Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

40 χρόνια μετά το 1967 – Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Δικτυακός τόπος: http://www.intifada.gr http://greece-palestine.blogspot.com

e-mail: victory@intifada.gr

40 χρόνια μετά το 1967 – Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

Στις 7:10 της 5ης Ιουνίου 1967 το Ισραήλ εξαπολύει αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας. Μέσα σε λίγες ώρες η ισραηλινή αεροπορία καταστρέφει σχεδόν το σύνολο των αιγυπτιακών αεροπλάνων χωρίς αυτά να προλάβουν καν να απογειωθούν. Η καταστροφή της αιγυπτιακή αεροπορίας ανοίγει το δρόμο στην προέλαση του ισραηλινού στρατού. Τις επόμενες 6 μέρες, μέχρι και τη 10η Ιουνίου, το Ισραήλ θα συντρίψει τους αραβικούς στρατούς. Η επέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η επιβολή της εκεχειρίας θα βρει το Ισραήλ να έχει αποσπάσει τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο, και τα υψώματα του Γκολάν από τη Συρία. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξαναπαίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς για δεύτερη φορά μετά το 1948, όταν με τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο καταλήφθηκε τότε το 40% των παλαιστινιακών εδαφών.

Σαράντα χρόνια μετά το 1967 το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι μετά τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου (με την εγγύηση βέβαια των ΗΠΑ), ο ισραηλινός στρατός έχει αποχωρήσει από τη Χερσόνησο του Σινά.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και των εποίκων, αν και δικαίως πιστώνεται στις νίκες της αντίστασης, έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Χωρίς έλεγχο των συνόρων και ελευθερία κινήσεως, έχοντας να αντιμετωπίσει τις συνεχείς ισραηλινές επιδρομές, ο λαός της Γάζας αφήνεται να αφανιστεί και να λιμοκτονήσει.

Σήμερα οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να ζουν κάτω από τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και η προσπάθεια εκδίωξής τους από τη Δυτική Όχθη συνεχίζεται αμείωτη. Η ανέγερση του Τείχους της Ντροπής και η συνεχής οικοδόμηση ισραηλινών εποικισμών, την κατακερματίζουν σε ένα αρχιπέλαγος θυλάκων και οδηγούν τους Παλαιστίνιους σε νέα προσφυγοποίηση. Παράλληλα, επιχειρείται η οριστική προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τα υψώματα του Γκολάν παραμένουν υπό ισραηλινή κατοχή, αλλά είναι η Συρία που εγκαλείται ως κράτος παρίας και τρομοκράτης.

Οι θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου τάσσονται αναφανδόν υπέρ της Παλαιστίνης, ψηφίσματα επί ψηφισμάτων καλούν το Ισραήλ να επιστρέψει στα σύνορα του 1967, να διαλύσει τους εποικισμούς, να σεβαστεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στα πάτρια εδάφη τους και να κατεδαφίσει το παράνομο Τείχος. Στην πράξη, οι ίδιοι θεματοφύλακες δένουν χειροπόδαρα τον Παλαιστινιακό λαό και τον θυσιάζουν στο βωμό των αμερικανό-ισραηλινών συμφερόντων στην περιοχή.

Οι θεσμοί του ιμπεριαλισμού μπορεί να ανέχονται και να συδαυλίζουν την αδικία, οι λαοί του κόσμου όμως δεν ξεχνούν, δεν παραδίδονται και τιμούν την αλληλεγγύη τους προς τα καταπιεζόμενα και κατεχόμενα έθνη.

Το φετινό Μάιο και Ιούνιο καλούμε κάθε συλλογικότητα, δημοτική κίνηση, εργατικό σωματείο, φοιτητική παράταξη, κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, να αναλάβει και να στηρίξει πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα που θα αναδεικνύουν, θα ενημερώνουν και θα βροντοφωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ» και θα τιμούν την αταλάντευτη αντίσταση του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού.

Καλούμε κάθε φορέα να υιοθετήσει με ψήφισμα την έκκληση της Παλαιστινιακής κοινωνίας για Μποϊκοτάζ, Κυρώσεις και Απόσυρση επενδύσεων (BDS) ενάντια στο Ισραήλ. Καλούμε κάθε άτομο ξεχωριστά να μην αγοράζει ισραηλινά προϊόντα – «Δεν αγοράζω 729» (ο κωδικός των ισραηλινών προϊόντων) - κι αυτό είναι ένα μικρό κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι.

Οι λαοί ενώθηκαν νικηφόρα μποϊκοτάροντας το καθεστώς απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. 40 χρόνια μετά το 1967, το ίδιο πρέπει να πράξουν και για την Παλαιστίνη.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2007

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γιάννης Αλμπάνης – 6932576886 Γιώργος Τζαφέρης – 6974307864

Δεν υπάρχουν σχόλια: