Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2006

Προς τα μέλη της διεθνούς κοινωνίας πολιτών και την πανεπιστημιακή κοινότητα

Εμείς, οι Πρόεδροι των Παλαιστινιακών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε μια ανησυχητική ακόμη μη ανακοινωθείσα ισραηλινή πολιτική που επηρεάζει την κοινωνίας μας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας γενικότερα και την εκπαίδευση ειδικότερα: την άρνηση εισόδου, εισόδου εκ νέου και μόνιμης παραμονής σε Παλαιστινίους κατόχους ξένων διαβατηρίων και μη Παλαιστινίους μέλη των οικογενειών τους, λέκτορες, εργαζόμενους σε ΜΚΟ και ειδικούς στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης.

Από την έναρξη της στρατιωτικής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας το 1967, το Ισραήλ ελέγχει μονομερώς το μητρώο-ληξιαρχείο του παλαιστινιακού πληθυσμού και έχει επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις μέσα και έξω από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για τους Παλαιστινίους και τους μη-Ισραηλινούς, στερώντας έτσι από τους Παλαιστινίους το βασικό δικαίωμα της ελευθερίας κινήσεων και κατοικίας.

Από την αρχή του 2006, και ιδιαίτερα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, πολλές χιλιάδες κατόχων ξένων διαβατηρίων παλαιστινιακής και μη καταγωγής που ζουν και εργάζονται στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με την άρνηση εισόδου ή ακόμη και απειλήθηκαν με απέλαση. Το Ισραήλ έχει σφετεριστεί το προνόμιο να επιτρέπει ή να αρνείται τις άδειες εργασίας των αλλοδαπών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γεννημένοι στην Παλαιστίνη και σήμερα κάτοχοι ξένων διαβατηρίων επειδή οι ταυτότητές τους είτε ανακλήθηκαν ενώ σπούδαζαν ή εργάζονταν στο εξωτερικό, ή οι αιτήσεις τους για επανένωση οικογενειών απορρίφθηκαν από τις αρχές της ισραηλινής κατοχής με διάφορες δικαιολογίες από τον Οκτώβριο του 2000. Ωστόσο είναι πολίτες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στην Παλαιστίνη, πληρώνουν τους φόρους και ψηφίζουν στις τοπικές και εθνικές εκλογές του εμβρυακού τους κράτους.

Οι πλειονότητα των κατόχων ξένων διαβατηρίων που τους απαγορεύεται η είσοδος έχουν οικογενειακούς δεσμούς στην Παλαιστίνη και έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ακεραιότητα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τους αναγνωρισμένους κανόνες δικαίου. Το Ισραήλ επίσης έχει υπογράψει σύμφωνα αμοιβαιότητας σχετικά με διπλωματικούς και μεταναστευτικούς κανόνες δικαίου με άλλες χώρες, τα οποία τώρα παραβιάζει ενώ διαρκώς αποτυγχάνει να δικαιολογήσει επαρκώς τη συμπεριφορά του, στερώντας από απειλούμενους ανθρώπους τα θεμελιώδη δικαιώματα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, της διαφάνειας και της υποχρέωσης λογοδοσίας του κράτους. Οι ισραηλινοί πολίτες, εντωμεταξύ, απολαμβάνουν την ελεύθερη είσοδο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ενώ οι πολίτες των χωρών αυτών στερούνται ανάλογης συμπεριφοράς όταν περνούν τα ισραηλινά σύνορα.

Η επιχειρηματική κοινότητα έχει επίσης πληγεί σοβαρά. Πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες της διασποράς, που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις για την οικοδόμηση της κοινωνίας τους εδώ και μια δεκαετία, αντιμετωπίζουν τώρα την άρνηση εισόδου ή την απέλαση με ειδοποιήσεις που αποστέλλονται το πολύ ένα μήνα νωρίτερα από την εκτέλεσή τους.

Οι Παλαιστίνιοι της διασποράς και οι ξένοι έχουν υποστεί εξευτελιστικές ανακρίσεις στα σημεία εισόδου, και βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της ανασφάλειας για την τουριστική βίζα ή την άδεια επισκέπτη που ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην ντόπια μορφωμένη τάξη της οποίας η συνεισφορά στην αστική κοινωνία, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στον ιδιωτικό τομέα είναι ανεκτίμητη για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης πλουραλιστικής χώρας και για τη στερέωση των θεμελίων ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Υπήρξαν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις απαγόρευσης εισόδου μελών της ακαδημαϊκής και πανεπιστημιακής κοινότητας στη Δυτική Όχθη, η πιο πρόσφατη τον Ιούλιο του 2006. Πολλοί φοιτητές με διεθνή διαβατήρια απομακρύνθηκαν από τα σύνορα και δεν μπόρεσαν να εγγραφούν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Παλαιστίνη. Ακόμα και μέλη της διοίκησης διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έλαβαν για τελευταία φορά άδεια παραμονής και ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σας απευθύνουμε έκκληση να υποστηρίξετε τις αναγκαίες συλλογικές ενέργειες εναντίον αυτής της επικίνδυνης πολιτικής άρνησης εισόδου και επανεισόδου σε Παλαιστινίους και άλλους διεθνείς που απειλεί να αδειάσει τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από τις μορφωμένες τάξεις της:

  • Για να πετύχουμε την ανατροπή αυτής της παράνομης, ρατσιστικής και ανήθικης μορφής πληθυσμιακού ελέγχου
  • Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη ελευθερία πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε άλλες δραστηριότητες στην Παλαιστίνη

Πρόεδροι Παλαιστινιακών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων:

Dr. Ali Zedan, Πανεπιστήμιο Al-Aqsa /Γάζα

Brother Daniel Casey, Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ

Dr. Daoud Zatari, Πολυτεχνείο Παλαιστίνης

Dr. Fakhri Hasan, Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας

Dr. Jawad Wadi, Πανεπιστήμιο Al-Azhar / Γάζα

Dr. Kamalain Shaath, Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας

Dr. Munther Salah, Αραβοαμερικανικό Πανεπιστήμιο

Dr. Nabeel Kassis, Πανεπιστήμιο Birzeit

Dr. Rami Hamdalla, Πανεπιστήμιο An-Najah

Dr. Sari Nusaibah, Πανεπιστήμιο Al Quds

Dr. Younis Amro, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Al Quds

Δεν υπάρχουν σχόλια: