Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2006

Βίαιες συγκρούσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Πηγή: Associated Press,

Οι ένοπλοι της Χαμάς αποσύρθηκαν από τους δρόμους της Γάζας τη Δευτέρα για να εμποδίσουν ένα νέο κύκλο βίας μία μέρα μετά το χειρότερο εικοσιτετράωρο ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων από την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία. Σποραδικές μάχες ωστόσο εξακολούθησαν σε ορισμένες περιοχές.

Βίαιες συρράξεις που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ ανθρώπων ξεκίνησαν την Κυριακή στην πόλη Καν Γιουνίς, όταν μέλη του ένοπλου τμήματος της κυβέρνησης της Χαμάς ήρθαν αντιμέτωποι με δημοσίους υπαλλήλους –ανάμεσά τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Φατάχ- που διαδήλωναν για τη μη καταβολή των μισθών από την κυβέρνηση. Η ένταση κλιμακώθηκε σε οδομαχίες που εξαπλώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μετατρέποντας το κέντρο της πόλης της Γάζας σε πεδίο μάχης. Οι ένοπλοι της Φατάχ πήραν εκδίκηση εξαπολύοντας επιθέσεις στη Δυτική Όχθη όπου η Χαμάς είναι πιο αδύναμη. Εκατοντάδες υποστηρικτές της Φατάχ περικύκλωσαν με πυρσούς το κτίριο του κοινοβουλίου στη Ραμάλα και λεηλάτησαν γραφεία της Χαμάς στις πόλεις της Χεβρώνας και της Νάμπλους.

Τόσο ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε όσο και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απεύθυναν εκκλήσεις για ηρεμία. Ο Αμπάς ζήτησε από τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους και από το στρατιωτικό σώμα της Χαμάς να εγκαταλείψει τους δρόμους. Αργά την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Said Siyam, επικεφαλής του ένοπλου σώματος της κυβέρνησης της Χαμάς, διέταξε την απόσυρσή του από τους δρόμους και μέχρι το πρωί της Δευτέρας το σώμα είχε σταματήσει τις περιπολίες και συγκεντρώθηκε στις βάσεις του που είναι κοντά στα υπουργικά κτίρια αποκλιμακώνοντας την ένταση.

Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία, ένοπλοι στη Γάζα νωρίς το πρωί της Δευτέρας περικύκλωσαν με πυρσούς το υπουργείο Γεωργίας και μια ομάδα νεαρών φοιτητών στην πόλη Μπεΐτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, εξαπέλυσε πέτρες στην οικεία υπουργού της Χαμάς μέχρι που η φρουρά του τους κυνήγησε πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό.

Στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, ξέσπασε μάχη διάρκειας 20 λεπτών όταν προσήλθε η οικογένεια ενός θύματος των μαχών της Κυριακής να παραλάβει το σώμα του νεκρού. Οι ένοπλοι της Φατάχ που συνόδευαν την οικογένεια άνοιξαν πυρ εναντίον των ενόπλων της Χαμάς που περιπολούσαν το νοσοκομείο, πανικοβάλλοντας ασθενείς και ιατρικό προσωπικό που έτρεχαν να καλυφθούν. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

Στην πόλη Νάμπλους στη βόρεια Δυτική Όχθη, ένοπλοι της Φατάχ τραυμάτισαν δύο από τους σωματοφύλακες του αναπληρωτή πρωθυπουργού Nasser Shaer, που βρίσκονταν σε κυβερνητικό αυτοκίνητο, ενώ ο ίδιος δεν επέβαινε στο όχημα. Κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκαν και ένοπλοι της Φατάχ.

Η Φατάχ εξήγγειλε γενική απεργία σε τμήματα της Δυτικής Όχθης κλείνοντας καταστήματα και ιδιωτικά σχολεία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Χαμάς διέταξε όλα τα υπουργεία να κλείσουν ως διαμαρτυρία για τις επιθέσεις της Φατάχ σε κυβερνητικά κτίρια. Ο αξιωματούχος της Χαμάς από το υπουργείο Οικονομικών που απήγαν ένοπλοι της Φατάχ απελευθερώθηκε.

Παρά την ένταση ο Αμπάς ζήτησε την ανανέωση των παγωμένων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σε άλλο περιστατικό τη Δευτέρα παλαιστίνιος ψαράς πυροβολήθηκε θανάσιμα από ισραηλινό πολεμικό πλοίο στην ακτή του Καν Γιουνίς στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: