Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2006

Δολοφονήθηκε μέλος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Πηγή: Associated Press

3,4/10/2006

Μασκοφόροι ένοπλοι σκότωσαν τον πολιτικό της Χαμάς Mohammed Odde, 37 ετών, νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πόλη Hable της Δυτικής Όχθης. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο γεγονός.

Το θύμα έφυγε από το σπίτι του στις 4.30 τα ξημερώματα για να πάει να προσευχηθεί σε γειτονικό τζαμί, και λίγο αργότερα πυροβολήθηκε θανάσιμα. Μάρτυρες είδαν όχημα να απομακρύνεται με ταχύτητα από το σημείο με επιβαίνοντες τέσσερις μασκοφόρους άντρες.

Την Τρίτη οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά που συνδέονται με τη Φατάχ είχαν απειλήσει να δολοφονήσουν ανώτατους ηγέτες της Χαμάς, αλλά αργότερα ανασκεύασαν καλώντας τους ενόπλους να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση οι Ταξιαρχίες θα προσπαθούσαν να δολοφονήσουν τον υπουργό Εσωτερικών Said Siyam, τον αρχηγό του ένοπλου σώματος της Χαμάς Youssef Zahar και τον ηγέτη της Χαμάς στην εξορία Khaled Mashaal.

Παρά την τραγική οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Τρίτη οι ψηφοφόροι θεωρούν τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς λιγότερο αξιόπιστο από τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε. Επίσης σε περίπτωση πρόωρων εκλογών αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα θα «έδενε» τη Φατάχ με τη Χαμάς.

Παρά την οξυμένη κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι ΗΠΑ και μετριοπαθή αραβικά καθεστώτα καταβάλουν προσπάθειες για την επανέναρξη των Ισραηλινό-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Shaikh Khalid Bin Ahmed Al-Khalifa, έχουν προγραμματίσει ξεχωριστές συνομιλίες με τον Αμπάς την Τετάρτη. Την Τρίτη η Ράις πραγματοποίησε στο Κάιρο συναντήσεις με οκτώ άραβες συμμάχους και αναμενόταν να τους ζητήσει να στηρίξουν τον Αμπάς εις βάρος της Χαμάς.

Ο Χανίγιε κάλεσε τα αραβικά κράτη να μη συνεργαστούν με τις προσπάθειες της Ράις. «Φαίνεται ότι η κ. Ράις υιοθετεί την παλιά πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Θέλει να αποδυναμώσει τα κράτη και τα έθνη της περιοχής. Καλούμε όλες τις αραβικές χώρες να μην ακολουθήσουν τα αμερικανικά σχέδια και να μην υιοθετήσουν αυτή την πολιτική που έχει στόχο να προκαλέσει διχόνοιες στην περιοχή» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γάζα.

Επίσης είπε ότι οι τωρινές εντάσεις δεν διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο για τις προσπάθειες δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Φατάχ, αλλά ζήτησε παράλληλα ηρεμία. «Δεν θέλουμε εσωτερικές διαμάχες. Δεν θέλουμε να εμφύλιο πόλεμο. Έχουμε ανάγκη ένα υγιές περιβάλλον για να ξεκινήσουμε εκ νέου τις συνομιλίες».

Πέντε τραυματίες από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Ισραηλινό αεροσκάφος εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον δύο οχημάτων το απόγευμα της Τρίτης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην πόλη Μπεΐτ Χανούν. Στο ένα επέβαιναν ένοπλοι της Ισλαμικής Τζιχάντ και στο άλλο της Φατάχ. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε μόνο την επίθεση σε όχημα της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Επέκταση εποικισμών

Στο Ισραήλ εντωμεταξύ, η οργάνωση παρακολούθησης της δραστηριότητας των εποικισμών Ειρήνη Τώρα, ανακοίνωσε ότι οι έποικοι έχουν επεκτείνει 31 μη αδειοδοτημένα φυλάκια στη Δυτική Όχθη, με μόνιμες εγκαταστάσεις σε 12 από αυτά. Η κυβέρνηση εντωμεταξύ εξακολουθεί να επεκτείνει τους παλιούς εποικισμούς. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2006, η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες για 952 οικιστικές μονάδες σε εποικισμούς της Δυτικής Όχθης. Την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν εκδοθεί 235 άδειες. Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια θα χτιστούν σε εποικισμούς τους οποίους το Ισραήλ λέει ότι θα διατηρήσει ακόμη και σε περίπτωση οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: