Από: The Morning Star (Σάββατο 26 Μαΐου 2007)
της LOUISE NOUSRATPOUR
Διαδηλωτές από ομάδες αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης κατέβηκαν την Παρασκευή στην ισραηλινή πρεσβεία στο νότιο Λονδίνο για να ανακοινώσουν ένα γενναίο σχέδιο να σαλπάρουν αυτό το καλοκαίρι για την πολιορκημένη Γάζα για να «σπάσουν την πολιορκία».
Σθεναροί απέναντι στις διαρκείς αστυνομικές οχλήσεις οι ακτιβιστές της καμπάνιας Free Gaza της έδωσαν το λάκτισμα του πυρός έξω από την πρεσβεία στο Κένσιγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, για να σπάσουν τον, διάρκειας ενός έτους, αποκλεισμό της Παλαιστίνης.
Κρατούσαν ένα πανό που απεικόνιζε ένα πλοίο για να δείξουν με ποιο τρόπο θα διασχίσουν τη θάλασσα τον Αύγουστο για να φέρουν την αλληλεγγύη και την ελπίδα σε 1,4 εκατομμύριο Παλαιστινίους παγιδευμένους στην «ανοικτή φυλακή» της Γάζας.
Το πλοίο θα μεταφέρει περίπου 80 διεθνείς και Παλαιστινίους, καταχωρημένους στη μαύρη λίστα, καθώς και βοήθεια αξίας 12.600 δολαρίων από τον Ερυθρό Σταυρό, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και φαγητού.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει αποσυρθεί από τη Γάζα, αλλά εξακολουθεί να εφαρμόζει ένα «σχεδόν καθολικό αποκλεισμό» στην περιοχή, τόνισαν οι διαδηλωτές, απαγορεύοντας στους Παλαιστινίους την πρόσβαση στην εργασία, τα ταξίδια, τους επισκέπτες, το εμπόριο και την ιατρική φροντίδα.
Ο σοσιαλιστής κωμικός Jeremy Hardy, που στηρίζει την καμπάνια, δήλωσε:
«Η άμεση δραστηριοποίηση είναι αναγκαία. Η επίλυση της Ισραηλινό-Παλαιστινιακής σύγκρουσης υπήρξε απλώς ένα νέο ματαιόδοξο σχέδιο των Εργατικών. Ο λόρδος Levy επιλέχθηκε ως ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή λόγω της εμπειρίας του να διαχειρίζεται τους Showaddywaddy (σ.μ. βρετανικό μουσικό συγκρότημα) και τώρα να εγείρει αναχώματα μαζί με τον Τόνι Μπλερ».
Μία από τους διοργανωτές που θα επιβαίνει στο πλοίο είναι η Σαριν Λοκ, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυρά το 2002 όταν βρισκόταν στη Δυτική Όχθη με το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM). Παρά την τραυματική της εμπειρία, η κα Λοκ συνέχισε την ανθρωπιστική της δράση στην περιοχή μέχρι που η ισραηλινή κυβέρνηση την καταχώρησε στη μαύρη λίστα, το 2005. Η θυελλώδης ακτιβίστρια ξέσπασε: «Καμία ισραηλινή απαγόρευση δεν μπορεί να μας κρατήσει έξω από την Παλαιστίνη. Μ’ αυτό το ταξίδι θέλουμε να δείξουμε ότι θα βρούμε οδό πρόσβασης στην περιοχή. Θα κολυμπήσουμε μέχρι εκεί αν χρειαστεί».
Σχεδόν για δύο βδομάδες οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στα αντιμαχόμενα πυρά της κυβέρνησης της Χαμάς και των οργανώσεων της Φατάχ, ενώ το Ισραήλ βρέχει βόμβες πάνω τους.
«Σαλπάρουμε για τη Γάζα για να τονίσουμε την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει την τήρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και να καλέσει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τη συνεχιζόμενη φυλάκισή τους» είπε η κα Λοκ.
Μακράν του να διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στους Παλαιστινίους επειδή άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα εκλέγοντας τη Χαμάς στην κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο.
Η πράσινη βουλευτής Καρολίν Λούκας, μέλος της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, χειροκρότησε την προσπάθεια των ακτιβιστών να σπάσουν τις οικονομικές κυρώσεις.
Ο αποκλεισμός «προκαλεί πραγματικές δυσκολίες, παίρνει ζωές και δυσχεραίνει τις προοπτικές για την ειρήνη στην περιοχή υποβαθμίζοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη Παλαιστινιακή Αρχή, όπως είδα και μόνη μου τον τελευταίο μήνα» δήλωσε η κα Λούκας. «Επικροτώ το ανθρωπιστικό αίσθημα και την επιμονή της καμπάνιας Free Gaza και ελπίζω να γίνει ο καταλύτης ώστε η Βρετανία, η Ε.Ε. και το Ισραήλ να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με τους Παλαιστινίους».
Εκπρόσωπος της καμπάνιας δήλωσε ότι στόχος αυτής είναι να «αφυπνίσει τη συνείδηση των εθνών του κόσμου, που έχουν στρέψει την πλάτη τους σ’ αυτούς τους ανθρώπους και να υπογραμμίσει την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να θέσουν σε ισχύ τα ψηφίσματά τους».
Οι λεπτομέρειες του 3ήμερου ταξιδιού κρατούνται μυστικές για να μην το σαμποτάρει η διαβόητη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, Μοσάντ, όπως έκανε με ανάλογη προσπάθεια το 1988. Τότε ισραηλινοί πράκτορες ανατίναξαν τη μηχανή του πλοίου, προτού σαλπάρει, ενώ ήταν ελλιμενισμένο στη Λεμεσό της Κύπρου. Οι τότε επιβαίνοντες ήταν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που επεδίωκαν μια συμβολική επιστροφή στην πατρίδα αναπαριστώντας το ταξίδι του 1947 των εβραίων προσφύγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου