Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Κλιμακώνεται η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Πηγή: Associated Press

Ο σημερινός μέχρι στιγμής απολογισμός των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας είναι πέντε νεκροί ένοπλοι. Οι τέσσερις ήταν μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ και ο πέμπτος μέλος της Χαμάς. Επλήγησαν επίσης, σύμφωνα με το στρατό, αποθήκες όπλων.

Την προηγούμενη νύχτα το Ισραήλ χτύπησε την οικία του βουλευτή της Χαμάς Khalil al-Haya σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, οι έξι πολίτες. Επρόκειτο για την πιο αιματηρή επίθεση. Δύο μέλη της ασφάλειας του ίδιου βουλευτή είχαν σκοτωθεί στην αεροπορική επιδρομή της Πέμπτης. Ο στρατός αρνήθηκε ότι ο στόχος ήταν το σπίτι του βουλευτή, αλλά ομάδα πέντε ένοπλων μελών της Χαμάς εκεί κοντά.

Τη Δευτέρα έγινε κοινή νεκρώσιμη ακολουθία των θυμάτων τα σώματα των οποίων ήταν τυλιγμένα στις πράσινες σημαίες της Χαμάς. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραστάθηκαν στην κηδεία. Απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε «Δέχεστε επίθεση επειδή είστε δυνατοί, επειδή είστε οι υποστηρικτές της αντίστασης στην Παλαιστίνη».

Από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί σχεδόν 40 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη ενόπλων οργανώσεων. Η εξαπόλυση ρουκετών ενάντια στο Ισραήλ δεν έχει σταματήσει, τη Δευτέρα εκτοξεύθηκαν τέσσερις ρουκέτες, χωρίς να σημειωθούν θύματα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες έξι μέρες έχουν εξαπολυθεί 150 ρουκέτες, προκαλώντας κάποιους τραυματισμούς.

Εικάζεται ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς θα αποτελέσει άμεσα στόχο των επιθέσεων του Ισραήλ. Ο αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρντ Τζόουνς δήλωσε ανοικτή υποστήριξη στις ισραηλινές επιθέσεις λέγοντας «απευθύνουμε διαρκώς έκκληση στο Ισραήλ να στοχεύει όσο περισσότερο μπορεί εκείνους που ευθύνονται γι’ αυτές τις πράξεις και να αποφύγει τις αθώες ασύμμετρες απώλειες. Δεν νομίζω ότι τους ζητάμε να συγκρατηθούν, αλλά να είναι ξεκάθαροι ότι επικεντρώνουν σε όσους ευθύνονται ουσιαστικά για τις τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος του Ισραήλ».

Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο τη Δευτέρα ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Άβι Ντίχτερ απαίτησε τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Καλέντ Μασάλ που ζει στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, διευκρινίζοντας αργότερα ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη.

Οι ισραηλινές επιδρομές φαίνεται να βοήθησαν την εφαρμογή της εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Φατάχ. Στη Γάζα κυριαρχεί η αίσθηση ότι η ισραηλινή επίθεση ενώνει τις παλαιστινιακές οργανώσεις απέναντι στον κοινό εχθρό. Ωστόσο σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν και τη Δευτέρα όταν τρεις μασκοφόροι εισέβαλαν σε κτίριο στο Καν Γιουνίς και πυροβόλησαν δύο άντρες της Χαμάς, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν. Η Χαμάς κατηγόρησε τους άντρες της ασφάλειας της Φατάχ αλλά δεν δόθηκε συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: