Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2006

πρόσκληση προς τον καλλιτεχνικό κόσμο

Al-Nakba - Αl-Awda

1948-2008

60 χρόνια προσφυγιάς του Παλαιστινιακού λαού

Το 2008 συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την ιστορική τους πατρίδα και την αρχή ενός συνεχιζόμενου μέχρι σήμερα ατέρμονου κύκλου προσφυγιάς και αγώνα για την επιστροφή. Η κλαίουσα και μετανοούσα για τους διωγμούς των Εβραίων Ευρώπη στάθηκε μεγαλόψυχη χαρίζοντάς τους μια πατρίδα σε εδάφη άλλων, την ιστορική Παλαιστίνη. Έκτοτε πάνω από τα δύο τρίτα του Παλαιστινιακού λαού είναι και παραμένουν πρόσφυγες. Το 1948 είναι το έτος που σηματοδοτεί την καταστροφή, Al-Nakba, μια καταστροφή που συνεχίζεται παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ορίζουν τόσο το δικαίωμα της επιστροφής όσο και αυτό της αποζημίωσης των Παλαιστινίων προσφύγων παραμένουν ανενεργά.

Το όνειρο ωστόσο της επιστροφής, Αl-Awda, παραμένει ενεργό, ένα σαράκι που κατατρώει τα σωθικά των προσφύγων για τις χαμένες πατρίδες.

«Αν με ρωτήσεις για το χωριό μου, μπορώ να θυμηθώ τα πιο σημαντικά πράγματα, ακόμα και τα μικροπεριστατικά. Ο λόγος, νομίζω, είναι η στέρηση. Δεύτερον, οι οικογένειές μας μιλούν πάντα για το παρελθόν και για τη γη τους, έτσι που αυτά τα πράγματα χαράζονται στο μυαλό του μικρού Παλαιστινίου. Νιώθει τη διαφορά ανάμεσα σ’ εκείνη και σε τούτη τη ζωή. Λαχταράει να συνεχιστεί εκείνη η ζωή και να γίνει η δική του ζωή ένα κομμάτι εκείνης της χώρας (της Παλαιστίνης)».

Η ανάπλαση της Παλαιστίνης με τη μνήμη δεν ήταν μονάχα μια φυσική αντίδραση στον βίαιο χωρισμό, αλλά κι ένας τρόπος –ο μόνος τρόπος- να περάσει στα παιδιά η πατρική γη που ήταν κληρονομιά τους. (…) Όταν ο Παλαιστίνιος που παραθέσαμε πιο πάνω λέει πως «λαχταράει να γίνει η δική του ζωή ένα κομμάτι εκείνης της χώρας» αυτό, κατά την αντίληψή του, συνεπάγεται πολιτική δράση: προσχωρώντας σε μια αντιστασιακή ομάδα, υπερασπίζοντας το στρατόπεδό του, οργανώνοντας τον εαυτό του μαζί με άλλους συναδέλφους του εργάτες, δουλεύοντας για την επιστροφή».*

Η αλήθεια της παραπάνω παρατήρησης δικαιώνεται με την έκκληση που απευθύνει η παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών για τη δημιουργία της καμπάνιας Al-Nakba - Αl-Awda.

Διακόσιες παλαιστινιακές οργανώσεις με πρωτοβουλία της Συμμαχίας του Δικαιώματος της Επιστροφής των Παλαιστινίων (ROR) και του Ερευνητικού Κέντρου BADIL, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στη διεθνή κοινωνία πολιτών να καταστεί το 2008 «Έτος της Επιστροφής», όχι απλά της επιστροφής των προσφύγων, αλλά και της επιστροφής στο κράτος δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μόνο κατ’ όνομα υπάρχουν, επιστροφή στους αγώνες για την κατάκτηση και την εφαρμογή τους.

Το κάλεσμα αυτό στοχεύει στην ενεργοποίηση φορέων σε όλο τον κόσμο που θα οργανώσουν εκδηλώσεις με στόχο τη γνωστοποίηση και την ανάδειξη του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Στην επίτευξη του στόχου αυτού ο χώρος του πολιτισμού καλείται να διαδραματίσει έναν καίριο ρόλο. Οι ευαίσθητες χορδές των καλλιτεχνών που είναι συντονισμένες με το αίσθημα δικαίου μπορούν να εκτελέσουν το «σκοπό» του και να τον μεταδώσουν στον κόσμο, τη συμπαράσταση του οποίου έχει ανάγκη ο λαός της Παλαιστίνης.

Θεατρικά έργα, τραγούδια, παραμύθια, εικαστικές δημιουργίες, μυθιστορίες που θα αναδεικνύουν και θα εξηγούν, θα φέρνουν ξανά με δύναμη στο προσκήνιο το αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για δικαιοσύνη και επιστροφή συνιστούν ένα πανίσχυρο όπλο ευαισθητοποίησης που μόνο οι καλλιτέχνες μπορούν να προσφέρουν.

Στην Ελλάδα το κάλεσμα συμμετοχής στην καμπάνια Al-Nakba - Αl-Awda απευθύνθηκε προς και αγκαλιάστηκε από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα». Δεδομένου ότι ο απώτερος στόχος είναι να ακουστεί όσο πιο ηχηρά γίνεται το αίτημα της επιστροφής και θεωρώντας ότι τόσο η ουσία, όσο και τα μέσα επίτευξης του στόχου ξεπερνούν τις μικρές μας δυνάμεις, ζητάμε τη συνδρομή σας.

Σε πρώτη φάση ζητάμε απλά τη συμμετοχή σας σε μια συνάντηση γνωριμίας και συζήτησης με τα μέλη του Ερευνητικού Κέντρου BADIL της Συμμαχίας του Δικαιώματος της Επιστροφής (ROR) που θα βρίσκονται στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου για να μας μιλήσουν για την εκστρατεία Al-Nakba - Αl-Awda, να μας ενημερώσουν για την πορεία της σε άλλες χώρες και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί να δουλεύουμε για τη διοργάνωσή της στην Ελλάδα.

Al-Nakba - Αl-Awda

1948-2008

60 χρόνια προσφυγιάς του Παλαιστινιακού λαού

Το Ερευνητικό Κέντρο BADIL, η Συμμαχία για το Δικαίωμα της Επιστροφής των Παλαιστινίων Προσφύγων (ROR) και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» σας καλούν να συζητήσουμε για τη διοργάνωση στην Αθήνα της επετείου των 60χρονων της παλαιστινιακής Nakba – Καταστροφής.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2006, στις 8 μ.μ.

στο Ξενοδοχείο Στάνλεϋ, Οδυσσέως 1, Πλατεία Καραϊσκάκη

(σταθμός Μετρό Μεταξουργείου)

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

Ντίνα Μπατζιά 6934-245943,

Νόρμα Ρισμάουι 6973-829358,

Γεωργία Μυλωνάκη 6977-238673

www.intifada.gr

http://greece-palestine.blogspot.com

www.badil.org

*Από το βιβλίο «Οι Παλαιστίνιοι: από αγρότες, επαναστάτες» της Rosemary Sayigh (εκδ. Άλμπατρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: