή προπαγάνδα που προωθούν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες για να δημιουργήσουν σύγχυση λέγοντας ότι αυτή η ομάδα έκανε πραξικόπημα και θέλει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό εμιράτο, το Χαμαστάν, Ταλιμπάν. Όλα αυτά είναι μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης για να διαδώσουν την κουλτούρα του φόβου σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα.

Μόλις και μετά βίας καταπίνουμε την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, πόσο μάλλον ένα κράτος στη Λωρίδα της Γάζας. Κάναμε εκτενείς συνομιλίες με όλα τα τέκνα του λαού μας ώσπου να καταλήξουμε στα σύνορα του 1967. Δεύτερον, η Λωρίδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γης της Παλαιστίνης και ο λαός της αναπόσπαστο τμήμα του παλαιστινιακού λαού. Είμαστε εκείνοι που προστατεύουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη γεωγραφική μας συνέχεια και την παλαιστινιακή μας οντότητα στην πιο καθαρή, αγνή μορφή της μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία.

Είμαστε εκείνοι που ενδιαφερόμαστε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για την τήρηση του Βασικού Νόμου και για των προεκλογικών μας υποσχέσεων προς τον παλαιστινιακό λαό. Κανένας δεν σκέφτεται την εγκαθίδρυση ενός εμιράτου… Ας μην τρομοκρατούμε το λαό λέγοντας ότι το Ιράν, η Συρία και δεν ξέρω ποιος άλλος εμπλέκεται. Μείνετε ήσυχοι ότι αποτελούμε, όπως είπα, τμήμα του παλαιστινιακού κοινωνικού ιστού, ότι η Λωρίδα της Γάζας θα παραμείνει ο φάρος που υπήρξε πάντοτε και το σύμβολο του ηρωισμού, της αξιοπρέπειας, του θάρρους και των δύο ιντιφάντα και ότι δεν έχει εγκαταλείψει το λαό της στη Δυτική Όχθη ή τη Διασπορά.

Εμείς, αγαπητοί αδελφοί, στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και οπουδήποτε βρισκόμαστε, αποτελούμε ένα συστατικό μέρος του αραβικού και ισλαμικού μας έθνους. Αυτό είναι το στρατηγικό μας βάθος. Η δύναμή μας είναι επίσης και δύναμη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, η δύναμή μας είναι η δύναμη του Κατάρ, της Συρίας, του Σουδάν και του Ιράκ. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση εναντίον των τέκνων του έθνους μας. Αυτό είναι το έθνος μας, η ευρεία βάση της υποστήριξής μας.

Είχαμε τις πολιτικές διαφορές μας και διαφωνήσαμε σε κάποια ζητήματα, αλλά δεν θα αποσπαστούμε από το λαό μας, το έθνος μας και την πατρίδα μας, ούτε σκεφτόμαστε ένα ανεξάρτητο εμιράτο ή υποστηρίζουμε ένα κρατίδιο ή ένα φέουδο, ακριβώς το αντίθετο. Γι’ αυτό η όλη συζήτηση προωθείται βασικά από το Ισραήλ για να τρομοκρατήσει το λαό μας, τα τέκνα του έθνους μας και τις γειτονικές αραβικές χώρες, ώστε να πουν οι άνθρωποι ότι, πάει η Γάζα, χάθηκε. Η Γάζα δεν χάθηκε, είναι σε ασφαλή χέρια και θα παραμείνει τμήμα της Παλαιστίνης, θεού θέλοντος. Δεν χάθηκε».

Η δολοφονία του Αμπάς

«Το ζήτημα της δολοφονίας της Εξοχότητάς του προέδρου και ό,τι σχετίζεται με αυτό. Ουσιαστικά, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι: Οι πολιτικές δολοφονίες δεν αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας ή της πολιτικής μας γραμμής.

Το ζήτημα του προέδρου Αμπού Μάζεν ουδέποτε υπήρξε και ουδέποτε θα υπάρξει. Ωστόσο κυκλοφορεί μια κασέτα που δείχνει νέους να σκάβουν ένα τούνελ εναντίον της ισραηλινής κατοχής περίπου πριν από οκτώ μήνες, πιθανά να παρατηρήσατε ότι φορούσαν χειμερινά ρούχα και είχαν ανάψει μια φωτιά, συνεπώς αυτό έγινε το χειμώνα. Αυτό έγινε πριν από οκτώ μήνες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό να αντιμετωπισθεί η ισραηλινή κατοχή και δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με τον πρόεδρο ή με το όποιο σχέδιο εναντίον του προέδρου. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι τέτοιο.

Είμαστε άνθρωποι ηθικά ακέραιοι που σέβονται τις υποχρεώσεις τους. Υπογράψαμε μια συμφωνία και είμαστε συνεργάτες στο πλαίσιο ενός πολιτικού καθεστώτος. Δεν χτυπάμε πισώπλατα και ουδέποτε μάθαμε να το κάνουμε. Δεν είναι καθόλου αυτή η λογική μας. Γι’ αυτό τονίζω με πάθος ότι αυτή η κατηγορία είναι απολύτως ψεύτικη».

Ο άξονας

«Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι αποτελούμε τμήμα ενός άξονα και ότι τα γεγονότα στη Γάζα συνιστούν τμήμα περιφερειακών διακανονισμών. Και αυτό επίσης είναι παραποίηση, με τον ισχυρισμό ότι εμπλέκεται το Ιράν και άλλα ζητήματα. Αυτά τα σκιάχτρα με τη μορφή του Ιράν, της Συρίας, του Κατάρ και της Αιγύπτου, όλα αυτά είναι σκιάχτρα, σχεδιασμένα να εξυπηρετήσουν τις αμερικανικές πολιτικές στην περιοχή και μια απόπειρα να αποδυναμωθούν εκείνοι που αντιτίθενται σ’ αυτές τις πολιτικές με βάση την ιδέα ότι υπάρχουν περιφερειακές συμμαχίες.

Γι’ αυτό θέλουμε να τονίσουμε το ακόλουθο: Τιμάμε όλους τους δεσμούς μας με τα αραβικά και ισλαμικά κράτη χωρίς εξαίρεση. Διατηρούμε σχέσεις με την Ισλαμική δημοκρατία του Ιράν, όπως και με την Αραβική δημοκρατία της Αιγύπτου. Έχουμε δεσμούς με τη Συρία, καθώς και με την Ιορδανία. Έχουμε δεσμούς με το Κατάρ, όπως και με την Αλγερία, το Μαρόκο και βαθιές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Πήραμε χρήματα από το Ιράν όταν ο παλαιστινιακός λαός βρισκόταν υπό πολιορκία και ψάχναμε για πόρους;

Ναι, πήραμε, είναι κάτι που δεν το κρύβουμε. Ωστόσο πήραμε χρήματα από πολλές αραβικές χώρες, το αδελφό Κατάρ μας έδωσε περισσότερα από 400 εκ. δολάρια, η Αλγερία πάνω από 100, το Σουδάν πάνω από 50, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πριν από μικρό χρονικό διάστημα, ενώ βρισκόμασταν ακόμη στην κυβέρνηση ενότητας, συμφώνησε να δώσει 0,5 δις δολάρια στον παλαιστινιακό λαό. Παίρνουμε χρήματα από όλους επειδή είμαστε πολιορκημένοι, απογυμνωμένοι, τραυματισμένοι άνθρωποι.

Αυτό είναι το καθήκον των αραβικών εθνών προς εμάς και έχουμε το δικαίωμα να το απαιτούμε εκ μέρους του έθνους μας. Αλλά ο ισχυρισμός ότι το ζήτημα έχει πολιτικές πλευρές; Θέλω να καταλάβω, πως συνδέεται το Ιράν με τα γεγονότα στη Γάζα; Έστειλε αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από το Ιράκ και άλλες χώρες και εισήλθαν σ’ αυτήν την περιοχή; Αυτό είναι λάθος, ας μην χρησιμοποιούμε αυτά τα σκιάχτρα. Τα γεγονότα οξύνθηκαν και εξελίχθηκαν στο πεδίο μέχρι που φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα αρχηγεία.

Δεν είμαστε θυγατρική κανενός και δεν αποτελούμε κτήμα κανενός. Λαμβάνουμε τις δικές μας εθνικές αποφάσεις, αλλά τιμάμε το αραβικά και ισλαμικό στρατηγικό μας βάθος. Την ίδια στιγμή, κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει ουδόλως τις αποφάσεις μας. Σε πολλές χώρες μπορεί να μην άρεσε η πολιτική ευελιξία της Χαμάς στη συμφωνία της Μέκκας, αλλά αυτό ήταν το πιστεύω μας, το οποίο ακολουθήσαμε χωρίς δισταγμό.

Το ζήτημα του δημοσιογράφου Άλαν Τζόνστον

Ο Τζόνστον έχει απαχθεί εδώ και πολύ καιρό και κρατείται από μια ομάδα νέων. Ανακοινώσαμε τη θέση μας καταδικάζοντας και επικρίνοντας αυτή την απαγωγή. Έστειλε αρκετούς αγγελιοφόρους σ’ αυτούς τους νέους λέγοντάς τους: εάν πιστεύετε ότι αυτή η ενέργεια υπηρετεί το Ισλάμ, κάνετε λάθος, ζημιώνει το Ισλάμ.

Εάν πιστεύετε ότι αυτή η ενέργεια υπηρετεί την παλαιστινιακή υπόθεση, κάνετε λάθος, ζημιώνει την παλαιστινιακή υπόθεση. Εάν θεωρείτε αυτή την ενέργεια απόδειξη του ανδρισμού σας, δεν αποτελεί ένδειξη ανδρισμού να βάλεις τρεις άντρες να απάγουν και να κρατούν έναν φτωχό, αλλοδαπό, απροστάτευτο δημοσιογράφο στη Γάζα. Αυτή δεν είναι μια πράξη ανδρισμού. Γι’ αυτό ανακοινώσαμε ότι η απαγωγή του δημοσιογράφου δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η βρετανική κυβέρνηση μας ζήτησε να μη χρησιμοποιήσουμε βία για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.

Σεβαστήκαμε την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά αξιοποιήσαμε κάθε δυνατό μέτρο και διασχίσαμε όλα τα πιθανά κανάλια, καθώς και εκείνο της συνάντησής τους με το γραφείο του πρωθυπουργού, για να σβήσουμε αυτήν την κηλίδα από το αγνό πρόσωπο του παλαιστινιακού λαού μας. Απήγαγαν αυτόν τον δημοσιογράφο και τον παρέλασαν φορώντας του μια πορτοκαλί φόρμα, σήμερα τον παρέλασαν φορώντας του μια ζώνη με εκρηκτικά.

Αυτό το ζήτημα πρέπει να τελειώσει. Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση της απαγωγής του βρετανού δημοσιογράφου. Αυτή είναι η θρησκευτική και ηθική μας δέσμευση προς τον επισκέπτη της χώρα μας. Αν μας είχε βλάψει, αν υπήρχαν αναφορές ότι μας κατασκόπευε, τότε θα αναλάμβανε το παλαιστινιακό δικαστικό σύστημα. Αλλά οι δημοσιογράφοι βεβαιώνουν ότι αυτός ο άνθρωπος εργαζόταν και ήταν… Γι’ αυτό το ζήτημα του δημοσιογράφου Άλαν Τζόνστον πρέπει να λήξει.

Χριστιανοί

Το τελευταίο ζήτημα πριν ολοκληρώσω αφορά τους χριστιανούς αδελφούς μας στη χώρα μας. Πρώτον, η δέσμευσή μας προς τους παλαιστίνιους και άραβες χριστιανούς αδελφούς μας απορρέει από τη σαρία. Ευλογητός ο Θεός που είπε: Ο Αλλάχ δεν σας απαγορεύει, αναφορικά μ’ εκείνους που δεν σας αντιμάχονται για την Πίστη (σας), ούτε σας εκδιώκουν από τα σπίτια σας, να τους συμπεριφέρεστε καλά και δίκαια: επειδή ο Αλλάχ αγαπάει τους δίκαιους.

Η δέσμευσή μας προς τους χριστιανούς αδελφούς μας στην Παλαιστίνη βασίζεται στη σαρία και στα ήθη μας και στον πατριωτισμό μας. Μοιραστήκαμε την πατρίδα και την ίδια μοίρα για δεκαετίες. Δεν αδικήσαμε κανέναν. Δεν αδικήσαμε κανέναν και η ιστορία μπορεί να το βεβαιώσει. Για το Θεό, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να πω δημόσια για τις δικές τους υπηρεσίες προς εμάς, και τις δικές μας προς αυτούς.

Μήνυμα προς τους κατοίκους της Γάζας

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στο λαό της πολυαγαπημένης μας Λωρίδας της Γάζας:

Πρώτον: Θέλω να τονίσω ότι η πολιορκία δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, Θεού θέλοντος, και θα τελειώσει αργά ή γρήγορα.

Δεύτερον: Κανένας δεν θα αδικηθεί. Η ισχύς του νόμου είναι ο στόχος και η λογική μας. Αυτό συνάδει με τη γενική αμνηστία που έχουμε διακηρύξει.

Τρίτον: Δεν θα επιτρέψουμε στους εμπόρους του θανάτου, όπως τους εμπόρους ναρκωτικών και τους κλέφτες, να διαπράττουν εγκλήματα. Δώσαμε στην Εκτελεστική Δύναμη και στην αστυνομία ξεκάθαρες οδηγίες να ξεκινήσουν εκστρατεία εναντίον των κρησφύγετων των εμπόρων ναρκωτικών και διεξάγουμε αυτή την εκστρατεία.

Τέταρτον: Κάθε ελεύθερος και ευγενής άνθρωπος από τα αδέλφια μας στη Φατάχ είναι ασφαλής με την πλήρη και ουσιαστική έννοια της λέξης.

Πέμπτον: Το ίδιο ισχύει και για τους θεσμούς της Φατάχ. Είναι στο απυρόβλητο και δεν πρόκειται να ζημιωθούν. Σεβόμαστε τον πολιτικό πλουραλισμό και είμαστε άνθρωποι με αρχές που κατανοούν ποια είναι η εξίσωση στην παλαιστινιακή σκηνή, κατανοούμε ότι έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε και ότι η εσωτερική παλαιστινιακή κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Θα τείνουμε το χέρι μας σε κάθε ελεύθερο, αξιοσέβαστο, ευγενή και αφοσιωμένο άνθρωπο που θα τείνει το χέρι του σε μας.

Έκτον: Δεν θα αποδεχτούμε την ιδέα του να αντιμαχόμαστε ανθρώπους μέσα από τα μέσα της διαβίωσής τους. Θα καταβάλουμε προσπάθειες να πληρωθούν οι μισθοί των εργατών και των αξιωματούχων που είναι αφοσιωμένοι στις δουλειές τους ακόμα κι όταν δεν καταβάλλεται ο μισθός. Όποιος είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του ακόμα κι όταν δεν καταβάλλεται ο μισθός του θα δει ότι δεσμευόμαστε να καταβάλουμε το μισθό του. Επίσης, ωστόσο, επιμένω ότι θα λάβουν όλοι το μισθό τους χωρίς εξαιρέσεις. Δεν θα αντιταχθούμε στους ανθρώπους μέσα από τα μέσα της διαβίωσής τους. Δεν θα τους καταστήσουμε όμηρους της πολιτικής πίεσης, ειδικά υπό το βάρος της πολιορκίας.

Έβδομο: Θα αγωνιστούμε για να δυναμώσουμε το πνεύμα της εθνικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους Παλαιστινίους –λαό, οργανώσεις, φυλές και άτομα- και θα εργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα και τις διαφωνίες και να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα σύμφωνα με τη σαρία και το νόμο με τρόπο που θα ενδυναμώσει σωστά τις αδελφικές σχέσεις μέσα στον ενωμένο παλαιστινιακό λαό.

Όγδοο: Μελετάμε τώρα την πιθανότητα να δημιουργήσουμε νόμιμο μητρώο και άδειες όπλων, με εξαίρεση τα όπλα της αντίστασης.

Ένατο: Θα είμαστε σε επιφυλακή για εκείνους που θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της τροφής του λαού μας, είμαστε αντίθετοι στις αυθαίρετες αυξήσεις τιμών.

Δέκατο: Θέλουμε να παράσχουμε περισσότερη ελευθερία και να πολεμήσουμε την ανομία.

Γενικό πολιτικό περίγραμμα για την έξοδο από την τωρινή κατάσταση

Αγαπητοί αδελφοί μου, τέκνα του παλαιστινιακού λαού, εδώ προτείνω ένα γενικό πολιτικό περίγραμμα για την έξοδο από την τωρινή κατάσταση.

Πρώτον, οι παλαιστινιακές νομιμότητες πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Σεβόμαστε την προεδρική νομιμότητα, σεβόμαστε τη νομιμότητα του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και τη νομιμότητα της κυβέρνησης. Όλες οι νομιμότητες πρέπει να είναι σεβαστές. Το να σέβεσαι μία νομιμότητα, ενώ διαλύεις μια άλλη είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό αν θέλουμε να εξέλθουμε από την τωρινή κατάσταση, πρέπει να σεβαστούμε όλες τις νομιμότητες, συμπεριλαμβανομένου του ΠΝΣ και της κυβέρνησης.

Δεύτερον, δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν ενός διαλόγου άνευ όρων σε συμφωνία με την αρχή ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεν υπάρχει θύτης και θύμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από την συνύπαρξη και δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την εθνική ενότητα. Το να κλείνουμε την πόρτα στο διάλογο σημαίνει μόνό ένα πράγμα: την αναζήτηση της βοήθειας από το εξωτερικό εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, όπως και η συνέχιση της πολιορκίας δεν θα βοηθήσει κανέναν, ούτε θα σπάσει τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας, Θεού θέλοντος.

Τρίτον, η πατρίδα δεν πρέπει να διαχωριστεί. Επιβεβαιώνουμε ότι η πατρίδα μας και ο λαός μας –στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα του 1948 και στη διασπορά- είναι ενωμένος.

Τέταρτον, εγκαθίδρυση μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βάση την εθνική συμφωνία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Πέμπτον, δέσμευση στις συμφωνίες της ιερής Μέκκας.

Έκτον, ανοικοδόμηση του καθεστώτος της ασφάλειας σύμφωνα με τις εθνικές αρχές. Αδελφοί, αυτό επειδή το καθεστώτος της ασφάλειας ήταν η πηγή των προβλημάτων. Ήταν η κύρια αιτία και η ουσία του προβλήματος. Το ξέσπασμα συνδέονταν με την ασφάλεια, δεν ήταν πολιτικό. Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε συνύπαρξη, είχαμε διαφωνίες και φτάναμε σε συμφωνίες.

Γι’ αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ξανασχεδιαστεί ο μηχανισμός ασφαλείας σύμφωνα με τις εθνικές αρχές. Βεβαιώνω εδώ ότι δεν θέλουμε ο μηχανισμός της ασφάλειας και τα αρχηγία της ασφάλειας να παραμείνουν έξω από το πλαίσιο της Παλαιστινιακής Νομοθετικής Αρχής. Αυτό που δεν αποδεχόμαστε από άλλους δεν θα το αποδεχτούμε κι από μας τους ίδιους. Λέμε ότι ο μηχανισμός της ασφάλειας πρέπει να τεθεί πάνω στα αγνά εθνικά θεμέλια ώστε να ανήκει σε ολόκληρη την πατρίδα και σε όλους τους πατριώτες.

Δεν πρέπει να ανήκουν σε κανένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ή σε καμιά συγκεκριμένη ομάδα, αλλά σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό. Η αποστολή τους πρέπει να είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια της πατρίδας και των πολιτών και πρέπει να υπάγονται στην ισχύ του νόμου, υπό την επίβλεψη του ΠΝΣ και να εφαρμόζουν την πολιτική της κυβέρνησης αποδοχής.

Έβδομον, τερματισμός της εκστρατείας που λαμβάνει χώρα στη Δυτική Όχθη. Ασχέτως των διαφορών που μπορεί να υπάρχουν, τα σχολεία και οι εξετάσεις δεν πρέπει να διακοπούν. Η εκπαίδευση πρέπει να μείνει έξω από τη διαμάχη. Όσο για τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων, αυτό απαγορεύεται.

Όγδοο, κατά τη διάρκεια των συμβάντων, έλαβαν χώρα σποραδικές παραβιάσεις, επειδή κανένας δεν είχε την ικανότητα να ελέγξει τα αισθήματα των μαζών και η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου για μια σύντομη περίοδο. Εμείς, από την πλευρά μας, απορρίπτουμε κάθε παράβαση του νόμου και κάθε επίθεση εναντίον δημόσιας περιουσία ή άλλων στόχων. Είμαστε αρκούντως τολμηροί ώστε να αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη, να τα διορθώσουμε, να αποκαταστήσουμε το δίκαιο των πληγέντων και αναλάβουμε τις θρησκευτικές και νομικές μας ευθύνες.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες σ’ εκείνους που έδωσαν κάλυψη στο μηχανισμό ασφαλείας, μετέτρεψαν τα αρχηγεία του σε κέντρα βασανισμού ανθρώπων και επέτρεψαν να καταστραφούν σπίτια και τζαμιά, άνθρωποι, ιμάμηδες, κληρικοί, και πανεπιστημιακοί καθηγητές να σκοτωθούν, σπίτια να καούν, τα ιερά να παραβιαστούν, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ και κέντρα απαγγελίας του Κορανίου να δεχτούν επιθέσεις, το σπίτι του εκπροσώπου του ΠΝΣ να καεί, το σπίτι των φυλακισμένων ηγετών και μαρτύρων να δεχθούν επιδρομή και τα τοπικά συμβούλια να καταληφθούν στη Γάζα, καθώς και άλλα εγκλήματα στη Δυτική Όχθη.

Ένατο, χαιρετίζουμε την απόφαση της Αραβικής Λίγκας να σχηματίσει διερευνητική επιτροπή για όλα τα γεγονότα και την καλούμε να εφαρμόσει αμέσως την απόφασή της. Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στην επιτροπή όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πετύχει το στόχο της.

Δέκατο, σταματήστε όλες τις επιζήμιες ξένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά παλαιστινιακά ζητήματα.

Ω, αδελφοί και αδελφές, τέκνα του παλαιστινιακού λαού. Θεού θέλοντος, θα τηρήσουμε τη συμφωνία μας με το Θεό και την υπόσχεσή μας στο λαό και στο έθνος μας από την αφοσίωσή μας στο αίμα των μαρτύρων, στους φυλακισμένους και στους τραυματίες, από την αφοσίωσή μας στην ενότητα του παλαιστινιακού λαού και την εδαφική του ενότητα, και από την αφοσίωσή μας στην αντίσταση και στους μουτζαχεντίν που μας τιμούν. Είναι ήρωες, ήρωες παντού και πάντοτε και σε όποιο χώμα πατούν. Είθε η ειρήνη και το έλεος του Θεού και οι ευλογίες να σας συνοδεύουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: