ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ FERRY ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ Τη στιγμή που ο κόσμος στερεί από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας τα πάντα, εκτός από την πιο στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια, μια πρωτοποριακή υπηρεσία θα ξεκινήσει τακτικά δρομολόγια μεταξύ Γάζας και Κύπρου. Η υπηρεσία Free Gaza ferry, με Παλαιστινίους, Ισραηλινούς, διεθνείς υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κληρικούς, δημοσιογράφους και διάσημες προσωπικότητες θα σαλπάρει για τη Γάζα κάπου ανάμεσα 15 Σεπτέμβρη και 15 Οκτώβρη 2007, για να εναντιωθεί στον ισραηλινό αποκλεισμό αυτού του πολιορκημένου πληθυσμού.
«Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δικαιούνται να ζουν όπως όλοι οι άνθρωποι» λέει η Γκρέτα Μπερλίν, μία εκ των διοργανωτών, επιχειρηματίας από το Λος Άντζελες. «Το Ισραήλ λέει ότι η Γάζα δεν είναι πια κατεχόμενη, τότε γιατί ασχολούνται με την πρόσβαση επισκεπτών στα εδάφη της από άλλες χώρες»;
Ο χορδιστής πιάνο Πολ Λαρουντέ θα είναι επίσης επιβάτης. Το 2006 προσπάθησε να ξεκινήσει μια επιχείρηση πιάνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά το Ισραήλ του απαγόρευσε την είσοδο και μετά τον έθεσε υπό κράτηση για δύο εβδομάδες. «Θέλω απλώς να φέρω αρμονία στους ανθρώπους της Γάζας» απαντάει σε όσους τον ρωτούν γιατί επέλεξε να πάει.
Η Μπερλίν και ο Λαρουντέ συμμετέχουν σε μια προσπάθεια 45-50 ανθρώπων από 13 χώρες που σκοπεύουν να είναι επιβαίνοντες στο παρθενικό ταξίδι του ferry, που θα εκτελεί εβδομαδιαία δρομολόγια μεταξύ Γάζας και Κύπρου. Η υπηρεσία θα προσφέρει απευθείας σύνδεση προς και από τη Γάζα μέσω των διεθνών υδάτων, χωρίς να περνάει από ισραηλινά ή αιγυπτιακά ύδατα.
«Δεν θεωρούμε εμπόδιο την κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς. Αυτό το πρόγραμμα σχεδιαζόταν πολύ πριν ενσκήψει η τωρινή κατάσταση στη Γάζα» προσθέτει ο παλαιστίνιος καθηγητής Μαχμούντ Ιμπραΐμ. «Θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας και δεν έχουμε κανένα πολιτικό πλάνο».
Από το 2003, το ισραηλινό ναυτικό έχει επιβάλει στα ύδατα της Γάζας ναυτικό αποκλεισμό που έχει τερματίσει κάθε ναυτικό δρομολόγιο. Ωστόσο η ομάδα δεν σκοπεύει να ζητήσει άδεια από το Ισραήλ και είναι προετοιμασμένη για την περίπτωση «θαλάσσιας κράτησης» χρησιμοποιώντας μεθόδους μη βίαιης αντίστασης. «Ας κλείσει τα δικά του σύνορα το Ισραήλ, όχι κάποιου άλλου» τονίζει η Μαίρη Χιουγκς Τόμσον, βρετανίδα ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Γάζα είναι ελεύθερη, ότι δεν την κατέχει πλέον. Αν πράγματι δεν βρίσκονται πια στη Γάζα, θα πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί» προσθέτει η Χέντι Επστάιν, 82χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος που σκοπεύει να επιβιβαστεί και να επισκεφθεί τη Γάζα.
Η ομάδα ενθαρρύνει επίσης εθελοντές λεμβούχους να συνενωθούν με το στολίσκο ως ένδειξη λαϊκής συμπαράστασης.
Όταν η ομάδα φτάσει στη Γάζα, κάποιοι θα ψαρέψουν στη θάλασσα μαζί με ψαράδες που τους έχει απαγορευτεί η αλιεία από τον Ιούνιο του 2006. Και άλλοι, όπως ο Λαρουντέ, έχουν τα δικά τους ανθρωπιστικά σχέδια.
Όταν το ferry επιστρέψει στην Κύπρο, θα έχει επιβάτες Παλαιστινίους από τη Γάζα. Εάν το σχέδιο στεφθεί με επιτυχία θα είναι για τους περισσότερους η πρώτη φορά που θα πάνε στο εξωτερικό χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν για βδομάδες ή μήνες να πάρουν ισραηλινές άδειες για να διασχίσουν τα ίδια τους τα σύνορα.
ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Επικοινωνία: Hedy Epstein
St.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου