Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Παγκόσμια Τράπεζα: Περιορισμένη πρόσβαση των Παλαιστινίων σε περισσότερο από το 50% της Δυτικής Όχθης

Πηγή: www.worldbank.org/ps

Νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι η προβληματική παλαιστινιακή οικονομία δεν θα συνέλθει εκτός και αν το Ισραήλ διαλύσει το δίκτυο φυσικών και διοικητικών εμποδίων ενάντια στην κίνηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Ορισμένα στοιχεία της έκθεσης:

-

Από το Νοέμβριο του 2005 που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για τη βελτίωση της κίνησης και της πρόσβασης των Παλαιστινίων, ουσιαστικά οι περιορισμοί και τα εμπόδια εντάθηκαν. Μετά τη συμφωνία ο αριθμός των φυσικών εμποδίων στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε κατά 44% φτάνοντας τα 547.

-

Το σύστημα αδειών του Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει την κίνηση των Παλαιστινίων κατοίκων έξω από την περιφέρεια κατοικίας τους και να εμποδίσει την πρόσβαση σε πάνω από το 50% της Δυτικής Όχθης. Το νούμερο αυτό προκύπτει από τη θεώρηση της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως μίας ενιαίας ενότητας σε συμφωνία με την άρνηση της διεθνούς κοινότητας να αποδεχτεί την προσάρτηση του ανατολικού τομέα της πόλης.

-

Τα φυσικά και διοικητικά εμπόδια έχουν χωρίσει τη Δυτική Όχθη σε 10 θύλακες και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κινούνται μεταξύ αυτών μέσα από τσεκ πόιντ (σημεία ελέγχου).

-

Περίπου 250.000 Ισραηλινοί ζουν σε 121 εποικισμούς στη Δυτική Όχθη ή σχεδόν οι διπλάσιοι των 126.900 που ζούσαν εκεί το 1994 την περίοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Μεταξύ 2001-2005 ο πληθυσμός των εποίκων αυξάνονταν κατά 5,5% κάθε χρόνο, ενώ ο πληθυσμός μέσα στο Ισραήλ αυξάνεται κατά 1,8% ετησίως.

-

Οι οικοδομημένες περιοχές των εβραϊκών εποικισμών καλύπτουν περίπου το 3% και τα δημοτικά σύνορα ένα επιπλέον 6%. Οι περιοχές «τοπικής δικαιοδοσίας» των εποικισμών είναι ευρύτερες από τα σύνορα και συμπεριλαμβάνουν αγροτικές και βιομηχανικές περιοχές και χώρους για περαιτέρω επέκταση.

-

Η ισραηλινή ομάδα παρακολούθησης των εποικισμών Ειρήνη Τώρα (Peace Now), παραθέτοντας επίσημα κυβερνητικά νούμερα, υπολογίζει ότι περίπου το ένα τρίτο των εδαφών που περιλαμβάνεται στη δικαιοδοσία των εποικισμών είναι ιδιοκτησία Παλαιστινίων.

-

Το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ κόβει 8,5% της Δυτικής Όχθης. Αυτή η περιοχή, που ανακηρύχθηκε «κλειστή ζώνη» από το Ισραήλ και υπέπεσε σε αυστηρό καθεστώς αδειών, είναι τόπος κατοικίας περίπου 50.000 Παλαιστινίων σε 38 χωριά και πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: