Το Κογκρέσο της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων της Βρετανίας (UCU) με περισσότερους από 120.000 καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης ως μέλη, υπερψήφισε χθες 30 Μαΐου πρόταση για το μποϊκοτάζ της ισραηλινής ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και για μορατόριουμ στη χρηματοδότηση της ισραηλινής έρευνας από την Ε.Ε. Το ψήφισμα πέρασε με 158 ψήφους υπέρ και 99 κατά στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμιγχαμ.
Δελτίο τύπου PACBI – 30 Μαΐου 2007
Η Παλαιστινιακή Καμπάνια του Ακαδημαϊκού και Πολιτισμικού Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI), χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Κογκρέσου της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU), σήμερα να υποστηρίξει τα ψηφίσματα που υιοθετούν τη λογική του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση στη συνέργεια της ισραηλινής ακαδημαϊκής κοινότητας στη διαιώνιση της παράνομης στρατιωτικής κατοχής και του συστήματος απαρτχάιντ.
Το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ έχει αποτελέσει κατά το παρελθόν ένα αποτελεσματικό εργαλείο αντίστασης στην αδικία. Τη δεκαετία του 1920, ο Μαχάτμα Γκάντι έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ των διοικούμενων από Βρετανούς ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, για να ενισχυθεί η ινδική αυτονομία αλλά και ως διαμαρτυρία ενάντια στο ρόλο αυτών των θεσμών στη διατήρηση της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας στην Ινδία. Στη δεκαετία του 1950, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) απηύθυνε έκκληση για καθολικό μποϊκοτάζ στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής, ως μέσο για περαιτέρω απομόνωση του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Προς τιμήν τους, οι βρετανοί ακαδημαϊκοί ήταν μεταξύ εκείνων που από την πρώτη στιγμή ασπάστηκαν αυτό το μποϊκοτάζ. Η ηθική συνέπεια απαιτεί όπως το Ισραήλ έρθει αντιμέτωπο με την ίδια στάση.
Το Ισραήλ αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ως ένα κράτος που εφαρμόζει το απαρτχάιντ στην πράξη, όπως απεδείχθη σε πρόσφατες διακηρύξεις διεθνών προσωπικοτήτων, από τον Τζίμη Κάρτερ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθηγητή Τζον Ντουγκάρντ, μέχρι τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και την υπουργό της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής Ρόνι Κάσριλς, μεταξύ πολλών άλλων. Διαρκούσης της συνεχιζόμενης κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών, οι πολιτικές του Ισραήλ συμπεριλαμβάνουν κατεδαφίσεις σπιτιών, αποικίες-εποικισμούς και δρόμους μόνο για Εβραίους, ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων, αδιάκριτες δολοφονίες παλαιστινίων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών, αδιάκοπη κλοπή γης και υδάτινων πόρων, και αποστέρηση από εκατομμύρια ανθρώπους του δικαιώματος της μετακίνησης με τον διαμελισμό των παλαιστινιακών εδαφών σε Μπαντουστάν – ορισμένα από τα οποία εντελώς περίκλειστα από τείχη, φράκτες και εκατοντάδες οδοφράγματα.
Κατά τη διάρκεια σαράντα χρόνων ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), η ισραηλινοί ακαδημαϊκοί συνέχιζαν ράθυμα να υπηρετούν τον κατοχικό στρατό, συνεργώντας συνεπώς σε, ή έστω γινόμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εγκλημάτων που διαπράττονται σε ημερήσια βάση ενάντια στον αστικό πληθυσμό της Παλαιστίνης. Κανένα ισραηλινό ακαδημαϊκό ίδρυμα, ένωση, ή συνδικάτο δεν έχει ουδέποτε αντιταχθεί δημόσια στην κατοχή και τον εποικισμό του Ισραήλ, στο σύστημά του ρατσιστικών διακρίσεων εις βάρος των ίδιων των παλαιστίνιων πολιτών του, ή στην πεισματική άρνηση εκ μέρους του Ισραήλ των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Επιπλέον, η ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα λειτουργεί σε απευθείας ή έμμεση αγαστή συνεργασία με το στρατιωτικό κατεστημένο μυστικών υπηρεσιών, παρέχοντάς του «ακαδημαϊκή» έρευνα για να διαιωνίσει την καταπίεση που ασκεί.
Αυτή η θαρραλέα και ηθικά αξιέπαινη απόφαση του UCU να ασκήσει αποτελεσματική πίεση ενάντια στο Ισραήλ στο πλαίσιο της αναζήτησης της δικαιοσύνης και της γνήσιας ειρήνης είναι μόνο το πιο πρόσφατο μέτρο που υιοθετείται από μια διεθνή κοινότητα που δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί την ατιμωρησία του Ισραήλ που ποδοπατά τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές δίκαιο. Μόνο τους τελευταίους μήνες ομάδες που προωθούν –σε διάφορους βαθμούς- παλαιστινιακές εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και αποτελεσματική πίεση εναντίον του Ισραήλ συμπεριλαμβάνουν τη Βρετανική Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ, με 40.000 μέλη), την Aosdana την ιρλανδική κρατική ακαδημία καλλιτεχνών, το Κογκρέσο των Συνδικάτων της Νοτίου Αφρικής (COSATU) και διακεκριμένους βρετανούς και διεθνείς αρχιτέκτονες υπό την καθοδήγηση των Αρχιτεκτόνων για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (APJP).
Για μια ακόμη φορά, το ταμπού έσπασε. Είναι πλέον πιο νομιμοποιημένο παρά ποτέ να αποκηρυχθούν οι καταπιεστικές πολιτικές του Ισραήλ και να λογοδοτήσει το κράτος και όλοι οι συνένοχοι θεσμοί του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα πολέμου και την πιο μακρόβια στρατιωτική κατοχή στη σύγχρονη ιστορία. Η ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί πλέον να απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης, συνεργασίας και γενναιόδωρης υποστήριξης ενώ την ίδια στιγμή παραμένει συνεργός σε εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των Παλαιστινίων.
Οι Παλαιστίνιοι είναι σήμερα πιο σίγουροι παρά ποτέ ότι η διεθνής κοινωνία πολιτών είναι όντως ικανή να στηρίξει στους ώμους της την ηθική ευθύνη της να αντιταχθεί στην αδικία και να απαιτήσει την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την καθολική ισότητα για όλους.
Επαφές για Μέσα Ενημέρωσης 972 54 557 2660 και 972 54 206 1894
1 σχόλιο:
Kαι βεβαιως οι Ισραηλινοι/Αμερικανοι τριβουν τα χερια τους με τον εμφυλιο στη Γαζα.
Αλλα κανενας δεν υποχρεωσε τους Παλαιστινιους σε αυτη την αδελφοσφαγη μεταξυ τους.
Αυτος ο εμφυλιος εχει εναν και μονο πραγματικο λογο:
Τον ελεγχο της εξουσιας απο Fatah
και Ηamas.
Oλα τα αλλα ειναι φτηνες δικαιολογιες γραμμενες σε περισπουδαστα αρθρα.
Δημοσίευση σχολίου