Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Στο χείλος του εμφυλίου

Φωτογραφία από το Αμπού Ντις (Σύλλογος Ιντιφάντα)

Πηγή: Associated Press

Για έκτη συνεχή μέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς στη Γάζα και το Ισραήλ εισέβαλε με τεθωρακισμένα και έκανε αεροπορικές επιδρομές. 47 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από συμπατριώτες τους και άλλοι 17 από ισραηλινά πυρά.

Η ισραηλινή αεροπορία την Παρασκευή έριξε πυραύλους στα ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώνοντας 5 Παλαιστίνιους εκ των οποίων οι 3 ήταν μέλη της Χαμάς, 6 τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχος ήταν ένα αρχηγείο της Χαμάς. Ακολούθησαν τρεις ακόμη ρίψεις, η μία από τις οποίες σε στρατιωτικό κτίριο της Χαμάς κοντά στην κεντρική πόλη Deir al Balah της Γάζας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, κατά πάσα πιθανότητα επειδή η οργάνωση είχε διατάξει τον κόσμο της να εγκαταλείψει εγκαταστάσεις που θεωρούνται στόχοι του Ισραήλ.

Οι οδομαχίες μεταξύ Παλαιστινίων έχουν αποκλιμακωθεί, αλλά η τελευταία εκεχειρία είναι έωλη. Σε πολλές περιοχές ακούγονται σποραδικά πυρά ενώ οι ένοπλοι που είχαν υποσχεθεί να αποσυρθούν από τους δρόμους εξακολουθούν να περιφέρονται στα οδοφράγματα και να παίρνουν θέσεις πάνω σε στέγες σπιτιών.

Ο Walid al-Awad, μέλος επιτροπής για την εφαρμογή της εκεχειρίας δήλωσε ότι η ομάδα του εργάζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ για να πείσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να αποσυρθούν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Τίποτα δεν εφαρμόστηκε και προειδοποίησα και τις δύο πλευρές ότι αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα που σαμποτάρει τις προσπάθειές μας» είπε.

Απ’ όλες τις απόψεις οι επιδόσεις της Χαμάς στον τελευταίο γύρο εσωτερικών συγκρούσεων ήταν υψηλότερες από εκείνες της Φατάχ, με περισσότερη πειθαρχία και πιο ψυχωμένους μαχητές.

Αν και το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν τάσσεται με κάποια πλευρά, οι αεροπορικές επιδρομές δυσκόλεψαν τη μετακίνηση των ένοπλων της Χαμάς και κατά συνέπεια βοήθησαν τη Φατάχ. Οι διοικητές της Χαμάς έδωσαν οδηγίες στους μαχητές με γουόκι τόκι να μην είναι εποχούμενοι, να μη μιλάνε σε κινητά και να μην συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες καθώς και να εγκαταλείψουν κτίρια που είναι γνωστά στο Ισραήλ και τη Φατάχ ως προπύργια της Χαμάς.

Οι ιστοσελίδες, το ραδιόφωνο και το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς κατηγορούν δυνάμεις πιστές στον Αμπάς για συνεργασία με το Ισραήλ, κατηγορία που εκπρόσωπος της Φατάχ χαρακτήρισε παράλογη. Την Παρασκευή η τηλεόραση της Χαμάς κατονόμασε τρεις αρχηγούς της ασφάλειας της Φατάχ ότι διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με «ξένο» προσωπικό ασφαλείας για ανταλλαγή πληροφοριών για ένοπλες ομάδες. «Έχουν βυθιστεί βαθιά στην προδοσία και θα τους αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει» έλεγε η εκπομπή. Η τηλεόραση δεν διευκρίνισε την ταυτότητα των ξένων, αλλά δυνάμεις της Φατάχ που συνδέονται με τον Αμπάς έχουν λάβει ενημέρωση και εκπαίδευση από τις ΗΠΑ. Ο Αμπάς ακύρωσε την Πέμπτη ταξίδι του στη Γάζα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε, για λόγους ασφάλειας.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν φαίνεται να ετοιμάζει εισβολή μεγάλης κλίμακας. Ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Miri Eisen δήλωσε ωστόσο ότι «το Ισραήλ θα λάβει κάθε αμυντικό μέτρο για να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις με ρουκέτες. Θα υπερασπιστούμε τους πολίτες μας ενάντια στις ρουκέτες, ενάντια στα όπλα, ενάντια στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς που επιτίθεται στο Ισραήλ».

Οι αναλυτές λένε ότι οι ισραηλινοί πολιτικοί προσπαθούν να ισορροπήσουν πάνω σε μια λεπτή γραμμή ώστε να αποφευχθεί η ενότητα των παλαιστινιακών οργανώσεων σ’ ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, αλλά και να μη χρεωθεί το τελευταίο μια ακόμη στρατιωτική αποτυχία μετά τον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: