Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006

Ο Αμπάς προωθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών – 5 νεκροί από ισραηλινά πυρά

Πηγή: Associated Press

17,18/10/2006

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προωθεί την ιδέα μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών για να ξεπεραστεί το δυτικό εμπάργκο, αλλά υποσχέθηκε ότι δεν θα την επιβάλει στη Χαμάς, η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια τέτοια προοπτική, αν και προκρίνει την κυβέρνηση συνεργασίας.

Την Τρίτη το βράδυ ο Αμπάς μίλησε παραπάνω από μία ώρα στους δημοσιογράφους για μια κυβέρνηση επαγγελματιών και όχι πολιτικών, που θα πρέπει να «μελετηθεί σοβαρά» ως ένας τρόπος εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο.

Εκλεγμένος ξεχωριστά στις προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν του 2005, ο Αμπάς έχει την εξουσία να διαλύσει την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Φατάχ και η Χαμάς είναι «δεμένες», καθιστώντας μια τέτοια κίνηση επικίνδυνη. Ο Αμπάς δήλωσε ότι δεν θα κινηθεί προς τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών χωρίς την έγκριση της Χαμάς.

Ο Fawzi Barhoum εκπρόσωπος της Χαμάς, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη πιθανή εκδοχή προσθέτοντας ότι «αν μια κυβέρνηση εθνικής συμμαχίας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανταπόκρισης στα αιτήματα ολόκληρου του λαού μας, δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτή την ευθύνη μια κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Παράλληλα ο Αμπάς δήλωσε ότι η νέα δύναμη των 5.700 ένοπλων αντρών που διοικείται από τον υπουργό Εσωτερικών Said Siyam, της Χαμάς, είναι παράνομη. «Δεν υπάρχει νομιμοποίηση για κανένα σώμα που δημιουργείται οπουδήποτε από τη στιγμή που δεν το ενέκρινα» είπε. Το άλλο σώμα ασφαλείας ελέγχεται από τη Φατάχ.

5 νεκροί από ισραηλινά πυρά

Την Τρίτη τουλάχιστον σε τέσσερα περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη έχασαν τη ζωή τους πέντε Παλαιστίνιοι.

Στην πόλη Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, μυστικοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου και σκότωσαν τοπικό ηγέτη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, που συνδέεται με τη Φατάχ, και τον ξάδελφο του.

Στη γειτονική πόλη Qabatiyeh, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 18χρονο, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Αργότερα την ίδια μέρα σκότωσαν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν σοβαρά έναν ακόμη έφηβο που πετούσαν πέτρες εναντίον των τζιπ του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Τρίτης από πυρά του ισραηλινού στρατού έχασε τη ζωή του ένοπλος της Χαμάς κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Jebaliya, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

 
        

Δεν υπάρχουν σχόλια: