Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2006

21 νεκροί Παλαιστίνιοι μέσα σε 3 μέρες

Πηγή: Associated Press

14,15,16/10/2006

Μέσα σε τρεις μέρες 21 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά του ισραηλινού στρατού. Η ισραηλινή τηλεόραση χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη ως τις πιο σκληρές εδώ και βδομάδες. Μεταξύ των νεκρών παιδιά 10, 14 και 18 ετών.

Πέμπτη

Τα ξημερώματα της Πέμπτης τα ισραηλινά τανκ εισέβαλαν στη νότια Γάζα και ήρθαν σε σύγκρουση με ενόπλους. Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν δύο πυραύλους και σκότωσαν 6 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα 14χρονο κι ένα 18χρονο αγόρι.

Μετά τη δύση του ηλίου ο στρατός εξαπέλυσε πύραυλο εναντίον του σπιτιού του Ashraf Farawana, διοικητή της Χαμάς στην περιοχή Shajaiyeh της πόλης της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ένα 10χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του καθώς και ο αδελφός του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Εφτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους συγκαταλέγονται και παιδιά. Δεν υπήρξε προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού για το χτύπημα.

Το βράδυ της Πέμπτης, Παλαιστίνιοι ένοπλοι εξαπέλυσαν ρουκέτα από τη Γάζα στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, ακριβώς έξω από τον συνοριακό φράκτη. Η ρουκέτα χτύπησε πυλώνα ηλεκτροδότησης βυθίζοντας στο σκοτάδι τμήματα της πόλης. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολούθησαν τις επιχειρήσεις στη νότια Γάζα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρασκευή

Ισραηλινό αεροσκάφος επιτέθηκε σε όχημα στη νότια Γάζα που μετέφερε τρεις ενόπλους της Χαμάς κι έναν τοπικό διοικητή. Σύμφωνα με μάρτυρες το άσπρο σεντάν χωρίστηκε στα δύο. Ο στρατός επιβεβαίωσε το χτύπημα.

Στο χωριό Abassan στη νότια Γάζα, ισραηλινές μονάδες σκότωσαν 29χρονη γυναίκα έξω από το σπίτι της. Ο στρατός δήλωσε άγνοια για το περιστατικό. Ανακοίνωσε το θάνατο ενός ενόπλου και τον τραυματισμό ενός ακόμη στην ίδια περιοχή.

Στην πόλη Beit Lahiya, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ οπαδών της Φατάχ και της Χαμάς, σκοτώθηκε 14χρονο αγόρι και τραυματίστηκαν 8 άνθρωποι.

Ραμαζάνι

Στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ιερουσαλήμ για τις προσευχές της Παρασκευής συγκρούστηκαν με την αστυνομία και το στρατό σε πέντε ισραηλινά σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη. Οι Παλαιστίνιοι ήθελαν να συμμετάσχουν στις εβδομαδιαίες προσευχές στο τέμενος Al-Aqsa, το τρίτο κατά σειρά πιο ιερό τέμενος του Ισλάμ, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Η παρακολούθηση των προσευχών στο συγκεκριμένο τέμενος θεωρείται τιμή, καθώς σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση από εκεί ο προφήτης Μωάμεθ, ιδρυτής του Ισλάμ, ανελήφθη στους ουρανούς.

Το Ισραήλ απαγορεύει στους Παλαιστινίους άντρες κάτω των 40 ετών να παρακολουθήσουν τις προσευχές για λόγους ασφαλείας. Νεώτεροι άντρες εξαγριωμένοι για την απαγόρευση εισόδου στην πόλη άρχισαν να πετούν πέτρες στις στρατιωτικές μονάδες. Παραστρατιωτικές συνοριακές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έξι προσαγωγές και διέλυσαν το πλήθος με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε τέσσερα σημεία ελέγχου γύρω από την Ιερουσαλήμ και ένα στην πόλη Νάμπλους, όπου την αυγή συγκεντρώθηκαν 3.000 πιστοί για το μακρύ ταξίδι προς την Ιερουσαλήμ.

Στο σημείο ελέγχου Ραμ, έξω από την Ιερουσαλήμ, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σκάλες και σκοινιά για να περάσουν από το Τείχος ύψους 7,5 μέτρων στο σημείο. Άλλοι σκαρφάλωναν σε ηλεκτρικό πυλώνα δίπλα από το Τείχος για να μπορέσουν να περάσουν και άλλοι σκαρφαλώνοντας ο ένας σους ώμους του άλλου, σχηματίζοντας ανθρώπινους πύργους. Σύμφωνα με μάρτυρες περίπου 200 άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν το τσιμεντένιο Τείχος, αλλά ο ισραηλινός διοικητής λέει ότι κανένας απ’ αυτούς δεν κατάφερε να φτάσει στην Ιερουσαλήμ. Περίπου 170.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις προσευχές της Παρασκευής στο Al-Aqsa, σύμφωνα με τον ισραηλινό διοικητή περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη με άδεια εισόδου.

Σάββατο

Το πρωί πύραυλος σκότωσε έξι ενόπλους της Χαμάς και τραυμάτισε 15 ανθρώπους στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με μάρτυρες τα ασθενοφόρα που έτρεξαν στην πληγείσα περιοχή δέχτηκαν πυρά από τον ισραηλινό στρατό. Περισσότερα από δώδεκα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στην περιοχή και ακολούθησε σύγκρουση με τις ένοπλες ομάδες των Παλαιστινίων.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ισραηλινό αεροσκάφος εξαπέλυσε τρεις πυραύλους εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν δύο ένοπλοι, τουλάχιστον ο ένας εξέπνευσε. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι στόχευε ενόπλους που συνδέονται με τη Φατάχ.

Την ίδια μέρα ο ισραηλινός στρατός έστησε κρατητήριο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα για να ανακρίνει δεκάδες Παλαιστινίους που συνέλαβε στις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών, χωρίς να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό τους.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η αποτροπή εξαπόλυσης ρουκετών κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εβραϊκής γιορτής Sukkot που τελειώνει την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Χαμάς Ghazi Hamad, το Ισραήλ «έχει σχέδια αιματηρής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λωρίδα της Γάζας.

Βία εναντίον δημοσιογράφων

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου με έδρα το Τελ Αβίβ κατηγόρησε την Πέμπτη τον ισραηλινό στρατό για «απρόκλητη βία εναντίον δημοσιογράφων» μετά τον ξυλοδαρμό δύο Παλαιστινίων δημοσιογράφων και την προσαγωγή του ενός στη Δυτική Όχθη. Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται ότι «και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει ουδεμία απόδειξη ότι ένας από τους δύο συναδέλφους έκανε οτιδήποτε πέρα από το δημοσιογραφικό του καθήκον». Ο Emad Borat, φριλάνς καμεραμάν για το πρακτορείο Ρόιτερς και άλλα μέσα ενημέρωσης, παραμένει υπό κράτηση από τις 6 Οκτωβρίου οπότε και συνελήφθη ενώ κινηματογραφούσε ισραηλινούς στρατιώτες να εισβάλουν στο χωριό Μπιλίν. Σύμφωνα με τον κινηματογραφιστή Shai Carmeli-Pollak, ο Borat ξυλοκοπήθηκε μέσα στο στρατιωτικό τζιπ και χρειάστηκε έξι ράμματα στο πρόσωπο. Στρατιωτικός δικαστής όρισε την απελευθέρωσή του αλλά ασκήθηκε έφεση στην απόφαση και εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή. Ο στρατός τον κατηγορεί ότι ενώ κινηματογραφούσε πετούσε πέτρες στην ισραηλινή συνοριακή αστυνομία. Ο Borat ήταν ο βασικός εικονολήπτης για το ντοκιμαντέρ του Pollak «Μπιλίν Αγάπη Μου», που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο πρόσφατο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ.

Η Ένωση διαμαρτυρήθηκε επίσης για την περίπτωση του Jaafar Ashtiyeh, φωτογράφου από το Γαλλικό πρακτορείο. Σύμφωνα με τον 38χρονο Ashtiyeh, ισραηλινός στρατιώτης τον κυνήγησε και τον χτύπησε αφού προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφίες ενός ισραηλινού σημείου ελέγχου κοντά στην πόλη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου που εκπροσωπεί ξένους δημοσιογράφους στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις «εγείρονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των δημοσιογράφων από τις ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: