Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

Η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα – Ο Αμπάς αποπέμπει τον Χανίγιε

Η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα – Ο Αμπάς αποπέμπει τον Χανίγιε

Πηγή: Associated Press

Ο πρόεδρος Αμπάς κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απέπεμψε την κυβέρνηση της Χαμάς από την εξουσία, καθώς η τελευταία πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίς την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου στην Πόλη της Γάζας ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε απέρριψε τις ενέργειες του Αμπάς χαρακτηρίζοντάς τες «απερίσκεπτες» και δήλωσε ότι θα διατηρήσει την κυβέρνηση συνεργασίας. Στις δεδομένες συνθήκες «δεν αρμόζουν μονομερείς αποφάσεις» είπε ο Χανίγιε συμπληρώνοντας ότι η πολιτοφυλακή της Χαμάς θα εφαρμόσει τον νόμο και την τάξη «αυστηρά, αποφασιστικά και νόμιμα».

Ο Αμπάς δήλωσε ότι θα εγκαθιδρύσει νέα κυβέρνηση προς αντικατάσταση του συνασπισμού Χαμάς-Φατάχ που σχηματίστηκε πριν από τρεις μήνες. Οι κινήσεις του ανοίγουν το δρόμο για δύο ξεχωριστές παλαιστινιακές κυβερνήσεις, μία στη Γάζα ελεγχόμενη από τη Χαμάς και μία στη Δυτική Όχθη ελεγχόμενη από τη Φατάχ.

Αυτό το σχέδιο της διχοτόμησης απορρίφθηκε τόσο από τον Χανίγιε, όσο και από τον εξόριστο στη Δαμασκό ηγέτη του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης, Μούσα Αμπού Μάρζουκ.

Ο διαβόητος ηγέτης της Φατάχ στη Γάζα, Μοχάμεντ Νταχλάν, προτίμησε να λάμψει διά της απουσίας του από τις συγκρούσεις στη Λωρίδα. Επέστρεψε την Πέμπτη στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ύστερα από εβδομάδες παραμονής στην Αίγυπτο, όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση στο γόνατο, αλλά πήγε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και όχι στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι οι αποφάσεις του Αμπάς «δεν έχουν καμία αξία» στην πράξη, ενώ ο αναλυτής της Γάζας, Ταλάλ Οκάλ, είπε ότι «η Χαμάς έχει ηγεσία, ένα στόχο, μια ιδεολογία και οικονομική στήριξη. Η Φατάχ δεν έχει ούτε ηγεσία, ούτε στόχο, ούτε όραμα, ούτε χρήματα».

Φοβούμενη ότι η ορμή της Χαμάς θα εξαπλωθεί και στη Δυτική Όχθη, η Φατάχ συνέλαβε εκεί περίπου 30 μαχητές της και πυρπόλησε γραφεία βουλευτών της. Νωρίς την Παρασκευή στην πόλη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης δολοφονήθηκε μαχητής της Χαμάς από τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα που συνδέονται με τη Φατάχ.

Η βία των τελευταίων πέντε ημερών άφησε πίσω της 90 νεκρούς. Οι 33 εξέπνευσαν την Πέμπτη, την ημέρα της μάχης στο αρχηγείο της Προληπτικής Ασφάλειας. Υπάρχει προϊστορία. Το 1996 το συγκεκριμένο αρχηγείο εξαπέλυσε βάρβαρη επίθεση εναντίον της Χαμάς, γεγονός που ουδέποτε λησμονήθηκε. Τις κατηγορίες της Φατάχ, μαρτύρων και ενός γιατρού ότι εκεί διενεργήθηκαν παραδειγματικές δολοφονίες των ηττημένων την Πέμπτη, αρνήθηκε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ζούχρι, λέγοντας ότι «όποιος σκοτώθηκε, σκοτώθηκε στη μάχη».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ο έλεγχος της Γάζας από τη Χαμάς να εξαπλώσει τη βία και στο Ισραήλ. Ακούγονται προθέσεις για εισβολή που θα ανέτρεπε την εξουσία της Χαμάς, αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει ανάμιξη.

Η Ε.Ε. εντωμεταξύ πάγωσε την αποστολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι θα αναστείλει τα προγράμματα ανακούφισης στην περιοχή. Αν η Φατάχ αναλάβει τη Δυτική Όχθη, αφήνεται να εννοηθεί ότι η Δύση θα σταματήσει το εμπάργκο εκεί και θα το διατηρήσει στη Γάζα. Στη Δ.Ο. ζουν περίπου 2 εκ. και στη Γάζα 1,4 εκ. Παλαιστίνιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: