Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων Βρετανίας – Πρόταση για μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων Βρετανίας – Πρόταση για μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Η UNISON, το συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων της Βρετανίας, θα λάβει απόφαση σχετικά με πρόταση για επιβολή μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ κατά την ετήσια σύνοδό της στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, που γνωστοποιήθηκε στη Χισταντρούτ, η UNISON που έχει περίπου 1,4 εκατομμύρια μέλη θα απευθύνει επείγουσα έκκληση και σε άλλα βρετανικά συνδικάτα να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να κόψουν κάθε οικονομικό και πολιτισμικό δεσμό με το Ισραήλ. Πηγές της Χισταντρούτ λένε ότι η εντύπωση που αποκόμισαν είναι ότι η UNISON θα υπερψηφίσει την πρόταση για μποϊκοτάζ. Η σύνοδος θα γίνει στα μέσα Ιουνίου στο Μπράιτον.

Εάν εγκριθεί, το μποϊκοτάζ θα έχει εξαιρετικά σημαντικές πραγματικές και όχι μόνο συμβολικές συνέπειες, δεδομένου ότι το συνδικάτο απολαμβάνει μεγάλης οικονομικής επιρροής στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Χισταντρούτ, Ofer Eini, «αυτή είναι μια επικίνδυνη απόφαση, επειδή μπορεί να βλάψει μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο Ισραήλ και τους εργοδότες τους, ειδικά σε οργανισμούς που έχουν εμπορικούς δεσμούς με τη Βρετανία». Οι πηγές της Χισταντρούτ λένε ότι το μποϊκοτάζ πιθανά να πάρει τη μορφή καταναλωτικού εμπάργκο στα ισραηλινής παραγωγής προϊόντα, καθώς και οδηγίας της UNISON να μην επενδύονται τα ασφαλιστικά αποθεματικά της στο Ισραήλ.

Το κείμενο της πρότασης για Μποϊκοτάζ στη UNISON

http://cms.unison.co.uk/MotionText.asp?DocumentID=997497

Εθνική Σύνοδος Εκπροσώπων 2007 Πρόταση: Κυρώσεις Εναντίον του Ισραήλ

Η Σύνοδος σημειώνει ότι, κατά τη διάρκεια του 2006, το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο και τη Γάζα, παρακράτησε φόρους από την Παλαιστινιακή Αρχή και αρνήθηκε το διάλογο με την εκλεγμένη Αρχή μετά τις δημοκρατικές εκλογές του 2006, απέκλεισε εκ νέου τα σύνορα της Γάζας, επέκτεινε τους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και συνέχισε την κατασκευή του παράνομου Τείχους του Απαρτχάιντ. Η ισραηλινή πολιτική συνιστά μια υπολογισμένη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε συμπαιγνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), τη Βρετανία (ΗΒ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που διέκοψαν τη βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Σύνοδος αποκηρύσσει την αμετάβλητη υποστηρικτική στάση της κυβέρνησης Μπλερ προς την ισραηλινή κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια των επαίσχυντων γεγονότων του 2006, συμπλέοντας με τις ΗΠΑ ακόμη και στην αποτυχία να ζητηθεί εκεχειρία εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο.

Η UNISON πιστεύει ότι η αρμόζουσα απάντηση είναι να υποστηρίξει τις κλιμακούμενες διεθνείς κινήσεις για μία εκκινούμενη από τα συνδικάτα εκστρατεία για μποϊκοτάζ και κυρώσεις εναντίον των ισραηλινών θεσμών, στη γραμμή της έκκλησης περισσότερων από 170 οργανισμών της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και μεμονωμένων σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων.

Η UNISON χαιρετίζει τις κινήσεις μέσα στο 2006 για την εφαρμογή της εκστρατείας για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) μεταξύ των οποίων εκείνες του Συνδικάτου Υπηρεσιών, Βιομηχανίας, Επαγγελματιών και Τεχνικών στην Ιρλανδία (SIPTU), του Παραρτήματος του Οντάριο της Καναδικής Ένωσης Δημοσίων Υπαλλήλων (CUPE), του Κογκρέσου των Συνδικάτων της Νοτίου Αφρικής (COSATU), και την ανοικτή επιστολή καλλιτεχνών υπέρ του πολιτισμικού μποϊκοτάζ.

Η UNISON αποφασίζει να συμμετέχει καθολικά σ’ αυτή την ογκούμενη διεθνή εκστρατεία:

1) προωθώντας τη συζήτηση για τα ζητήματα αυτά σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο μέσω σωματειακών εκδόσεων και εμπλέκοντας τα μέλη που δραστηριοποιούνται σε τοπικές διεθνείς επιτροπές

2) συνεχίζοντας τη συνεργασία με την Παλαιστινιακή Καμπάνια Αλληλεγγύης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

3) διερευνώντας με ποιο τρόπο τα μέλη της UNISON μπορεί να εμπλέκονται σε εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ ή εταιρείες-κλειδιά που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το εμπόριο

4) τονίζοντας στα μέλη το φάσμα ενός καταναλωτικού μποϊκοτάζ ενός τέτοιου εμπορίου

5) ερευνώντας αν τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν ενδεχομένως επενδύσεις στο Ισραήλ ή σε εταιρείες-κλειδιά που συνεργάζονται με το Ισραήλ και ζητώντας την απόσυρση τέτοιων επενδύσεων 6) υποστηρίζοντας τα μέλη που μπορούν να αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές ενέργειες στη βάση της πολιτικής της Συνόδου

7) οργανώνοντας τοπικές συνόδους όπου είναι εφικτό σε συνεργασία με άλλα Συνδικαλιστικά Σωματεία και την Παλαιστινιακή Καμπάνια Αλληλεγγύης προωθώντας τη συζήτηση για την εκστρατεία BDS

8) ελέγχοντας την πρόοδο των εργασιών στο τριμηνιαίο Εθνικό Εκτελεστικό Συμβούλιο

Η Σύνοδος αναγνωρίζει ότι η πολιτική BDS θα αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της ισραηλινής εργατικής ομοσπονδίας, Χισταντρούτ. Η Σύνοδος σημειώνει ότι η Χισταντρούτ δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση στις εισβολές εναντίον του Λιβάνου ή της Γάζας, ούτε στο τείχος του απαρτχάιντ, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2006 παρά τις δικές της έντονες οικονομικές αντιπαραθέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση. Η Σύνοδος θεωρεί ότι οι αρμόζουσες σχέσεις με τη Χισταντρούτ βασίζονται στην επεξήγηση της πολιτικής του σωματείου μας και στην ενθάρρυνση της Χισταντρούτ να καταδικάσει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Σύνοδος βεβαιώνει εκ νέου το δικαίωμα και την επιθυμία της UNISON να δρα αλληλέγγυα με τον παλαιστινιακό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: