Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Δημοσκόπηση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Το Fafo διενήργησε δημοσκόπηση σε 1.953 ενήλικες στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας την περίοδο 2-12 Ιουλίου 2007. Η δημοσκόπηση έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις προσώπων από 18 ετών και άνω. Το Fafo συνέλεξε πληροφορίες για τις συνθήκες ζωής των νοικοκυριών των ερωτώμενων και των τάσεων τους σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα, τις εκλογές, την κατάσταση της ασφάλειας και τις σχέσεις με το Ισραήλ. Η δημοσκόπηση χρηματοδοτήθηκε από το Νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι χάνουν την εμπιστοσύνη που έτρεφαν για τους πολιτικούς τους ηγέτες και επιθυμούν τη συμφιλίωση των Χαμάς και Φατάχ.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Fafo, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πιο σημαντική την εθνική συμφιλίωση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Το 85% των ερωτώμενων θα ήθελε να δει να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Αν και ένα πιο υψηλό ποσοστό των ψηφοφόρων της Χαμάς (91%) είναι υπέρ τέτοιων συνομιλιών, η συμφιλίωση των δύο κομμάτων συγκεντρώνει σημαντική υποστήριξη και από τους θιασώτες της Φατάχ (73%). Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ επιθυμεί το 58%, μείωση κατά 20% του αντίστοιχου ποσοστού από τον Δεκέμβριο του 2006. Οι κάτοικοι της Γάζας και άλλοι που ψηφίζουν τη Χαμάς υποστηρίζουν σε μικρότερο βαθμό τις συνομιλίες με το Ισραήλ σε σύγκριση με το γενικό ποσοστό.

Οι Παλαιστίνιοι διαφωνούν με το σχηματισμό της πρόσφατης κυβέρνησης. Το 31% τρέφει λίγη ή και καθόλου εμπιστοσύνη στην Έκτακτη Κυβέρνηση. Αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει δυσαρέσκεια και για την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα. Το 37% θεωρεί την κυβέρνηση Φαγιάντ ως τη νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση, ενώ το 28% θεωρεί νόμιμη εκείνη του Χανίγιε. Το υπόλοιπο των ερωτώμενων (35%) θεωρεί ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι νόμιμη. Και οι δύο κυβερνήσεις λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσοστά κατοχύρωσής του στη Γάζα ενώ μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων στη Δυτική Όχθη (41%) θεωρεί ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι νόμιμη.

Οι άνθρωποι είναι διχασμένοι ως προς τον κάλλιστο τρόπο βελτίωσης της πολιτικής κατάστασης. Το ήμισυ των ερωτώμενων θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αμπάς έπραξε σωστά όταν διακήρυξε έκτακτη νομοθεσία και διόρισε νέα κυβέρνηση. Μια πλειοψηφία των υποστηρικτών της Φατάχ στηρίζει την απόφαση του Προέδρου καθώς και μια μειοψηφία υποστηρικτών της Χαμάς. Το 33% πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στις εκλογές για ένα νέο κοινοβούλιο, ενώ το 31% στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Το 14% θεωρεί ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να μείνει η Χαμάς στην εξουσία, ενώ το 6% πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Φαγιάντ θα πρέπει να συνεχίσει. Το 16% θεωρεί σκόπιμη τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι βουλευτικές εκλογές θα βοηθήσουν την κατάσταση. Σε περίπτωση που διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, το 48% πιστεύει ότι θα είχαν θετική επίδραση στη σημερινή πολιτική κατάσταση, ενώ το 26% ότι οι εκλογές θα έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Εάν διενεργούνταν εκλογές, το 40% δεν θα έπαιρνε μέρος, ποσοστό αυξημένο κατά 12% από τη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2006.

Εάν ωστόσο διεξάγονταν εκλογές σήμερα, η Φατάχ θα κέρδιζε την πλειοψηφία με μεγάλη διαφορά. Η Φατάχ θα λάμβανε το 45% των ψήφων των ερωτώμενων, ποσοστό αντίστοιχο μ’ εκείνο που καταγράφηκε στη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2006. Η Χαμάς χάνει 6% από το προηγούμενο ποσοστό, λαμβάνοντας το 22% των ψήφων των ερωτώμενων. Το 14% δήλωσε ότι δεν ήξερε ποιο κόμμα να υποστηρίξει. Η Φατάχ έλαβε σχεδόν το ίδιο ποσοστό ψήφων από τις δύο περιοχές συνδυαστικά, κερδίζοντας στη Δυτική Όχθη ό,τι έχασε από τη Γάζα, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Η Χαμάς έχασε 9% στη Δυτική Όχθη και κέρδισε 3% στη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα, το 15% των κατοίκων της Δυτικής Όχθης και το 34% της Γάζας θα ψήφιζαν τη Χαμάς σε σύγκριση με 24% και 31% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2006.

Υπάρχει ο διάχυτος φόβος (73%) ότι η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα απομακρυνθούν περισσότερο η μία από την άλλη. Πολύ λίγοι άνθρωποι υποστηρίζουν την ιδέα μιας Παλαιστίνης χωρισμένης σε δύο διαφορετικές περιοχές. Το 44% των ερωτώμενων θέλει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στη Γάζα. Το 89% αυτών επιθυμεί το ίδιο και για τη Δυτική Όχθη.

Η πρόταση να σταλούν δυνάμεις του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζεται μόνο από 1 στους 4 στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Υψηλότερο ποσοστό ψηφοφόρων της Φατάχ (42%) απ’ ότι της Χαμάς (8%) είναι θετικοί στην πρόταση.

Μόνο το 7% θεωρεί ότι ο Τόνι Μπλερ είναι ο σωστός άνθρωπος ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή.

- Το 50% θεωρεί ότι η Χαμάς θα βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας. Αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι η Χαμάς θα καταφέρει να επιλύσει τις συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων φυλών (hamulahs) στη Γάζα, ενώ ένας στους τρεις (33%) πιστεύει ότι η Χαμάς θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση εκεί. Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη Χαμάς απ’ ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης.

- Σχετικά με το ερώτημα του ποιος ευθύνεται για τις βίαιες συγκρούσεις που πυροδότησαν το σχηματισμό της Έκτακτης Κυβέρνησης, το 84% των ερωτώμενων κατηγόρησαν το Ισραήλ και το 54% τη διεθνή κοινότητα. Οι μισοί εκ των ερωτώμενων λένε ότι φταίει ο Πρόεδρος Αμπάς και η Φατάχ για την κρίση, ενώ το 65% κατηγορεί τη Χαμάς. Λιγότεροι άνθρωποι επιρρίπτουν την ευθύνη σε τοπικούς παράγοντες όπως τις χώρες Ιράν/Συρία (32%) και Αίγυπτο (20%).

- Το 27% θεωρεί ότι η Χαμάς θα καταφύγει σε βίαια μέσα για να πάρει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης (28% στη ΔΟ, 30% στη Γάζα). Το 47% των ψηφοφόρων της Χαμάς έχει αυτή τη γνώμη σε σύγκριση με το 24% εκείνων της Φατάχ.

- Το 44% των ερωτώμενων θα ήθελε να δει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στη Γάζα (42% στη Δυτική Όχθη, 48% στη Γάζα). Μια τέτοια εξέλιξη επιθυμεί το 83% των υποστηρικτών της Χαμάς και το 20% της Φατάχ. Το 89% εκείνων που είναι υπέρ της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου στη Γάζα επιθυμούν το ίδιο και για τη Δυτική Όχθη (69% των ψηφοφόρων της Φατάχ και το 97% της Χαμάς).

- Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (54%) φοβούνται μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ΟΑΠ/PLO. Ο φόβος είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ψηφοφόρων της Φατάχ (56%) και μικρότερος μεταξύ εκείνων της Χαμάς (47%).

- Χαμηλή είναι και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο κοινοβούλιο (32%-35% στη ΔΟ και 29% στη Γάζα), κατά 7% χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου 2006. Εκείνοι που υποστηρίζουν τη Χαμάς (68%) δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο απ’ ότι εκείνοι που υποστηρίζουν τη Φατάχ (15%).

- Η εμπιστοσύνη προς τις υπηρεσίες ασφάλειας (συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας) είναι χαμηλότερη απ’ ότι πέρυσι. Ένα 6% δηλώνει μεγάλη εμπιστοσύνη, 21% σχετικά μεγάλη και 38% καθόλου εμπιστοσύνη.

- Η Εκτελεστική Δύναμη της Χαμάς επίσης έχει χάσει εμπιστοσύνη σε σύγκριση με πέρυσι. Το 16% της δείχνει μεγάλη, το 14% σχετικά μεγάλη και το 53% απολύτως καμία εμπιστοσύνη.

- Οι άνθρωποι τρέφουν τη μικρότερη εμπιστοσύνη προς τα πολιτικά κόμματα. Το 42% των ερωτώμενων λένε ότι δεν έχουν καμία, 3% μεγάλη και 14% σχετικά μεγάλη εμπιστοσύνη στα κόμματα. Το 31% δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τις ΜΚΟ.

- ΟΑΠ/PLO: Το 15% της έχει μεγάλη και το 30% σχετικά μεγάλη εμπιστοσύνη, ενώ το 26% δεν της έχει εμπιστοσύνη. Η πίστη στην ΟΑΠ είναι μεγαλύτερη στη Γάζα απ’ ότι στη Δυτική Όχθη και προέρχεται κυρίως από οπαδούς της Φατάχ (75%), και λιγότερο από υποστηρικτές της Χαμάς (27%).

- Κουαρτέτο: Μόνο 1% του έχει μεγάλη και 9% σχετικά μεγάλη εμπιστοσύνη. Το 73% δηλώνει ότι δεν του έχει απολύτως καμία εμπιστοσύνη.

- UNRWA: Είναι ο θεσμός που απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά εμπιστοσύνης στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Το 59% δήλωσε είτε μεγάλη είτε σχετικά μεγάλη εμπιστοσύνη. Ωστόσο καταγράφεται 10% μείωση από τη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2006.

- CNNBBC: Το 62% των ερωτώμενων δεν τα εμπιστεύεται καθόλου, το 14% σχετικά.

- Στο ερώτημα ποιο είναι τώρα το πιο φλέγον πολιτικό πρόβλημα απάντησαν: συμφιλίωση μεταξύ Φατάχ-Χαμάς (25%), βελτίωση οικονομικών συνθηκών (23%), απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές (23%) και επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ (14%).

- Αν γίνονταν τώρα προεδρικές εκλογές, το 30% δεν θα ψήφιζε. Ο τωρινός πρόεδρος, Αμπάς θα λάμβανε 25% των ψήφων, ο ηγέτης της Χαμάς, Χανίγιε, 23% και ο Μαρουάν Μπαργούτι, που βρίσκεται ακόμη στη φυλακή, 18%.

Συνθήκες Ζωής:

- Το 16% των Παλαιστινίων θεωρεί εαυτόν φτωχό, ενώ 13% λένε ότι είναι πλούσιοι. Η πλειοψηφία (74%) λένε πως δεν είναι ούτε πλούσιοι, ούτε φτωχοί.

- Το 28% του πληθυσμού άνω των 15 ετών εργάστηκε την εβδομάδα πριν τη συνέντευξη (47% άντρες, 9% γυναίκες). Στη Δυτική Όχθη εργαζόταν το 51% των ανδρών και το 10% των γυναικών και στη Γάζα το 41% των αντρών και το 7% των γυναικών.

- Το 10% των ερωτώμενων ήταν άνεργο την εβδομάδα πριν τη συνέντευξη, 26% ήταν φοιτητές και 31% ήταν σύζυγοι. Οι συνταξιούχοι και οι ανίκανοι προς εργασία για λόγους υγείας αποτελούν το 5%.

- Κάνοντας την υπόθεση ότι η παλαιστινιακή εργατική δύναμη αποτελείται από εκείνους που εργάζονταν κι εκείνους που ήταν άνεργοι (αλλά ήθελαν να δουλέψουν) την εβδομάδα πριν τη δημοσκόπηση, έχουμε μια εργατική δύναμη 35% και ποσοστό ανεργίας 25%. Η ανεργία είναι υψηλότερη στους νέους (38% στις ηλικίες 15-29), κυμαίνεται στα ίδια ποσοστά για άντρες και γυναίκες και είναι μεγαλύτερη στη Γάζα (31%) από ότι στη Δυτική Όχθη (22%).

- Η ατομική οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί για το 62% του πληθυσμού (60% ΔΟ, 66% Γάζα) σε σύγκριση με πέρυσι. Ένα 6% δήλωσε βελτίωση (7% ΔΟ, 4% Γάζα).

- Οι συνθήκες ζωής επιδεινώθηκαν σοβαρά για το 30% των ερωτώμενων σε σύγκριση με πέρυσι ενώ ένα 26% ανέφερε ότι η ζωή έγινε κάπως χειρότερη. Μόνο 2% δήλωσε ότι βελτιώθηκαν και 10% κάπως βελτιώθηκαν. Το ποσοστό της επιδείνωσης είναι 9% υψηλότερο στη Γάζα απ’ ότι στη Δυτική Όχθη.

- Το 49% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη ζωή του, 3% πολύ ικανοποιημένο και 21% σχετικά ικανοποιημένο.

- Το 55% προσδοκά ότι τον επόμενο χρόνο η ζωή του θα είναι καλύτερη (53% στη ΔΟ, 57% στη Γάζα).

- Το 38% λέει ότι το νοικοκυριό του δεν θα μπορεί να καλύψει τις βασικές διατροφικές του ανάγκες το επόμενο τρίμηνο, αν η οικονομική κατάσταση παραμείνει ως έχει.

- Ένας στους τέσσερις λέει ότι πρέπει να βελτιωθεί η υδροδότηση. Το 26% είχε διακοπές στο δίκτυο ύδρευσης μία μέρα πριν τη συνέντευξη (30% στη ΔΟ, 17% στη Γάζα), ενώ το 6% δεν είναι συνδεμένο με το δίκτυο. Μόνο το 38% είχε νερό όλο το 24ωρο, ενώ το 49% είχε νερό για 12 ή λιγότερες ώρες τη μέρα που προηγήθηκε της συνέντευξης. 1 στους 4 θεωρεί ότι το νερό είναι η υπηρεσία με τη μεγαλύτερη ανάγκη βελτίωσης, ενώ το 15% πιστεύει ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες χρήζουν πάνω απ’ όλα ανάπτυξη.

- Το 79% είχε ηλεκτρικό για 24 ώρες τη μέρα πριν τη συνέντευξη (88% στη ΔΟ, 60% στη Γάζα).

- Το 70% όλων των νοικοκυριών δεν κατάφεραν να πληρώσουν τον τελευταίο λογαριασμό του ηλεκτρικού (62% ΔΟ, 86% Γάζα) και το 74% δεν είχε πληρώσει τον τελευταίο λογαριασμό υδροδότησης (67% ΔΟ, 87% Γάζα).

- Το 70% των νοικοκυριών έχουν χρέη. Το 52% χρωστάει πάνω από 1.650 δολάρια και το 10% σχεδόν 8.000 δολάρια.

Πόλεμος και Ειρήνη

- Το 58% (78% ΔΟ, 50% Γάζα) θέλει την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, μείωση από το 78% του Δεκεμβρίου 2006. Οι ψηφοφόροι της Φατάχ είναι περισσότερο υπέρ (74%), ενώ της Χαμάς λιγότερο (29%).

- Το 44% των ερωτώμενων θεωρεί ότι οι επιθέσεις πυραύλων στο Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν (47% ΔΟ, 39% Γάζα). Από τη Φατάχ υπέρ της διακοπής των επιθέσεων τάσσεται το 53% και υπέρ της συνέχισης το 24%, ενώ από τη Χαμάς υπέρ της διακοπής των επιθέσεων τάσσεται το 22% και υπέρ της συνέχισης το 57%.

- Μόνο το 4% θεωρεί ότι η απαγωγή ξένων υπηρετεί την παλαιστινιακή υπόθεση (5% ΔΟ, 2% Γάζα).

Η κατάσταση της Ασφάλειας

- Συνολικά οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αισθάνονται πιο ασφαλείς στις γειτονιές απ’ ότι οι άνθρωποι στη Δυτική Όχθη. Αν και κυριαρχεί ένα αίσθημα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν ισχύει το ίδιο και για τη νύχτα. Το 26% στη Δυτική Όχθη και το 48% στη Γάζα (σε σύνολο 34%) δηλώνουν ότι είναι ασφαλές να παίζουν τα παιδιά έξω από το σπίτι αφού σκοτεινιάσει. Το 30% των ερωτώμενων στη Δυτική Όχθη λέει ότι είναι ασφαλές να βρίσκονται οι γυναίκες έξω από το σπίτι αφού σκοτεινιάσει, και το 51% των κατοίκων της Γάζας. Για τους άντρες το ποσοστό είναι 48% στη Δυτική Όχθη και 60% στη Γάζα (σε σύνολο 52%).

- Αν και το αίσθημα ασφάλειας είναι πιο έντονο στη Λωρίδα της Γάζας, μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών στη Γάζα παρά στη Δυτική Όχθη ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας κατά τους έξι μήνες που προηγήθηκαν της συνέντευξης (16% προς 6%). Συνολικά το 10% των νοικοκυριών αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα κλοπής, βίας ή σοβαρής απειλής το τελευταίο 6μηνο. Το 55% ανέφερε τουλάχιστον ένα τέτοιο περιστατικό τον τελευταίο μήνα.

- Από το σύνολο των επεισοδίων που αναφέρθηκαν το 37% ήταν απειλές, το 24% κλοπές, το 13% πυροβολισμοί, το 11% φυσική βία που οδήγησε σε τραυματισμό ή θάνατο και το 8% βία που δεν προκάλεσε τραυματισμό.

- Οι ερωτώμενοι σε γενικές γραμμές ισχυρίστηκαν ότι γνώριζαν την ταυτότητα των δραστών, ή έστω της ομάδας στην οποία άνηκαν. Το 24% των εγκληματικών ενεργειών αποδόθηκαν στις Εκτελεστικές Δυνάμεις της Χαμάς και το 19% σε υπηρεσίες ασφαλείας πιστές στη Φατάχ. Ο Ισραηλινός Αμυντικός Στρατός και διάφορες πολιτικές οργανώσεις αναφέρθηκε ότι ευθύνονταν κατά 16% και 11% αντίστοιχα.

- Το 30% των ερωτώμενων άκουγε καθημερινά πυροβολισμούς στη γειτονιά του τον τελευταίο μήνα (18% ΔΟ, 51% Γάζα). Ένα επιπλέον 15% ανέφερε εβδομαδιαία επεισόδια πυροβολισμών. Το 27% των ερωτώμενων είχε ακούσει έναν ή λίγους πυροβολισμούς τον τελευταίο μήνα, ενώ το 28% (40% ΔΟ, 5% Γάζα) είπαν ότι δεν άκουσαν κανένα πυροβολισμό στη γειτονιά τους τον τελευταίο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: