Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006

Η κυβέρνηση της Χαμάς δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ

Πηγή: Associated press,

Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός μιλώντας σε γιορτή στο κλείσιμο του Ραμαζανιού. «Η Χαμάς δεν θα αναγνωρίσει ή ομαλοποιήσει» τις σχέσεις με το Ισραήλ. Αναφορικά με το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από τη Σαουδική Αραβία το 2002 και υιοθετήθηκε από αραβική σύνοδο, είπε ότι το κυριότερο πρόβλημά του είναι πως αναγνωρίζει το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την ισραηλινή αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Χανίγιε δήλωσε ότι διατηρεί ακόμη ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ ο Αμπάς την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για κατάρρευση των σχετικών συνομιλιών. Σήμερα Δευτέρα, ο Αμπάς αναμένεται να μεταβεί από τη Δυτική Όχθη στη Γάζα και ενδεχομένως να παρουσιάσει στη Χαμάς τελεσίγραφο για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, διαφορετικά μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Χανίγιε άφησε να εννοηθεί ότι η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ μπορεί να ανατεθεί στον Αμπάς και ότι η σύλληψη της ιδέας για κυβέρνηση εθνικής ενότητας «αφήνει στον Αμπάς πολύ χώρο για πολιτικούς ελιγμούς».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επιμένουν ότι οποιαδήποτε παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί τρεις βασικούς όρους προτού η Δύση αρχίσει να στέλνει ξανά βοήθεια: αναγνώριση του Ισραήλ, αποκήρυξη της βίας και αποδοχή των προηγούμενων ισραηλινό-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συμφωνιών. Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι η εκδοχή μιας κυβέρνησης της Χαμάς που θα εξακολουθήσει την αγωνιστική πολιτική της ενώ ο Αμπάς θα διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Υπομονή συστήνει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες «στο τέλος ο παλαιστινιακός λαός θα απογοητευτεί με την ανικανότητα της Χαμάς να κυβερνήσει και θα τη ρίξει, η Χαμάς απογοήτευσε τον κόσμος με την ανικανότητά της να πληρώσει τους εργαζόμενους»…

Την Κυριακή οργισμένοι εργαζόμενοι απείλησαν να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους παραλύοντας τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας φέρνοντας στην απεργία και εργαζόμενους από την πετρελαϊκή αρχή και στερεύοντας έτσι τις προμήθειες καυσίμων, αν δεν τους πληρώσει η κυβέρνηση. «Κρατάμε στα χέρια μας χαρτιά που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη» δήλωσε ο Αχμάντ Ασσάφ εκπρόσωπος του Σωματείου Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο Χανίγιε μιλώντας μπροστά σε 300 θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες την Κυριακή στη Γάζα, σε μια γιορτή «ενότητας και συμφιλίωσης» έκανε έκκληση για ηρεμία. «Μπορεί να ασκούμε κριτική ο ένας στον άλλο, να υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας, ωστόσο είναι σίγουρα ευθύνη και πολιτική καθώς και ηθική δέσμευσή μας να μην οδηγηθούν τα πράγματα στη σύγκρουση και στον εμφύλιο πόλεμο».

Η γιορτή σήμανε το τέλος του Ραμαζανιού κατά τον ιερό μήνα του οποίου οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε ή πίνουν κατά τις ώρες της ημέρας και διακόπτουν τη νηστεία με ένα εορταστικό γεύμα κατά τη δύση του ηλίου.

Την Κυριακή δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη. Ο ένας ήταν ο 21χρονος Οσάμα Ταλάντ, ο οποίος συμμετείχε σε ενέδρα εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που έκαναν επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Νάμπλους, κατά τη διάρκεια σφοδρής σύγκρουσης.

Το απόγευμα ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεσε από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με την οικογένειά του, την ώρα που πήγαινε να γιορτάσει μαζί της το τέλος του Ραμαζανιού. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο άντρας πήγε να παρακάμψει σημείο ελέγχου, ενώ ο στρατός δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.

        

Δεν υπάρχουν σχόλια: