Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Η Χαμάς απορρίπτει το σχέδιο ασφαλείας των ΗΠΑ

Πηγή: BBC, Associated Press

Η Χαμάς απέρριψε αμερικανικό σχέδιο βελτίωσης της ασφάλειας και ελάφρυνσης των περιορισμών κίνησης στα Παλαιστινιακά εδάφη. Το σχέδιο απαιτεί τη διάλυση ορισμένων τσεκ πόιντ στη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα τον τερματισμό της εξαπόλυσης ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την πρόταση την Κυριακή. Το σχέδιο έχει συγγράψει ο συντονιστής ασφάλειας των ΗΠΑ Maj Gen Keith Dayton, ο αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Dick Jones και ο αμερικανός πρόξενος στην Ιερουσαλήμ Jacob Walles. Σύμφωνα με αναφορές εγκρίθηκε από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις που θα επισκεφθεί στην περιοχή στα μέσα Μαΐου.

Τα μέρη του σχεδίου συνοδεύονται από επιβεβλημένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Το κείμενο απαιτεί το Ισραήλ να εγκρίνει τις απαιτήσεις του Gen Dayton σχετικά με τον οπλισμό, τα πολεμοφόδια και τον εξοπλισμό για τις δυνάμεις ασφαλείας υπό τον έλεγχο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή οφείλουν να ιδρύσουν μέχρι την 1η Ιουλίου 2007 μια υπηρεσία αστικής συγκοινωνίας που θα λειτουργεί πέντε ημέρες της εβδομάδας μεταξύ του τσεκ πόιντ του Ερέτζ στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας και του οδοφράγματος Tarqumiya στην είσοδο της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ οφείλει να απομακρύνει συγκεκριμένα οδοφράγματα στη Δυτική Όχθη μέσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή οφείλει να αναπτύξει ένα σχέδιο για τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών Κασάμ από τη Γάζα μέχρι τις 21 Ιουνίου 2007.

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις υπό τον έλεγχο του Αμπάς οφείλουν να προβούν σε ενέργειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων στην περιοχή της Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας σε συνεργασία με το Ισραήλ, επίσης μέχρι τις 21 Ιουνίου 2007.

Το σχέδιο ορίζει ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να ενωθούν υπό την εξουσία του Αμπάς και του Μοχάμεντ Νταχλάν, του συμβούλου του για την εθνικής ασφάλεια, μέχρι τις 15 Ιούνη.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι οφείλουν να επαναλειτουργήσουν το αρχηγείο συντονισμού και διασύνδεσης στη Δυτική Όχθη.

Τα περισσότερα σημεία του σχεδίου περιλαμβάνονταν στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2005 που προώθησε η Ράις μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Το νέο στοιχείο είναι βασικά ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος, έστω και μη δεσμευτικού εάν δεν το αποδεχτούν και οι δύο πλευρές.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι το κείμενο παρουσιάστηκε το Σάββατο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και την Κυριακή ο Αμπάς θα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Fawzi Barhoum δήλωσε ότι το σχέδιο θα νομιμοποιούσε την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και θα κατέστρεφε την αντίσταση εναντίον της.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάλ δήλωσε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Παλαιστινίων. «Εμείς στη Χαμάς επίσης προετοιμαζόμαστε για μάχη και αναμένουμε καυτούς μήνες» δήλωσε και κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις «να προετοιμαστούν σοβαρά για σύγκρουση». Την Παρασκευή ο Μεσάλ σε διαδήλωση στη Συρία δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στον τερματισμό της εξαπόλυσης ρουκετών. «Ορκίζομαι ότι πρόκειται για φάρσα … η εξίσωση τώρα έγινε: διάλυση των τσεκ πόιντ, με αντάλλαγμα την (εγκατάλειψη) της αντίστασης» είπε. Ο Ερεκάτ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρόωρες.

Ο Μεσάλ και άλλοι ηγέτες της Χαμάς απειλούν με τρίτη Ιντιφάντα αν η διεθνής κοινότητα δεν άρει τις κυρώσεις εις βάρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης που επιβλήθηκαν πέρυσι μετά την εκλογή της Χαμάς. Η κυβέρνηση συνεργασίας Χαμάς-Φατάχ δεν στάθηκε ικανή να άρει το εμπάργκο. Ο Αμπάς μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος για την άρση των κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: