Τετάρτη 2 Μαΐου 2007

Ο Βανούνου ενδέχεται να ξαναμπεί φυλακή

Πηγές: Associated Press, Alternative Information Center

Ο Μόρντεχαϊ Βανούνου καταδικάστηκε τη Δευτέρα από ισραηλινό δικαστήριο για την παραβίαση της διαταγής να μην έρχεται σε επικοινωνία με αλλοδαπούς, καθώς και την απόπειρά του να φύγει από την Ιερουσαλήμ με κατεύθυνση προς τη Βηθλεέμ. Η ποινή που θα καθοριστεί μέσα σε δύο μήνες, μπορεί να σημαίνει και έξι μήνες στη φυλακή.

Ο πρώην τεχνικός του πυρηνικού εργοστασίου της Ντιμόνα πέρασε 18 χρόνια στη φυλακή για την παροχή πληροφοριών στους Sunday Times του Λονδίνου το 1986 σχετικά με το πρόγραμμα ατομικής ενέργειας του Ισραήλ. Το δημοσίευμα οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διαθέτει το 6ο μεγαλύτερο στον κόσμο πυρηνικό οπλοστάσιο με εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές. Το Ισραήλ ουδέποτε αρνήθηκε ή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Όταν αποφυλακίσθηκε το 2004 του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα και να συνομιλεί με αλλοδαπούς, επειδή σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές εξακολουθούσε να είναι σε θέση να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες.

Βγαίνοντας από το δικαστήριο ο Βανούνου δήλωσε ότι η ετυμηγορία απέδειξε ότι «το Ισραήλ δεν είναι δημοκρατία» και ότι βρίσκεται ακόμη υπό τη Βρετανική Αρμοστεία καθώς ο νόμος τον οποίο καταδικάστηκε ότι παραβίασε είναι νόμος της Αρμοστείας. «Ίσως πρέπει να απευθυνθώ στη Βασίλισσα ή στον Τόνι Μπλερ για δικαιοσύνη» είπε προσθέτοντας ότι η απόφαση συνιστά απόδειξη ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και παρακάλεσε να του επιτραπεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο δικηγόρος Μάικλ Στράους που μαζί με τον Αβιγκντορ Φέλντμαν εκπροσωπεί τον Βανούνου δήλωσε ότι «αυτή η απόφαση καταδικάζει ένα άτομο επειδή ήρθε σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους – άσχετα με το περιεχόμενο της συνομιλίας τους- απλά για την επικοινωνία και αυτό είναι απαράδεκτο για μια φιλελεύθερη δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: