Διενεργείστε Πολύτιμη Έρευνα για τον Απειλούμενο Αλιευτικό Τομέα της Γάζας
Ζητήματα
· Το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην τροφή
· Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τις παράνομες στρατιωτικές ενέργειες
Στη Γάζα, το ψάρεμα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ο Ισραηλινός Στρατός αγνοεί τη Συμφωνία του Όσλο -που παρέχει στους Παλαιστινίους της Γάζας το δικαίωμα να ψαρεύουν- και τη διεθνή νομοθεσία που ορίζει μία ζώνη 20 ναυτικών μιλίων (νμ) για τους Παλαιστινίους. Έτσι οι ψαράδες περιορίζονται σε μια ζώνη αλιείας 6 νμ, απαγορευτική για το βιοπορισμό τους και για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Ακόμη και εντός της ζώνης των 6 νμ ο ισραηλινός στρατός βάλλει εναντίον των ψαράδων.
Επίσης, αυτός ο παράνομος περιορισμός στην τωρινή ζώνη αλίευσης επιτρέπει την πρόσβαση αποκλειστικά στη ρηχή παράκτια ζώνη. Δηλαδή μια ζώνη αναπαραγωγής και ανάπτυξης, που κανονικά προστατεύεται από την αλιευτική δραστηριότητα και χρησιμεύει για την αύξηση του υποθαλάσσιου πληθυσμού, πέφτει θύμα υπέρ-αλίευσης.
Στην πάροδο περισσότερων από τριάντα χρόνων, η περιοχή αλίευσης στην οποία έχουν πρόσβαση οι παλαιστίνιοι ψαράδες περιορίζεται συστηματικά, μειώθηκε από τα γιγαντιαία 75.000 τ.χ. (πριν το 1978, όταν συμπεριλάμβανε και τα ύδατα της χερσονήσου του Σινά), στα 1.100 τ.χ. (μετά το 1978), σε περίπου 300 τ.χ. σήμερα.
Σήμερα, υπάρχουν περίπου 3.000 καταγεγραμμένοι ψαράδες και άλλοι 2.000 άνθρωποι που εξαρτώνται έμμεσα από την αλιευτική βιομηχανία στη Γάζα. Επιπλέον 35.000 Παλαιστίνιοι (με βάση τις εφταμελείς οικογένειες) εξαρτώνται από το αλιευτικό εισόδημα και τη σχετική βιομηχανία. Μια ψαριά μπορεί να έχει ανεκτίμητη αξία για το 1,4 εκατομμύριο των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων της Γάζας.
Τώρα, υπό την προστασία του ισραηλινού ναυτικού, ισραηλινά σκάφη αλιεύουν σε μια περιοχή που νόμιμα ανήκει στους παλαιστινίους ψαράδες. Οι ισραηλινοί αλιείς είναι εκείνοι που έχουν πρόσβαση στα ακριβά είδη όπως ο τόνος και το σκουμπρί που βρίσκονται μόνο στη ζώνη των είκοσι μιλίων και πέρα απ’ αυτήν. Τα ψάρια πιάνονται τώρα από ισραηλινούς ψαράδες οι οποίοι στη συνέχεια τα πουλάνε σε υψηλές τιμές σε όποιον Παλαιστίνιο είναι σε θέση να τ’ αγοράσει.
Περιβαλλοντικό ζήτημα
Εκφράζονται ανησυχίες για την υπέρ-αλίευση πελαγικών και βαθύβιων ψαριών. Ειδικά στη ρηχή παράκτια ζώνη, τα είδη των ψαριών απειλούνται σοβαρά επειδή οι ψαράδες χρησιμοποιούν δίχτυα για να πιάνουν μικρά, νεαρά ψάρια. Ο ραβδωτός θαλάσσιος σπάρος (Lithognathus mormyrus) είναι ένα ιδιαίτερο είδος που απειλείται απ’ αυτή τη μέθοδο. Έρευνες που διενεργήθηκαν από διεθνείς ψαράδες προερχόμενους από τρεις κοινότητες αλιείας συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η εντατική αλίευση μειώνει τη δυνατότητα ύπαρξης μιας βιώσιμης βιομηχανίας.
Τι μπορείτε να γίνει;
· Απευθύνουμε έκκληση σε Ερευνητικά Ινστιτούτα Αλιείας σε όλο τον κόσμο να διεξάγουν έρευνες και να προωθήσουν την τεχνολογική εξέλιξη του αλιευτικού τομέα της Γάζας.
· Ζητάμε από τα μέλη της αλιευτικής κοινότητας να μιλήσουν και να καταγγείλουν αυτή την κατάσταση.
· Επιπλέον τους καλούμε να συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza) ως ανεξάρτητοι ερευνητές όταν θα σαλπάρουμε για τη Γάζα το φθινόπωρο.
· Τους καλούμε να διεξάγουν επιτόπιες έρευνες για να αποκαλύψουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπέρ-αλίευσης που έχουν πλήξει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Σας παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας, ή στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση, ή τηλεφωνικά
Ιστοσελίδα: www.freegaza.org
Κεντρική Επικοινωνία: friends@freegaza.org
Βρετανία: +44.77.39.14.70.95
Ισραήλ: +972.546.327.736
Λίβανος: + 00.96.13.812.393
Ισπανία: +34.93.441.70.79
ΗΠΑ Καλιφόρνια: 01-510-236-533 Μεσοδυτικά: 01-816-805-7133
Ελλάδα: +6977238673
Πρόσφατα στοιχεία:
United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs: Gaza Fishing: An Industry in Danger
http://overfishing.org/.../2007_gaza_WFP_food-security.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου