Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Σύντομη επισκόπηση

Πέμπτη 17 Μαΐου

Τέσσερεις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου στη Νάμπλους στη βόρεια Δυτική Όχθη και κάλεσαν τις παλαιστινιακές οργανώσεις να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία της Μέκκας ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση των ενδο-παλαιστινιακών συγκρούσεων. Οι ένοπλες οργανώσεις που συμμετείχαν ήταν οι: Ταξιαρχίες του Αλ Άκσα (Φατάχ) Ταξιαρχίες του Αλ Κασσάμ (Χαμάς), Ταξιαρχίες του Αλι Αμπου Μουσταφά (Λαικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, PFLP) και Ταξιαρχίες Αλ Κούντς (Ισλαμική Τζιχάντ).

Ο ηγέτης των Ταξιαρχιών του Αλ Άκσα στη Νάμπλους Μααντι αμπου Γάζαλα, ανέγνωσε κοινή δήλωση εκ μέρους των τεσσάρων ταξιαρχιών, η οποία ανέφερε: «Απορρίπτουμε ολοκληρωτικά τις προσπάθειες διεύρυνσης του κύκλου της βίας …. Απαιτούμε από αυτούς που ενδιαφέρονται για τα παλαιστινιακά συμφέροντα να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη διένεξη και ποτέ να μη δώσουν στους υποκινητές την ευκαιρία να συνεχίσουν τις δολοφονίες και την καταπίεση». Οι ένοπλες ομάδες κάλεσαν επίσης τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε «να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για να σταματήσει να χύνεται παλαιστινιακό αίμα»

Παρασκευή 18 Μαΐου

Περίπου 18 είναι οι νεκροί μέχρι στιγμής από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, και πολλοί τραυματίες ανάμεσά τους και παιδιά, πολλοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση. Σους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται τρείς βοσκοί, τρείς έφηβοι καθώς και μέλη των ταξιαρχιών του Αλ Κάσαμ και της Χαμάς. Νοσοκομειακοί αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τις βομβαρδισμένες περιοχές και να παραλάβουν τους τραυματίες επειδή τα πολεμικά αεροπλάνα συνέχιζαν για πολύ ώρα να βομβαρδίζουν.

Σάββατο 19 Μαΐου

Ο Αμπνούλ Χακίμ Αουάντ, στέλεχος της Φατάχ, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε νέα εκεχειρία ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ, υπό την καθοδήγηση της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στη Γάζα. Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση των ενόπλων από τους δρόμους και τις στέγες, ξεκινώντας από τις 3.00 και 4.00 αντίστοιχα. Επίσης θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί ανταλλαγή ομήρων στην αιγυπτιακή πρεσβεία.

Ο Αμπάς και ο Χανίγιε μίλησαν τηλεφωνικά στους αντιπροσώπους τους προκειμένου να τους πιέσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η ανακοίνωση του γραφείου του Παλαιστίνιου Προέδρου αναφέρει «Η συνάντηση έγινε σε χώρο του κινήματος της Ισλαμική Τζιχάντ, κατόπιν διαβουλεύσεων με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό και τον Χαλέντ Μεσαλ».

Η συμφωνία για την απομάκρυνση των ενόπλων και την ανταλλαγή των ομήρων άρχισε ήδη από το Σάββατο το απόγευμα, ενώ αντιπρόσωποι όλων των πλευρών πρόκειται να παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Κυριακή 20 Μαΐου

Το πρωί αιφνιδιαστικά ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε χωράφι και ξερίζωσε αιωνόβιες ελιές στο χωριό Άρτας -νότια της Βηθλεέμ- προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το αποχετευτικό σύστημα του παρακείμενου εποικισμού Εφράτ. Στο χωριό είχε στηθεί κατασκήνωση από την Εθνική Πρωτοβουλία με τη συμμετοχή παλαιστίνιων, διεθνών και ισραηλινών ακτιβιστών για την προστασία του χωραφιού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι στρατιώτες έπιναν, γελούσαν και πανηγύριζαν προκλητικά μετά την ισοπέδωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: