Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

Ανοικτή επιστολή προς τους Rolling Stones

Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ συλλέγει υπογραφές από πολιτιστικούς οργανισμούς, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού που συμφωνούν με την ανοικτή επιστολή προς τους Rolling Stones, καλώντας τους να μην παίξουν στο Ισραήλ στην προγραμματισμένη περιοδεία τους.

Για να υπογράψετε στείλτε e-mail στο info@boycottisrael.ps

Πολλές ευχαριστίες PACBI

Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ –

Μην παίξετε ένα διαφορετικό “Sun City”!

Ανοικτή επιστολή προς τους Rolling Stones σχετικά με την προγραμματισμένη συναυλία τους στο Ισραήλ

19 Μαΐου 2007

Αγαπητοί Rolling Stones,

Η παλαιστινιακή καλλιτεχνική κοινότητα αντιμετώπισε με δυσπιστία τις ειδησεογραφικές αναφορές σχετικά με την επερχόμενη εμφάνισή σας στο Ισραήλ, σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ συνεχίζει αμείωτα τα εποικιστικά και τα διαχωριστικά του σχέδια για να εκδιώξει, καταπιέσει περαιτέρω και τελικά να εκκαθαρίσει εθνικά τους Παλαιστινίους από την πατρίδα τους. Εάν τα νέα είναι ακριβή, και ελπίζουμε ειλικρινά να μην είναι, σας καλούμε επειγόντως να ακυρώσετε τα σχέδιά σας για συναυλία στο Ισραήλ μέχρις ότου έρθει η στιγμή που θα τερματίσει την παράνομη κατοχή του των Παλαιστινιακών εδαφών και θα σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τους σχετιζόμενους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου αναφορικά με το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ειρήνη, την αυτοδιάθεση και την ισότητα.

Η καλλιτεχνική εμφάνιση στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή ισοδυναμεί ηθικά με καλλιτεχνική εμφάνιση στη Νότιο Αφρική την περίοδο της εποχής του Απαρτχάιντ. Όλοι θυμόμαστε ότι οι κορυφαίοι μουσικοί των Rolling Stones διαδραμάτισαν προεξέχοντα ρόλο στην εφαρμογή του πολιτισμικού μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρική τη δεκαετία του 1980 και συμμετείχαν στην ηχογράφηση του αθάνατου τραγουδιού, Sun City, που είχε μοναδική επιρροή στην αφύπνιση της δημόσιας συνείδησης σχετικά με το απαρτχάιντ και τις αδικίες του. Όπως ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθηγ. John Dugard, και η υπουργός της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής Ronnie Kasrils έχουν επανειλημμένα διακηρύξει, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει το χειρότερο σύστημα απαρτχάιντ απ’ οτιδήποτε υπήρξε ποτέ στη Νότιο Αφρική.

Πράγματι οι πολιτικές του Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της παράνομης στρατιωτικής κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών, που ξεπέρασαν τις αντίστοιχες της Νοτίου Αφρικής, περιλαμβάνουν: κατεδαφίσεις σπιτιών, εποικισμούς και δρόμους μόνο για Εβραίους, το ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων, αδιάκριτες δολοφονίες πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών, αδιάκοπη κλοπή γης και υδάτινων πόρων, άρνηση της ελευθερίας κινήσεως σε εκατομμύρια ανθρώπους υπό κατοχή, τεμαχισμό των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών σε Μπαντουστάν, ορισμένα ολοκληρωτικά κλεισμένα μέσα σε τείχη, φράκτες και εκατοντάδες οδικά μπλόκα. Εξήντα χρόνια μετά τη Nakba (Καταστροφή), το σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, και 40 χρόνια της στρατιωτικής κατοχής του Παλαιστινιακών και άλλων Αραβικών εδαφών, το Ισραήλ παραβιάζει διαρκώς και αδυσώπητα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τους σχετιζόμενους με αυτό νόμους του ανθρωπιστικού δικαίου με απόλυτη ατιμωρησία. Ο επιθετικός πόλεμος του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου πέρυσι προκάλεσε περισσότερους από 1.000 θανάτους πολιτών, για να μην αναφερθούμε στη μαζική καταστροφή υποδομών και τον αποδεκατισμό ολόκληρων οικιστικών περιοχών.

Η ηχηρή αποτυχία της διεθνούς κοινότητας μέχρι σήμερα να τερματίσει την ισραηλινή κατοχή, τη συλλογική τιμωρία και άλλες μορφές καταπίεσης ήταν αυτό που ώθησε τους Παλαιστινίους να απευθυνθούν στη διεθνή κοινωνία πολιτών για να αναλάβει το βάρος των ηθικών ευθυνών της για τον τερματισμό της αδικίας, ακριβώς όπως έκανε ενάντια στο απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Με αυτό το σκοπό η παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών έχει σχεδόν ομόφωνα καλέσει σε μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) εναντίον του Ισραήλ έως ότου συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο και αναγνωρίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Μια ειδική έκκληση για πολιτισμικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ εκδόθηκε πέρυσι, συλλέγοντας ευρεία υποστήριξη. Μεταξύ των πολλών ομάδων και ινστιτούτων που προώθησαν το Παλαιστινιακό μποϊκοτάζ και ξεκίνησαν να σκέφτονται ή να εφαρμόζουν διάφορες μορφές αποτελεσματικής πίεσης στο Ισραήλ είναι οι: Εκκλησία της Αγγλίας, Αμερικανική Πρεσβυτεριανή Εκκλησία, μια ομάδα κορυφαίων Βρετανών αρχιτεκτόνων, η Βρετανική Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων στη Βρετανία, το Κογκρέσο των Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU), το Νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Εκκλησιών, η Καναδική Ένωση Εργαζομένων στο Δημόσιο (CUPE) στο Οντάριο, η Aosdana, η Ιρλανδική Κρατική Ακαδημία Καλλιτεχνών, σημαντικοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι με την πρωτοκαθεδρία του John Berger, και του βραβευμένου με το Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Ken Loach. Είναι υπερβολικό επομένως να περιμένουμε ότι καλλιτέχνες με συνείδηση όπως οι Rolling Stones θα τιμήσουν κατά παρόμοιο τρόπο τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, και της δικαιοσύνης για όλους υποστηρίζοντας το εντεινόμενο μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ;

Κάνουμε έκκληση στις ηθικές αρχές και το ιστορικό σας προηγούμενο να ορθώνετε το ανάστημά σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εάν τα ρεπορτάζ αληθεύουν, ειλικρινά ελπίζουμε να ματαιώσετε αυτή την λανθασμένη και ιδιαίτερα βλαβερή συναυλία στο Ισραήλ. Εάν δεν αληθεύουν, σας καλούμε επειγόντως να εκδώσετε μια ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει τη θέση σας σ’ αυτό το ζήτημα αρχών.

Ειλικρινά,

Οι Υπογράφοντες:

Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ

www.pacbi.org info@boycottisrael.ps

Δεν υπάρχουν σχόλια: