Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Η υπόθεση Κόρι εναντίον Κατερπίλαρ ξανά στα δικαστήρια

Πηγές: www.rachelcorriefoundation.org, www.rachelcorrie.org

Η οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε προσπαθώντας να εμποδίσει την κατεδάφιση ενός παλαιστινιακού σπιτιού το 2003 άσκησε έφεση εναντίον της Κατερπίλαρ Α.Ε. με βάση το νομικό επιχείρημα ότι η εταιρεία γνώριζε πως οι μπουλντόζες που πουλούσε στην ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιούνταν κατά παράβαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας.

Η 23χρονη Ρέιτσελ Κόρι από την Ολύμπια της Ουάσιγκτον συνετρίβει κάτω από μια ισραηλινή μπουλντόζα 60 τόνων ενώ στεκόταν μπροστά από ένα σπίτι Παλαιστινίου στη Λωρίδα της Γάζας προσπαθώντας να αποτρέψει την κατεδάφισή του.

Οι γονείς της Κόρι μήνυσαν την Κατερπίλαρ, κατασκευάστρια εταιρεία της μπουλντόζας που εδρεύει στο Ιλινόις, απαιτώντας αστικές αποζημιώσεις για αρωγή και συναυτουργία στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστροφή σπιτιών πολιτών. Την αγωγή συνυπέβαλαν και τέσσερις παλαιστινιακές οικογένειες, μέλη των οποίων έχασαν τη ζωή τους όταν ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τα σπίτια τους.

Η αγωγή απορρίφθηκε το 2005 όταν ο αρμόδιος δικαστής συμφώνησε με το επιχείρημα της εταιρείας ότι δεν ευθύνονταν για τη χρήση του προϊόντος της από τον ισραηλινό στρατό.

Το αίτημα της οικογένειας Κόρι για επανεκδίκαση της υπόθεσης συγκέντρωσε δεκάδες διαδηλωτές στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος της οικογένειας Κόρι, καθηγητής Πανεπιστημίου Έρβιν Τσεμερίνσκι, επέμεινε ότι από τη στιγμή που η εταιρεία γνώριζε με ποιο τρόπο χρησιμοποιούνταν οι μπουλντόζες της πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες όπως προκύπτει από βασικούς κανόνες δικαίου που χρονολογούνται αιώνες πίσω.

Οι δικηγόροι της Κατερπίλαρ υποστηρίζουν ότι η συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης απαιτεί τα αμερικανικά δικαστήρια να εμπλακούν παράτυπα σε πολιτικά ζητήματα για τα οποία αρμόδιος είναι ο πρόεδρος και το κογκρέσο. Λένε ότι αμερικανοί δικαστές θα αναγκαστούν να γνωμοδοτήσουν για την ισραηλινή πολιτική κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστινίων, καθώς και ότι το Ισραήλ αγόραζε τις μπουλντόζες με αμερικανική βοήθεια και αυτό περιπλέκει περαιτέρω το ζήτημα.

Ο δικαστής Μάικλ Χόκινς ζήτησε από τον δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής να σκεφτεί υποθετικά το ενδεχόμενο ενός αμερικανού κατασκευαστή φούρνων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: Αν η εταιρεία συνέχιζε να πουλάει φούρνους στη Γερμανία, γνωρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν για να σκοτώνουν Εβραίους, θα υπήρχε νομική βάση για να προσαχθεί η εταιρεία;

Ναι, απάντησε εκείνος, κατ’ αρχάς προδοσία. Αλλά το Ισραήλ είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και «ένα αμερικανικό δικαστήριο θα έπρεπε να γνωματεύσει σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Και αυτό είναι συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά το οποίο το δικαστήριο θα πρέπει να αποφύγει να ξεπεράσει τη δικαιοδοσία του. …Ο προϋπολογισμός και η πώληση αυτού του εξοπλισμού έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ. (Οι ενάγοντες) θέλουν ένα δικαστήριο να εκτιμήσει την κρίση της κυβέρνησης».

Ο Τσεμερίνσκι χαρακτήρισε αυτά τα επιχειρήματα παραπλανητικά και είπε ότι πρόκειται για μια υπόθεση απευθείας εμπορικής πώλησης. «Πρόκειται για μια υπόθεση απόδοσης ευθυνών στις επιχειρήσεις όταν βοηθάνε και συνεργούν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι γονείς της Ρέιτσελ Κόρι δήλωσαν ότι συνεχίζουν το έργο της κόρης τους. «Η Ρέιτσελ άφησε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα σχετικά με το να προσπαθείς να κάνεις τη διαφορά σε τέτοια σημαντικά ζητήματα. Αυτό δίνει μεγάλο νόημα στη ζωή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: