Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Ανακοίνωση από το Κόμμα του Λαού

Παλαιστινιακό ΚΚ, Από τη Γάζα… και Μετά

-------------------------------------------------

Από: Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού (PPP), Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007 http://www.palpeople.org , shaab@palpeople.org

==================================================

Από τη Γάζα και Μετά......

Μετά τα τραγικά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και την ολοκληρωτική κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς μ’ ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε τα ακόλουθα σημεία:

1) Καταδικάζουμε το στρατιωτικό πραξικόπημα της Χαμάς και τη συνέπεια αυτού, τον διαχωρισμό της Γάζας από τη Δυτική Όχθη. Αυτή η νέα κατάσταση θα ολοκληρώσει τελικά τη διαδικασία που ξεκίνησε το Ισραήλ από το 1991, να διασπάσει τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) και να δημιουργήσει δύο ξεχωριστές οντότητες, και αυτό διακυβεύει την Πολιτική και Γεωγραφική ενότητα των ΚΠΕ.

2) Είναι τόσο ξεκάθαρο πλέον ότι οι αιματηρές συγκρούσεις ήταν ευθείες και έμμεσες συνέπειες της μακροχρόνιας ισραηλινής πολιτικής της πολιορκίας, του αποκλεισμού, της δήμευσης γαιών και των εποικισμών …κλπ… που οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας καθώς και σε διαλυμένες εμπορικές ευκαιρίες από τη στιγμή που το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής έχει περιορίσει δραστικά την παλαιστινιακή δυνατότητα μετακίνησης τόσο στο εσωτερικό της Δυτικής Όχθης, όσο και με τη Λωρίδα της Γάζας.

3) Η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει επίσης να επικριθεί για την όξυνση των δεινών και της αγωνίας των Παλαιστινίων λόγω της επιβολής πολιτικών κυρώσεων και οικονομικού αποκλεισμού στο λαό μας από τις αρχές του 2006.

4) Κι εμείς επίσης παραδεχόμαστε ότι το καθεστώς διαφθοράς μέσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και η αναρχία στον τομέα της ασφάλειας καθώς και η έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης συνέβαλαν στη δημιουργία εντάσεων και εχθροπραξιών.

5) Η τεράστια διχοτόμηση της παλαιστινιακής κοινωνία από τη Φατάχ και τη Χαμάς και την πολιτική τους, πριν και μετά τη συμφωνία της Μέκκας, προκειμένου να διαμοιράσουν και να μονοπωλήσουν την εξουσία ανάμεσά τους, άνοιξε το δρόμο για τον αποκλεισμό όλων των πολιτικών οργανώσεων και της κοινωνίας πολιτών από την ιδιότητα του πραγματικού συνεργάτη, και αυτό περιέπλεξε πιο αρνητικά την εσωτερική πολιτική σκηνή και ενθάρρυνε τις εσωτερικές συγκρούσεις.

Συνεπώς αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι μας ανησυχούν εξαιρετικά τέσσερα ζητήματα:

(1) Η επίθεση στη νόμιμη αρχή και η στρατιωτική κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς.

(2) Ο ολοκληρωτικός διαχωρισμός της Λωρίδας της Γάζας από τη Δυτική Όχθη.

(3) Μία ευρείας κλίμακας ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εάν το Ισραήλ υλοποιήσει τις απειλές του να διακόψει ζωτικές υπηρεσίες και προμήθειες.

(4) Η επερχόμενη κατάσταση υπό την εξουσία της Χαμάς και τι πρόκειται να συμβεί αναφορικά με την κοσμική κοινωνία και τους πολίτες και τις ατομικές ελευθερίες καθώς και με τα δικαιώματα των γυναικών …κλπ… λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες διακηρύξεις ηγετών της Χαμάς ότι θα εγκαθιδρύσουν μια Ισλαμική Εξουσία στη Γάζα.

Τώρα αν εξάγεται ένα μάθημα από τα γεγονότα της Γάζας, είναι το ακόλουθο: Η εξώθηση σε λιμοκτονία, η στέρηση του ύδατος και ο αποκλεισμός ενός ολόκληρου πληθυσμού, δεν απονεκρώνουν τη συνείδηση και δεν αποδυναμώνουν τα πολιτικά ή ιδεολογικά κινήματα. Αντίθετα, ύστερα από ενάμιση χρόνο εφαρμογής της πολιτικής του διεθνούς εμπάργκο εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η Χαμάς ισχυροποιήθηκε και η πολιτική του εμπάργκο απέτυχε. Η αμερικανική πεποίθηση ότι είναι εφικτό να ανατραπεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση ασκώντας εξωτερικές πιέσεις στον πληθυσμό απεδείχθη μια ολοκληρωτική αποτυχία.

Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν σώφρον από πλευράς ορισμένων στοιχείων της Φατάχ και της Αρχής να στηριχθούν στην εξωτερική πίεση και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές που εξαρτώνται απολύτως από τα ευχολόγια των Αμερικανών και των Ισραηλινών.

Το ερώτημα τώρα είναι που πάμε από δω;… Η συνέχιση της πολιτικής του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή κοινότητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες καταστροφές. Η διεθνής κοινότητα πρέπει ν’ αλλάξει κατεύθυνση και οφείλει να διαπραγματευτεί με μια νόμιμη Αρχή και με μια νόμιμη κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει από δω και πέρα να διαπραγματεύεται με τους Παλαιστινίους μέσω της κυβέρνησής τους και όχι σε προσωπικό επίπεδο, όπως συνέβαινε πριν, μέσω του λεγόμενου Προσωρινού Διεθνούς Μηχανισμού. Θα πρέπει να βοηθήσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με το λαό της τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, και να μην την παρακάμψει ή να θέσει όρους και να δίνει οδηγίες.

Μόνο παρέχοντας στην παλαιστινιακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αμπάς την Πλήρη ευθύνη του λαού του σε Πολιτικό, Οικονομικό, Δημοσιοοικονομικό και σε επίπεδο Ασφάλειας, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση, θα μπορέσει να καταφέρει να επαναφέρει το προηγούμενο στάτους κβο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αποκαλούμενη πολιτική ισχυροποίησης του προέδρου Αμπάς, θα πρέπει να βασίζεται σε μια πραγματική πολιτική προσέγγιση και σε ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας οριστικής λύσης στο Παλαιστινιακό Πρόβλημα και όχι μόνο σε οικονομική βοήθεια και στην απομάκρυνση ορισμένων στρατιωτικών σημείων ελέγχου.

Ως προκαταρκτικά βήματα θα πρέπει να εφαρμοστεί μια πλήρης και αμοιβαία εκεχειρία, η ολοκληρωτική αποχώρηση από τις κατοικημένες παλαιστινιακές περιοχές, η απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών σημείων ελέγχου, η μαζική απελευθέρωση κρατουμένων και η διάλυση των λεγόμενων παράνομων εποικισμών. Τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον και να δώσουν την ελπίδα στον παλαιστινιακό πληθυσμό ότι η πολιτική οδός δεν απέτυχε. Όλες οι απόπειρες αντιμετώπισης της Χαμάς, χωρίς να γίνει ένα δραστικό βήμα, όπως η πίεση για μια συμφωνία με βάση την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, θα είναι μάταιες. Και χωρίς την πρόταση μιας γνήσιας εναλλακτικής πολιτικής, ο εξτρεμισμός και ο φονταμενταλισμός θα εξακολουθήσουν να καταγράφουν επιτυχίες.

Hanna Amireh

Μέλος του Πολιτικού Γραφείο του Παλαιστινιακού Κόμματος του Λαού και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: