Μουσικοί και ακαδημαϊκοί από το χώρο της κλασικής μουσικής του Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα Ιούλη ένα μανιφέστο ειρήνης για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
«Η ειρήνη γίνεται με τον εχθρό» αναφέρει το μανιφέστο και συνεχίζει «διαμαρτυρόμαστε για την παρατεινόμενη κατοχή που καταστρέφει την εικόνα της χώρας μας. Ο συνεχιζόμενος έλεγχός μας πάνω στα εδάφη και τους παλαιστινίους κατοίκους τους είναι ηθικά λάθος. Η μοναδική θετική επιλογή είναι η προσπάθεια διεξαγωγής υπεύθυνων διαπραγματεύσεων με τη Χεζμπολάχ, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τη Χαμάς, τον Λίβανο και τη Συρία».
«Ο διαχωρισμός ανάμεσα στην ενασχόληση με τη μουσική από τη μία πλευρά και την ιδεολογία από την άλλη είναι απαράδεκτος κατ’ εμέ» δήλωσε στην Χααρέτζ ο κορυφαίος ακαδημαϊκός Δρ. Dutchi Lichtenstein, «η μουσική δεν διαχωρίζεται από το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί, δεν έρχεται από το υπερπέραν. Κάποιος εδώ τη δημιουργεί και την εκτελεί, κάποιος την παραλαμβάνει και την ακροάται, και κάποιος αποφασίζει πώς να την υποστηρίξει και να την διανείμει, σύμφωνα με κάποιες προτεραιότητες. Το σύνολο αυτής της εμπειρίας είναι πολιτικό και αν δεν αντιλαμβανόμαστε το πολιτικό πλαίσιο και δεν εργαζόμαστε για την αλλαγή, πιθανότατα θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τη μελέτη, και να αναδιφούμε στη σημειωτική ανάλυση και να εκτελούμε τα καλά σημεία της δουλειάς. Αλλά θα παραμείνουν τελικά στο ράφι καλυμμένα από σκόνη».
Ο Lichtenstein, που ξεκίνησε το μανιφέστο μαζί με τον ισραηλινό συνθέτη Hagar Kadima, συνέχισε λέγοντας «Θέλαμε το μανιφέστο να εκφράσει τη γνώμη όσων περισσότερων ανθρώπων γίνεται, και γι’ αυτό ήμασταν ευέλικτοι στο περιεχόμενό του. Και πραγματικά ανακάλυψα πολλούς συναδέλφους οι οποίοι δεν πιστεύουν απαραίτητα στη δύναμη της μουσικής να φέρει την ειρήνη, αλλά στη σημαντική θέση που κατέχει στην εμπειρία και στο πολιτικό πλαίσιο της ισραηλινής κοινωνίας».
Το μανιφέστο επρόκειτο να παρουσιαστεί δημόσια σε κονσέρτο στο Τελ Αβίβ στις 19 Ιουλίου (αλλά δεν βρήκαμε σχετικές αναφορές στον ισραηλινό τύπο πέραν του αρχικού άρθρου της Χααρέτζ).
Στους πάνω από σαράντα συνυπογράφοντες συμπεριλαμβάνονται οι: Δρ. Bat-Sheva Shapira, εκδότης του μουσικού και κοινωνικού περιοδικού "Tav Plus," Mira Zakai τραγουδίστρια, Zecharia Plavin πιανίστας, Michael Meltzer φλαουτίστας και Dan Orstav ραδιοφωνικός παραγωγός. Οι μαέστροι: Avner Itai, Anat Morag, Itay Talgam, Maya Shavit Yuval Ben-Ozer, David Halperin, και Yehudit Cohen. Οι μουσικολόγοι: Edwin Seroussi, Shoshana Weich-Shahak, Veronika Cohen, Shulamit Feingold και Shai Burstein. Οι συνθέτες: Zohar Eitan, Michael Wolpe, Nadav Ziv, Reuven Seroussi, Arik Shapira και Hagar Kadima. Οι ακαδημαϊκοί: Claudia Gluschankof, Fuad Jubran και Dutchi Lichtenstein.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου