Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

Ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής για την 59η Επέτειο της Νάκμπα

Ανακοίνωση για την 59η Επέτειο της Νάκμπα

Δεν υπάρχει Υποκατάστατο για την Επιστροφή στα Σπίτια μας

Εξαιτίας της Σιωνιστικής επίθεσης εναντίον της Παλαιστίνης, τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού είναι διαρκή και αυξανόμενα. Τώρα, τον 59ο χρόνο του αναγκαστικού εκπατρισμού μας, απειλούμαστε με νέο αναγκαστικό εκτοπισμό εξαιτίας της οικοδόμησης του Τείχους Απαρτχάιντ και της πολιτικής της πολιορκίας και της λιμοκτονίας που έχει στόχο να «σπάσει» τον Παλαιστινιακό λαό και να τερματίσει τα αιτήματα και τον αγώνα μας για τα δικαιώματά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

Σχεδόν έξι δεκαετίες καθημερινών δεινών των Παλαιστινίων προσφύγων συνιστούν έκφραση των εγκλημάτων και των ενεργειών εξευτελισμού που διαπράττονται από τις κυρίαρχες δυνάμεις στηρίζοντας την επιθετικότητα και τα εγκλήματα του Ισραήλ, αντανακλούν έλλειψη ανθρώπινης συμπόνιας και σεβασμού για τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των Ηνωμένων Εθνών που ισχύουν για τον Παλαιστινιακό λαό ο οποίος υφίσταται την κατοχή και τη μεταφορά πληθυσμών. Η πολιτική της UNRWA καθοδηγείται από το στόχο της μείωσης των υποχρεώσεών της προς τους Παλαιστινίους πρόσφυγες και την αποφυγή των ευθυνών που της ανατέθηκαν αρχικά.

Η Ισραηλινή πολιτική της επίθεσης και της μόνιμης πίεσης εις βάρος των Παλαιστινίων προσφύγων στους καταυλισμούς τους, που αποτελούν ζώσα μαρτυρία της ιστορικής αδικίας και της στέρησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει στόχο να σπρώξει τον Παλαιστινιακό λαό μας σε πολιτικά σχέδια που δεν πληρούν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων και στην αποδοχή ενός «προκαταρκτικού κράτους χωρίς σύνορα», χωρίς εθνική κυριαρχία και χωρίς την Ιερουσαλήμ, ενώ οι παράνομοι Εβραϊκοί εποικισμοί συζητούνται ως πιθανό αντάλλαγμα έναντι του δικαιώματος των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στην επέτειο της εθνοκάθαρσης του λαού μας από την πατρίδα του, έχουμε συνείδηση του φάσματος των κινδύνων που αντιμετωπίζει το πιο σημαντικό για μας ζήτημα, το ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων στην πατρίδα και στην εξορία.

Για το λόγο αυτό διαβεβαιώνουμε:

Την καθολική μας άρνηση και την αποφασιστικότητα μας να αντιπαλέψουμε όλες τις «πρωτοβουλίες», είτε Παλαιστινιακές, είτε Αραβικές είτε διεθνείς που δεν εγγυώνται ξεκάθαρα το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και το δικαίωμα της αποκατάστασης της περιουσίας τους σύμφωνα με το Ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

Την αναγκαιότητα να αρθούν οι εξευτελιστικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον Παλαιστινιακό λαό, πρώτα απ’ όλα επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση των Αραβικών κρατών απέναντι στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και απέχοντας από πρωτοβουλίες και συμφωνίες που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Την συλλήβδην απόρριψη των προτάσεων που προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επειδή αρνούνται τα εθνικά δίκαια του Παλαιστινιακού λαού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ειδικά το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το αίτημά μας προς την UNRWA να επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες που διασφαλίζουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Την αναγκαιότητα να επανενεργοποιηθεί το Τμήμα για τα Ζητήματα των Προσφύγων της ΟΑΠ και να αναπτύξει την ικανότητά του να ασκεί αποτελεσματικό ρόλο για την προστασία του λαού μας στην πατρίδα και στην εξορία.

Την αναγκαιότητα για άμεση παρέμβαση εκ μέρους της Λίγκας των Αραβικών Κρατών και των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των Παλαιστινίων στο Ιράκ, με σκοπό να αποφευχθούν περαιτέρω σφαγές που διαπράττονται σε συμπαιγνία με την Ιρακινή κυβέρνηση και τη σιωπή των γειτονικών χωρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκείνοι που αρνούνται το δικαίωμα της επιστροφής στην πατρίδα δεν είναι ανάμεσά μας!

Εθνική Επιτροπή για την Επέτειο της Νάκμπα

Παλαιστίνη, 15 Μαΐου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: