Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Σχεδόν ολοκληρωτικά ελέγχει η Χαμάς τη Γάζα

Πηγή: Associated Press

Οι μαχητές της Χαμάς κατέλαβαν μία από τις πιο σημαντικές εγκαταστάσεις των σωμάτων ασφαλείας της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη, το αρχηγείο της Προληπτικής Ασφάλειας, και βρίσκονται πλέον πολύ πιο κοντά στον ολοκληρωτικό έλεγχο της περιοχής.

Μετά την κατάληψη η Χαμάς απαίτησε από τη Φατάχ να παραδώσει μία ακόμη βασική υποδομή της ασφάλειας, το συγκρότημα της Εθνικής Ασφάλειας. Ο πρόεδρος Αμπάς για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μέρες διέταξε την επίλεκτη προσωπική του φρουρά να προχωρήσει σε επίθεση και να μην κρατάει απλά αμυντική στάση, αλλά οι δυνάμεις του κατέρρεαν ταχύτατα αντιμέτωποι με τους καλύτερα οπλισμένους και πιο πειθαρχημένους μαχητές της Χαμάς.

Υπό πολιορκία είναι και οι εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Μετά την κατάληψη του αρχηγείου το ανώτατο σώμα της ΟΑΠ/PLO συνέστησε στον Αμπάς να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποχωρήσει από την κυβερνητική συμμαχία με τη Χαμάς. Ο Αμπάς αναμένεται να λάβει απόφαση εντός ωρών.

Ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής της Χαμάς, Ισλάμ Σαχαγουάν δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της οργάνωσης: «Ανακοινώνουμε στο λαό μας ότι παλιά εποχή τελείωσε και δεν θα ξαναγυρίσει. Έφτασε η ώρα της δικαιοσύνης και του ισλαμικού νόμου». Έτερος εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος αντίστασης, ο Σαμι Αμπού Ζούχρι χαιρέτισε τη «δεύτερη απελευθέρωση της Γάζας», όπως την αποκάλεσε, μετά την ισραηλινή αποχώρηση του 2005.

Η Φατάχ απείλησε να μεταφέρει τις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, όπου η Χαμάς θεωρείται αδύναμη. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανταλλάχτηκαν σποραδικά πυρά, και την Πέμπτη η Φατάχ σε ολόκληρη τη ΔΟ συγκέντρωνε μαχητές της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι κρατάει τον έλεγχο.

Ο Σεΐχης Σαλέχ Αρουτζι, ηγέτης της Χαμάς στη ΔΟ, δήλωσε ότι ο Αμπάς ζήτησε κοινή συνάντηση των ηγεσιών της Φατάχ και της Χαμάς στη Ραμάλα αργότερα την Πέμπτη.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν την Τετάρτη ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να παρέμβει εκτός και αν η Χαμάς πάρει τον έλεγχο της Γάζας και αρχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ.

Η Φατάχ ζήτησε άδεια από το Ισραήλ να φέρει περισσότερα όπλα και τεθωρακισμένα, αλλά ο αρχηγός της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου απάντησε ότι ο εξοπλισμό της Φατάχ θα ήταν σκέτη τρέλα επειδή τα όπλα θα κατέληγαν στα χέρια της Χαμάς. Δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ σκέφτεται να στηρίξει τις δυνάμεις της Φατάχ στη ΔΟ, αλλά δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίς την Πέμπτη εντωμεταξύ ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στην Καλκίλια της ΔΟ μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα που συνδέονται με τη Φατάχ.

Εχθές, Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γάζα κατόπιν αιτήματος του Αμπάς και του Ολμέρτ, αλλά δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν την Τετάρτη ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να παρέμβει εκτός και αν η Χαμάς πάρει τον έλεγχο της Γάζας και αρχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ."

Φυσικα.
Οι Ισραηλινοι τριβουν τα χερια τους και κανουν τις κυριες.

Tι διαλο!
Χαμας και Φαταχ δεν το αντιλαμβανονται;