Τρίτη 29 Μαΐου 2007

Συνεχίζεται η επιδρομή

Πηγή: Associated Press

Σήμερα, Τρίτη, η ισραηλινή εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών διανύει τη 12η ημέρα της. Περίπου 50 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής.

Νωρίς το πρωί ειδικές ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Γάζα και σκότωσαν δύο ενόπλους της Χαμάς στο νότο, κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Νεκροί είναι οι Abdul Karim Shaath και Mohammed Muamar. Η σύζυγος ενός άλλου ενόπλου τραυματίστηκε και δύο ακόμη ένοπλοι συνελήφθησαν.

Περίπου την ίδια ώρα στην πόλη Νάμπλους, βόρεια της Δυτικής Όχθης ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε ένα ακόμη μέλος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου και μέλος της Φατάχ. Ο 41χρονος Jamal Tirawi, βρισκόταν στις λίστες καταζητούμενων από το Ισραήλ λόγω της ένοπλης δράσης του κατά την Ιντιφάντα του 2000. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνέλαβε στη Νάμπλους συνολικά 12 ανθρώπους, εκ των οποίων τέσσερα καταζητούμενα μέλη της Φατάχ.

Διαρκούσης της τωρινής επιδρομής το Ισραήλ έχει συλλάβει περισσότερους από 30 αξιωματούχους της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, μεταξύ αυτών και δύο υπουργούς. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη περίπτωση σύλληψης μέλους του κοινοβουλίου που ανήκει στις τάξεις της Φατάχ.

Τη Δευτέρα μετά το δεύτερο θανάσιμο πλήγμα στην ισραηλινή πόλη Σντερότ εκδόθηκε νέα ισραηλινή στρατιωτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία μεγάλος αριθμός μονάδων θα μπορεί να εισβάλλει στη Γάζα για εξειδικευμένες αποστολές, αλλά δεν αναμένεται άμεσα επιδρομή μεγάλης κλίμακας.

Σήμερα αναμένεται αποστολή από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Συρία να μεταβεί στο Κάιρο για να συζητήσει το ενδεχόμενο νέας εκεχειρίας με το Ισραήλ αλλά και τον τερματισμό των ενδοπαλαιστινιακών εχθροπραξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: