Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

Ο Χανίγιε μιλάει για «προδοτική φράξια» μέσα στη Φατάχ

Πηγή: http://www.palestine-info.com Του Khalid Amayreh από την Ανατολική Ιερουσαλήμ (24/06/2007)

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, πρωθυπουργός της δημοκρατικά εκλεγμένης παλαιστινιακής κυβέρνησης την Κυριακή δήλωσε ότι μια προδοτική φράξια μέσα στη Φατάχ, ξεκάθαρη μνεία στην ομάδα του Μοχάμεντ Νταχλάν, έκανε σχέδια και συγκέντρωνε όπλα για να ανατρέψει τη συμφωνία της Μέκκας και την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που κράτησε σχεδόν δύο ώρες ο Χανίγιε είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς ότι σχεδιαζόταν ένα πραξικόπημα με αμερικανική υποστήριξη και οπλισμό από την «προδοτική φράξια».

Ο Χανίγιε είπε ότι ο αληθινός διχασμός δεν είναι ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς, αλλά μάλλον ανάμεσα στον παλαιστινιακό λαό από τη μία πλευρά και την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και τη συνεχιζόμενη καταπίεση και εκδίωξη του παλαιστινιακού λαού από την άλλη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Θέλω να πω στους γιους και τις θυγατέρες του ένδοξου λαού μας: Δεν θα επιτρέψουμε στα εσωτερικά προβλήματα και τις διαφωνίες να επισκιάσουν το κεντρικό πρόβλημα, τη σιωνιστική κατοχή της πατρίδας μας. Το ισραηλινό καθεστώς προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί τα τελευταία γεγονότα για να πετύχει συγκεκριμένους στόχους. Γεμίζουν με λεφτά (το καθεστώς του Αμπάς) και απελευθερώνουν τα χρήματα από τα έσοδα των δασμών. Προσπαθούν να δωροδοκήσουν τον παλαιστινιακό λαό για να υποταχθεί. Την ίδια στιγμή, εντείνουν τον αποκλεισμό της Γάζας και οργανώνουν συνόδους και πάνω απ’ όλα εξακολουθούν να έχουν στη φυλακή το λαό μας, όπως τον Σεΐχη Σαλέχ αλ Αρούρι, που πέρασε 15 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές.

Περιττεύει να πω, ότι όλα αυτά έχουν σκοπό να καταστήσουν το Ισραήλ τον κυρίαρχο των γεγονότων, τον άρχων της κατάστασης.

Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είμαι εναντίον της απελευθέρωσης των σφετερισμένων χρημάτων μας, αυτό αποτελεί φυσικό δικαίωμα, και δεν μ’ ενοχλεί αυτό. Ελπίζω όμως αυτό το ζήτημα να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικού εκβιασμού και τα χρήματα να πάνε σε όλους τους Παλαιστινίους χωρίς διακρίσεις».

Η Αμερική και το Ισραήλ δεν πρόκειται να σας δώσουν τίποτα, δήλωσε ο Χανίγιε απευθυνόμενος στους άραβες ηγέτες και τον πρόεδρο της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς που θα συναντηθούν τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ στο Σαρμ ελ-Σεΐχ.

«Μη βυθίζεστε σ’ αυτή την ψευδαίσθηση και μην κυνηγάτε τον αντικατοπτρισμό. Η Αμερική και το Ισραήλ δεν θα σας δώσουν τίποτα. Μην κυνηγάτε τον αντικατοπτρισμό νομίζοντας ότι είναι νερό. Οι Αμερικανοί δεν θα σας δώσουν τίποτα, οι Ισραηλινοί δεν θα σας δώσουν τίποτα. Η σφετερισμένη πατρίδα μας δεν θα ανακτηθεί παρά μόνο μέσω της αταλάντευτης στάσης και της αντίστασης».

Έκαναν συνομωσίες εναντίον μας από την πρώτη μέρα

Ο Χανίγιε έκανε λεπτομερή αναφορά σε αμερικανικές και ισραηλινές συνομωσίες εναντίον της παλαιστινιακής κυβέρνησης αμέσως μετά τη νίκη της Χαμάς στις νομοθετικές εκλογές του Ιανουαρίου 2006.

Παρέθεσε διάφορα μέρη ενός αμερικανοκίνητου σχεδίου ανατροπής της Χαμάς και του εκλογικού αποτελέσματος, συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:

«Πρώτον ο οικονομικός στραγγαλισμός που επέβαλαν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και εφαρμόστηκε από το Ισραήλ και ορισμένα γειτονικά αραβικά κράτη.

Δεύτερον, το σακάτεμα του νεοεκλεγμένου παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου με την απαγωγή και φυλάκιση 45 βουλευτών, οι 40 από τη Χαμάς. Τα ισραηλινά μέτρα, είπε ο Χανίγιε, συνέπεσαν με προσπάθειες από «το εσωτερικό» να διαλυθεί το συμβούλιο.

Τρίτον η εσωτερική ανταρσία πήρε διάφορες μορφές, μεταξύ αυτών την αποδυνάμωση της κυβέρνησης και την απογύμνωσή της από πολλές σημαντικές εξουσίες, την τοποθέτηση εμποδίων στην κυβέρνηση και τη δημιουργία ανομίας, ανασφάλειας και προβλημάτων. Ήταν μια συστηματική και καλά σχεδιασμένη ανταρσία.

Τέταρτον ο εφοδιασμός της προδοτικής φράξιας της Φατάχ με όπλα και χρήματα μέσω του (Στρατηγού Κιθ) Ντέιτον. Ξέρουμε ότι τα όπλα αυτά στέλνονταν στη Γάζα, ορισμένες φορές δημόσια και άλλες κρυφά. Αυτά τα όπλα μας προμήνυσαν ότι κάτι σχεδιαζόταν εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Ο Χανίγιε είπε ότι ένας αξιωματούχος συνδεόμενος με τη Φατάχ του εκμυστηρεύτηκε ότι οι Αμερικάνοι δεν ήθελαν να παραμείνει η Χαμάς στην εξουσία.

«Ήθελαν να μας ανατρέψουν, πάση θυσία.

Αντισταθήκαμε».

Ο Χανίγιε είπε ότι η κυβέρνηση αντιστάθηκε επειδή «δεν μας εμπιστεύτηκαν μια θέση, ή μια εξουσία, ή ένα νομοθετικό συμβούλιο. Μας εμπιστεύτηκαν την παλαιστινιακή υπόθεση. Αυτός είναι ο λόγος που αντισταθήκαμε και αντέξαμε όλες τις πιέσεις, δεν μετακινηθήκαμε, δεν παραδοθήκαμε, δηλώσαμε επανειλημμένα ότι δεν θα ξεπουλήσουμε τα δικαιώματα του λαού μας, επειδή είμαστε υπηρέτες του παλαιστινιακού λαού».

Ο Χανίγιε είπε ότι υπήρχε μία φράξια μέσα στη Φατάχ που θεωρούσε τη Συμφωνία της Μέκκας ως ένα παροδικό επεισόδιο και όχι ως μια δεσμευτική συμφωνία που πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί.

«Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν αποδέχτηκαν τη Συμφωνία της Μέκκας και από την πολύ αρχή, προσπάθησαν να την ανατρέψουν εξοπλίζοντας και χρηματοδοτώντας την προδοτική φράξια. Μόλις επιστρέψαμε από τη Μέκκα, τα προβλήματα πάλι ξεκίνησαν. Όπλα εισάγονταν στη Γάζα, παντού γίνονταν κινήσεις εναντίον μας, και δημιουργήθηκε κάθε είδους πρόκληση εις βάρος μας. Διενέξεις εδώ κι εκεί, οδοφράγματα και σημεία ελέγχου στους δρόμους; Αυτό, ρωτήσαμε, είναι που συμφωνήσαμε στη Μέκκα; Αυτά τα πράγματα ωθούνταν προς την έκρηξη.

Έστειλα ένα εμπιστευτικό γράμμα στον πρόεδρο Αμπάς αναδεικνύοντάς του λεπτομερώς τι συνέβαινε. Τον ενημέρωσα ότι σχεδιάζονταν σοβαρά πράγματα και ότι αυτό θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες στην παλαιστινιακή εθνική ενότητα και στα συμφέροντα του λαού μας.

Πολύ σύντομα, όλα άρχισαν να γίνονται χαοτικά. Ξαναεμφανίστηκαν οι γενικές απεργίες. Λοιπόν, ποιος κρυβόταν πίσω απ’ αυτές τις απεργίες; Εκείνοι που ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Λοιπόν, οι απεργίες συνεχίζονταν και κανένας διάλογος για τον ανασχηματισμό και την ανοικοδόμηση της ΟΑΠ δεν λάμβανε χώρα. Στην πράξη η συμφωνία της Μέκκας εκμηδενίστηκε στα χέρια της προδοτικής φράξιας …και μετά επιτέθηκαν στο σπίτι μου με αντιαρματικές χειροβομβίδες».

Το σχέδιο Ντέιτον

Ο Χανίγιε μίλησε εκτενώς για το σχέδιο Ντέιτον, λέγοντας ότι δόθηκαν 80 εκατομμύρια δολάρια για την εφαρμογή του με σκοπό την ανατροπή πρώτα της κυβέρνησης της Χαμάς και μετά της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Χανίγιε είπε ότι το σχέδιο Ντέιτον είχε στόχο να ανατρέψει τις προσπάθειες αναμόρφωσης των σωμάτων ασφαλείας.

«Όταν προσπαθήσαμε να αναμορφώσουμε τα σώματα ασφαλείας, η κατάσταση έσκασε στα χέρια μας. Εν συντομία ήθελαν να αποκλείσουν και να απομακρύνουν τη Χαμάς με κάθε τίμημα, συμπεριλαμβανομένου ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Το πρόβλημα δεν είναι η Φατάχ

Ο Χανίγιε τόνισε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ.

«Το πρόβλημα είναι με μια ορισμένη φράξια μέσα στη Φατάχ που έχει φτάσει να ελέγχει τη Φατάχ και την Παλαιστινιακή Αρχή, μια φράξια που χρησιμοποίησε αμερικανικά λεφτά και όπλα και στήριξη για να δυναστεύσει και να καταστρέψει τη νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση, όλα με σκοπό να υπηρετήσει τα ισραηλινά συμφέροντα. Ανακαλύψαμε πολλές αποδείξεις και στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που θα είχαν καταφέρει αυτοί οι άνθρωποι στην παλαιστινιακή υπόθεση και τον παλαιστινιακό λαό.

Είμαι σίγουρος ότι όταν εκθέσουμε αυτά τα ντοκουμέντα, πολλοί άνθρωποι θα σοκαριστούν από την ιταμότητά τους.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ

Ο Χανίγιε έψεξε το Κεντρικό και το Εθνικό Συμβούλιο της ΟΑΠ, κατηγορώντας την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής ότι τα χρησιμοποίησε ως ενεργούμενα για να εφαρμόσει ορισμένες πολιτικές και αποφάσεις που είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συγκαλούν το Κεντρικό Συμβούλιο όποτε θέλουν και το ξεχνάνε όποτε θέλουν. Συγκαλείται το Κεντρικό Συμβούλιο μόνο όταν η ΠΑ θέλει να κάνει παραχωρήσεις στο Ισραήλ εις βάρος του λαού μας; Γιατί δεν συνεκλήθη το Συμβούλιο όταν ο λαός μας υπέφερε από τον σκληρό αποκλεισμό; Γιατί δεν συνεκλήθη για να συζητήσει την απαγωγή των βουλευτών μας και των υπουργών της κυβέρνησής μας από το Ισραήλ; Γιατί δεν συνεκλήθη όταν δολοφονήθηκε ο Γιάσερ Αραφάτ; Γιατί δεν συνεκλήθη για να συζητήσει για την τραγωδία του λαού μας στο προσφυγικό στρατόπεδο Ναχρ αλ Μπάρεντ; Γιατί δεν συνεκλήθη όταν ο Αχμέντ Γιασίν και ο Γιάσερ Αραφάτ δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ; Γιατί συνεκλήθη μόνο για να ακυρώσει την Παλαιστινιακή Εθνική Χάρτα και για να διαλύσει τη νόμιμα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση;

Ο Χανίγιε ειρωνεύτηκε εκείνους που κατηγορούν τη Χαμάς για πραξικόπημα

«Πώς μπορούμε να κάνουμε πραξικόπημα εναντίον του εαυτού μας; Είμαστε τμήμα της παλαιστινιακής νομιμότητας. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του λαού μας μέσα από τις κάλπες. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να στραφεί ενάντια στον εαυτό του;

Ο Χανίγιε τόνισε ότι η με έδρα τη Ραμάλα «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» υπό την ηγεσία του Σαλάμ Φαγιάντ είναι παράνομη και ότι νόμιμη είναι εκείνη που εδρεύει στη Γάζα. Είπε ότι στον Παλαιστινιακό Βασικό Νόμο δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα, «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης».

Ο Χανίγιε αποκάλεσε «παραπληροφόρηση» τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και της οργάνωσης της Φατάχ ότι η Χαμάς θα εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό εμιράτο ή ένα κράτος Ταλιμπάν στη Γάζα.

«Η Γάζα αποτελεί συστατικό τμήμα της Παλαιστίνης και οι κάτοικοι της Γάζας αποτελούν συστατικό μέρος του παλαιστινιακού λαού».

Κατηγόρησε τον Αμπάς και την προδοτική φράξια ότι λαμβάνουν αποφάσεις και εκδίδουν εκτελεστικές διαταγές που ενδέχεται να παγιώσουν το «χωρισμό της Γάζας». Τέλος, ο Χανίγιε επιτέθηκε στην ΠΑ επειδή επέτρεψε αυτή την «πορνογραφική κατάλυση του νόμου και της τάξης στη Δυτική Όχθη», αναφερόμενος σε αιματηρές και βίαιες επιθέσεις ομάδων της Φατάχ εναντίον αγωνιστών, σπιτιών και επιχειρήσεων της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: