Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2006

Πρόσκληση για Διεθνή Σύνοδο στη Βηρυτό

Για την Υποστήριξη της Αντίστασης

16-19 Νοεμβρίου 2006

Κτίριο UNESCO

Βηρυτός

Η διεθνής συνάντηση της Βηρυτού συγκεντρώνει εκπροσώπους από πολιτικά κόμματα, σωματεία, κινήματα και συλλόγους και καλλιτεχνικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό να χαιρετίσει την αντίσταση του Λιβανέζικου λαού απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα, να εκτιμήσει τις προετοιμασίες σε εξέλιξη για μια νέα επίθεση εναντίον του Λιβάνου και της περιοχής και να συντονίσει τις ενέργειες αυτών των δυνάμεων απέναντι στην παγκόσμια πολιτική διαρκούς πολέμου που συνιστά διαπλανητική απειλή.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου τον Ιούλιο/Αύγουστο 2006, το ζήτημα τέθηκε από αποστολές αλληλεγγύης που επισκέφθηκαν την περιοχή παρά τους εκτενείς βομβαρδισμούς. Αυτή η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, σε αραβικό όσο και διεθνές επίπεδο, και αντανακλά την ανάγκη των δυνάμεων που αντιμάχονται τη λογική του πολέμου και την αποικιακή ηγεμονία να συναντηθούν, να συζητήσουν και να συντονίσουν τη δράση τους.

Το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, η Χεζμπολάχ, το Βήμα Εθνικής Ενότητας, το Κίνημα του Λαού και το Samidoun (το δίκτυο συλλόγων της κοινωνίας πολιτών) αποστέλλουν την πρόσκληση από τον Λίβανο.

Για πληροφορίες ή άλλες ερωτήσεις σχετικά με την οργάνωση της συμμετοχής, παρακαλώ επικοινωνήστε με: Beirutresistance2006@no-log.org

Τελική ημερομηνία εγγραφών συμμετοχής: 22 Οκτωβρίου

Γενικό Πολιτικό Πλαίσιο:

Ο Λίβανος βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με την ισραηλινό-αμερικανική επιθετικότητα. Η στρατιωτική επίθεση που διήρκεσε 33 μέρες παραβίασε όλους τους κανόνες και τους περιορισμούς που ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και επέδειξε το μοντέλο με το οποίο θα αποπειραθεί η νέα ιμπεριαλιστική τάξη να ηγεμονεύσει σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό καθώς και κοινωνικό: η ηγεμονία της εξουσίας, απαλλαγμένη από κάθε κανόνα, ελεύθερη από κάθε νόμο: Είναι η Ζούγκλα!

Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν άμεσα στη διαχείριση του πολέμου. Οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή ενδέχεται να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στρατηγικές συμπληρωματικές των στρατιωτικών ενεργειών που στοχεύουν να προκαλέσουν εσωτερικές διαμάχες στους Λιβανέζους, οδηγώντας στην αταξία και τη διάλυση. Η στρατηγική αυτή εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο για την περιοχή που στοχεύει εναντίον όλων όσοι αντιμάχονται την Αμερικανική ηγεμονία, κυρίως το Ιράν και τη Συρία, αλλά επίσης και κράτη συμμαχικά με την Ουάσινγκτον. Οποιοσδήποτε δεσμός μεταξύ των χωρών της περιοχής και οποιαδήποτε διαμάχη θα εξουδετερωθεί. Αυτή η στρατηγική απειλεί τη συνοχή αυτών των κρατών και οδηγεί στον κατακερματισμό τους. Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί η «Νέα Μέση Ανατολή». Αυτό θυμίζει τον τρόπο που δικαιολόγησαν οι ΗΠΑ τον πόλεμο στο Ιράκ που στόχευε στη δημιουργία μιας «Μεγαλύτερης Μέσης Ανατολής».

Μαζί με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αφοπλίσουν τη Χεζμπολάχ επειδή εμποδίζει τις προσπάθειές τους να επιβάλλουν την ηγεμονία τους στην περιοχή και να πετύχουν την καταστροφή και την προσάρτηση της Παλαιστίνης με τη σιωπηρή συνενοχή της διεθνούς κοινότητας.

Παρά τη βαρβαρότητα της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ, η αντίσταση μπόρεσε να τερματίσει την επίθεση. Η άρνηση του Λιβανέζικου λαού να αντιμετωπίσει τους βομβαρδισμούς με παραίτηση, η αποτελεσματικότητα του κινήματος της αντίστασης και η ανάδυση ενός ευρύτατου πολιτικού ρεύματος, που συμπεριλαμβάνει ισλαμιστές, δημοκράτες, προοδευτικούς και κομμουνιστές, καθώς και ενός λαϊκού κινήματος που είχε συνοχή και ήταν οργανωμένο παρά τη διαφορετικότητά του - όλα αυτά συνέβαλαν να διατηρηθεί η εθνική ενότητα που δεχόταν συνεχή πίεση κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Άσχετα με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο λαός του Λιβάνου μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να εμποδίσει τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Εντούτοις η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένες να πετύχουν με οποιαδήποτε πολιτικά μέσα όσα δεν μπόρεσαν να κερδίσουν με στρατιωτικά μέσα. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του G8 με την έναρξη του πολέμου, μαζί με τη συμμετοχή διαφόρων κυβερνήσεων στην εξαπόλυση της επίθεσης, είναι ενδεικτικές της σημερινής αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας η οποία δεν είναι ικανή να σταματήσει τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η επόμενη αμερικανό-ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου θα εξαπολυθεί μόλις δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Γι’ αυτό το λόγο είναι που πρέπει να προετοιμαστούμε να την αποτρέψουμε.

Στόχοι:

Αυτή η διεθνής σύνοδος οργανώνεται για να:

Χαιρετίσει την αντίσταση του Λιβανέζικου λαού

Να συζητήσει τρόπους υποστήριξης της αντίστασης

Να αρνηθεί και να καταδικάσει την επίθεση στην άμεση διάστασή της, όπως στον Λίβανο, ή στην πιο μόνιμη και καταστροφική της διάσταση όπως στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, και (επιπλέον) εκείνες που προετοιμάζονται εναντίον του Ιράν και της Συρίας και σε ολόκληρη την περιοχή.

Η διεθνής σύνοδος επίσης στοχεύει:

Ι – Να εξετάσει τα στοιχεία της επίθεσης και τις στρατηγικές της. Ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε τον πραγματικό συντονισμό μεταξύ όλων των δυνάμεων και ομάδων ώστε να εμποδίσουμε την επόμενη επίθεση. Προτείνονται πέντε ομάδες εργασίας, και η συμμετοχή στην κάθε μία θα είναι περιορισμένη για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Αυτές είναι:

1. Νομική και δικαστική, που περιλαμβάνουν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, την πρόταση του λαϊκού δικαστηρίου (τύπου Russel) και διαδικασίες πολιτών,

2. Διεθνή μέσα

3. Ανοικοδόμηση και αστικός σχεδιασμός

4. Αραβική δικτύωση

5. Στρατηγική

Μία επιτροπή θα προετοιμάσει την κάθε ομάδα εργασίας.

ΙΙ - Ενδυνάμωση της διεθνούς αλληλεγγύης με τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για το σύνολο των εθνικών τους δικαιωμάτων.

ΙΙΙ – Υποστήριξη της βασικής ιρακινής απαίτησης για τον τερματισμό της κατοχής

Διοικητικά ζητήματα:

Η σύνοδος θα διεξαχθεί στη Βηρυτό στις 16-19 Νοεμβρίου 2006. Μία επιτροπή είναι υπεύθυνη για την πρόσκληση συμμετεχόντων. Αποτελείται από την καρδιά του Λιβάνου και περιλαμβάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Χεζμπολάχ, το Βήμα Εθνικής Ενότητας, και το δίκτυο της κοινωνίας πολιτών Samidoun.

…………………………………………………………………………………..

Πρόγραμμα

Πέμπτη 16/11:

6 μμ – Έναρξη της διαδικασίας

Παρασκευή 17/11:

9 πμ - 1 μμ: Συναντήσεις των ομάδων εργασίας, παρόντες μόνο οι κατά περίπτωση συμμετέχοντες

1 μμ - 3 μμ: Γεύμα

3 μμ - 7 μμ: Επίσκεψη στα νότια προάστια της Βηρυτού

Τις ίδιες ώρες και για τους άραβες συμμετέχοντες, συνάντηση στο κτίριο του αραβικού δικτύου.

7 μμ - 10 μμΣινεμά, θέατρο

Σάββατο 18/11:

9 πμ - 1 μμ: Συναντήσεις των ομάδων εργασίας

1 πμ - 3 μμ: Γεύμα

3 μμ - 7 μμ: Γενική σύνοδος για να παρουσιαστούν και να συζητηθούν τα πορίσματα των ομάδων εργασίας

Κυριακή 18/11

9 πμ - 11 πμ: Έγκριση των αποφάσεων που ελήφθησαν στις ομάδες εργασίας και Γενική Πολιτική Δήλωση 11πμ: Επίσκεψη στον νότιο Λίβανο

Αυτή η σύνοδος στη Βηρυτό στοχεύει να θέσει τις βάσεις μιας διαδικασίας σ’ ένα πλαίσιο που εκτέθηκε παραπάνω. Δεν θα καταλήξει σε όλα τα αναγκαία συμπεράσματα, αλλά μάλλον θα δημιουργήσει ένα ενεργό και μακρόπνοο εργαλείο δουλειάς. Άλλες ημερομηνίας στη διαδικασία αυτή έχουν ήδη καθοριστεί: ΠΚΦ στο Ναϊρόμπι τον επόμενο Ιανουάριο και Σύνοδος του Καΐρου τον Μάρτιο του 2007. Η επιτυχία της συνόδου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των εκπροσώπων απ’ όλο τον κόσμο να συζητήσουν και να συντονιστούν, με τρόπο που να συμβάλει και να ενδυναμώνει τις δυνάμεις της αντίστασης γενικά και σε κάθε επίπεδο. Στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας της αντίστασης να αντιμετωπίσει τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση, και να πάει ένα βήμα πιο πέρα.

Ας προσφέρουμε στον εαυτό μας εργαλεία για να προχωρήσουμε από το να καταδικάζουμε σε πιο αποτελεσματικές δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: