Τρίτη 22 Μαΐου 2007

Απειλές Ισραήλ εναντίον της ηγεσίας της Χαμάς

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: Associated Press

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Τρίτη χτύπησε δύο αποθήκες όπλων και δύο στρατόπεδα της Χαμάς τραυματίζοντας επτά Παλαιστινίους. Το βράδυ της Δευτέρας επίθεση με ρουκέτα έπληξε θανάσιμα μια 31χρονη Ισραηλινή κάτοικο της πόλης Σντερότ. Η πρώτη ανθρώπινη απώλεια από Κασάμ από το Νοέμβριο του 2006.

Η ισραηλινή ηγεσία αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμη και ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός μπορεί να αποτελέσει στόχο επίθεσης. Ερωτώμενος σχετικά με τον Χανίγιε, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ephraim Sneh περιέγραψε την ηγεσία της Χαμάς ως «τρομοκράτες με κουστούμια» και δήλωσε ότι «κανένας δεν έχει ασυλία».

Το 2004, το Ισραήλ δολοφόνησε τον καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι ιδρυτή της Χαμάς Ahmed Yassin καθώς και τον διάδοχό του Abdel Aziz Rantisi, σε δύο αεροπορικές επιδρομές που απείχαν μεταξύ τους μόλις μερικές εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Sami Abu Zuhri απείλησε με σκληρά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον των ηγετών της οργάνωσης.

Αργά την Τρίτη ο Αμπάς αναμένεται να μεταβεί στη Γάζα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό για την προώθηση εκεχειρίας. Ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς Ahmed Youssef, δήλωσε ότι η οργάνωση θα εξέταζε το ενδεχόμενο εκεχειρίας αν το Ισραήλ σταματούσε τις «επιθέσεις λάσπης». «Πρέπει να σταματήσει η επίθεση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια διαρκή εκεχειρία, η κυβέρνηση εργάζεται για την επέκταση της εκεχειρίας. Αυτό είναι το εθνικό συμφέρον» δήλωσε.

Ωστόσο το Ισραήλ απέρριψε μια νέα εκεχειρία με το –εωλό- επιχείρημα ότι η Χαμάς ποτέ δεν την τηρεί. «Η Χαμάς καθοδηγεί τη βία. Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε. Θα σταματήσουμε όταν σταματήσουν οι ρουκέτες» δήλωσε την Τρίτη ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αμίρ Πέρετζ.

Ο υψηλής τεχνολογίας στρατός του Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο αντιμετώπισης των ρουκετών (σ.σ. ισραηλινές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει αντιπυραυλική ασπίδα που δεν χρησιμοποιείται για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης). Την περασμένη εβδομάδα περισσότερες από 150 ρουκέτες προσγειώθηκαν στο Σντερότ, πόλη 24.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα της Γάζας. Την Τρίτη εξαπολύθηκαν επτά ρουκέτες τραυματίζοντας ελαφρά δύο ανθρώπους, σύμφωνα με το στρατό.

Την ίδια μέρα η κυβέρνηση μετέφερε εκατοντάδες κάτοικους του Σντερότ σε ξενοδοχεία σε άλλα σημεία της χώρας. Ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Michael Amsalem δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πραγματικά αβάσταχτη κατάσταση. Αλλά ένα είναι σίγουρο. Πρέπει να ξυπνήσουμε την κυβέρνηση για να καταλάβει ότι δεν είναι αυτή η λύση. Η πραγματική λύση είναι ότι είναι οι Παλαιστίνιοι που θα ‘πρεπε να εκτοπιστούν».

Η θανάσιμη επίθεση της Δευτέρας στο Σντερότ πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης εκεί της ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών με τον υπεύθυνο Εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα. Εξαγριωμένοι κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν έξω από το κτίριο των συνομιλιών και στη συνέχεια έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι απέτυχε να τους παράσχει προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: