Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

Τελευταίες εξελίξεις

Την Τρίτη εκπρόσωποι του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή θα συναντηθούν στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ γενικά υποβαθμίζει το χαρακτήρα της συνόδου και τονίζει ότι οι εκπρόσωποι που θα λάβουν μέρος δεν θα είναι υψηλόβαθμοι. Παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών για την οριστική ειρηνευτική συμφωνία, παρά τις πιέσεις πολλών αραβικών κρατών. Δηλαδή αποκλείονται οι θεματικές των οριστικών συνόρων, της Ιερουσαλήμ και της επιστροφής των προσφύγων.

Σήμερα, Δευτέρα, ηγέτες από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και την Ιορδανία συναντώνται στο Σαρμ ελ-Σεΐκ της Αιγύπτου για να συζητήσουν την αναθέρμανση των εδώ και επτά χρόνια παγωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το Σάββατο ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά Αμπντάλα και την Κυριακή με τον Μουμπάρακ στο Κάιρο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο της Δευτέρας.

Την Παρασκευή στην Πόλη της Γάζας, ο Χανίγιε δήλωσε ότι η Φατάχ δεν μπορεί να αποκλείει τη Χαμάς κατά τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού. Παράλληλα δεσμεύτηκε να προβεί μέσα στις επόμενες μέρες σε εκτενή πολιτική ομιλία που θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της οργάνωσης. Το Σάββατο η Φατάχ απέρριψε την πρόταση για διάλογο που υπέβαλε ο Ισμαήλ Χανίγιε.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου το ισραηλινό κοινοβούλιο αποφάσισε να αποδεσμεύσει δασμούς και φόρους προς τον Αμπάς. Έγινε λόγος για 409 εκ. ευρώ, αλλά ξεκαθαρίστηκε ότι επρόκειτο για μια απόφαση αρχών της οποίας το ακριβές ποσό θα συζητηθεί στη σύνοδο της Δευτέρας στο Σαρμ ελ-Σεΐκ και μετά ξανά στην ισραηλινή κυβέρνηση. Αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα πάρουν το δρόμο τους μόνο αφού η νέα κυβέρνηση του Αμπάς αποδεχτεί επίσημα τις διεθνείς εκκλήσεις να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Επίσης θα αποδοθούν σταδιακά, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πέσουν στα χέρια της Χαμάς. Σε συνάντηση επίσης του Ολμέρτ με αξιωματούχους της ισραηλινής ασφάλειας την Κυριακή, συζητήθηκε η απομάκρυνση ορισμένων από τα εκατοντάδες σημεία ελέγχου της Δυτικής Όχθης. Ως αντάλλαγμα το Ισραήλ θα ζητήσει από τον Αμπάς τη Δευτέρα να πατάξει τους ενόπλους.

Την Παρασκευή ο Αμπάς με προεδρικό διάταγμα αναγκάζει όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) να εκδώσουν νέες άδειες λειτουργίας, με διορία μίας εβδομάδας. Στόχος είναι οι ΜΚΟ που συνδέονται με τη Χαμάς. Ο υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να τις επιθεωρήσει και μην επιδώσει άδειες σε όσες θεωρείται ότι παραβιάζουν τον νόμο. Διευθυντές των ΜΚΟ προειδοποίησαν ότι η διαταγή του Αμπάς δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθεί αφού το κοινωνικό δίκτυο της Χαμάς προσφέρει ζωτικές υπηρεσίες σε μια εξαιρετικά φτωχή κοινωνία. Ο Νιντάλ Σαμπάνα, πρόεδρος της al-Mujamma al-Islami, μίας από τις μεγαλύτερες ενώσεις στη Γάζα, δήλωσε ότι φροντίζει για 5.000 ορφανά και διευθύνει δύο κλινικές, 16 νηπιαγωγεία και δύο σχολεία. «Σοκαριστήκαμε με το προεδρικό διάταγμα. Προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο το λαό» δήλωσε ο Σαμπάνα, η ΜΚΟ του οποίου είχε συσταθεί από τον ιδρυτή της Χαμάς, Αχμέντ Γιασσίν.

Την ίδια μέρα παραιτήθηκε ο υπεύθυνος ασφαλείας Ρασίντ Αμπού Σμπακ επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει την κατάληψη της Γάζας από τις δυνάμεις της Χαμάς.

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Παλαιστίνιο σε σημείο ελέγχου κοντά στη Χεβρώνα, πυροβολήθηκε θανάσιμα όταν δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τους να μην εισέλθει στο φυλάκιο.

Την ίδια μέρα τρεις ένοπλοι απήγαγαν ανώτατο αξιωματούχο της Χαμάς στη Νάμπλους, αλλά τον απελευθέρωσαν λίγο αργότερα. Στόχος ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αχμέντ Καλντι.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν στη Δυτική Όχθη τον ιδρυτή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, τον Σαλέχ Αρούρι. Ο Αρούρι είχε απελευθερωθεί τον Μάρτιο από τις ισραηλινές φυλακές, αφού είχε εκτίσει ποινή 15 χρόνων.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου, ισραηλινό αεροσκάφος στόχευσε αυτοκίνητο στην Πόλη της Γάζας σκοτώνοντας έναν ένοπλο της Ισλαμικής Τζιχάντ και τραυματίζοντας δύο ακόμη Παλαιστινίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: