Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Νέα κυβέρνηση
Παράνομη η ένοπλη Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Πηγή: Associated Press

Κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι η κυβέρνηση εγκρίνεται από το κοινοβούλιο, ο Αμπάς διόρισε πρωθυπουργό τον Σαλάμ Φαγιάντ και κήρυξε με διάταγμα παράνομη την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Ο Φαγιάντ θα διατηρήσει τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και θα αναλάβει παράλληλα και το θώκο του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, στην οποία κυριαρχούν ανεξάρτητοι, επιχειρηματίες και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Φαγιάντ στο λόγο του τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα.

Ο Χανίγιε χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση παράνομη και επέμεινε ότι παραμένει στην εξουσία. «Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας διατρανώνει εδώ ότι εκπληρώνουμε το καθήκον μας σύμφωνα με το νόμο».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα είναι «σοβαρός εταίρος» για την ειρήνη και άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα αλαφρύνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Δυτική Όχθη και θα απελευθερώσει τους «παγωμένους» φόρους και δασμούς που κατακρατούσε από την παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Σε συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν ο Ολμέρτ ζήτησε την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε την επέκταση της αντίστοιχης δύναμης στον Λίβανο. Λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση ενημερώθηκε για τις επιθέσεις των δύο ρουκετών από τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη και ο Ολμέρτ ενοχοποίησε «κάποια μικρή παλαιστινιακή ομάδα».

Στο Ισραήλ ακούγονται φωνές που ζητάνε την ανακατάληψη της Γάζας. Στη συνάντηση με τον Μουν ο Ολμέρτ είπε «δεν θα παρέμβουμε, δεν θα μετακινήσουμε δυνάμεις, αλλά δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια λέγοντας ότι δεν μας αφορούν οι ζωές αθώων πολιτών».

Η Ε.Ε. τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα αποκαταστήσει τη ροή της απευθείας βοήθειας στην –παράνομη κατά το Σύνταγμα- κυβέρνηση του Φαγιάντ, τη βοήθεια που είχε κόψει από την –δημοκρατικά εκλεγμένη- κυβέρνηση της Χαμάς. Ο Σολάνα δήλωσε ότι θα δοθεί βοήθεια και στη Γάζα μέσω του ΟΗΕ ή του υπάρχοντος προσωρινού προγράμματος παρακάμπτοντας την ηγεσία της Χαμάς.

Τη Δευτέρα ο αποκλειστικός προμηθευτής καυσίμων της Γάζας, η ισραηλινή εταιρεία Ντορ Αλόν, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη Λωρίδα. Η εταιρεία είχε σταματήσει την τροφοδοσία εδώ και μία εβδομάδα, ενώ την Κυριακή είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να την αποκαταστήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: