Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ χειρότερο από της Νοτίου Αφρικής

«Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ είναι χειρότερο από το απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι ίδιοι άνθρωποι που υπέστησαν πογκρόμ στην Ευρώπη, που κατανοούν το αίσθημα αυτό, κάνουν τώρα στους Παλαιστινίους ακριβώς το ίδιο πράγμα που βίωσαν εκείνοι στην Ευρώπη».

Xolile Nxu, πρώτος αντιπρόεδρος του SAMWU

(Σωματείο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Νοτίου Αφρική)

Δελτίο Τύπου 19 Ιουλίου 2007

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του SAMWU, κος Xolile Nxu, κρατήθηκε, ανακρίθηκε και υπέστη έρευνα γυμνός από την ισραηλινή ασφάλεια καθ’ οδόν για τη Δεύτερη Ετήσια Σύνοδο της Λαϊκής Μη-Βίαιης Αντίστασης που έγινε πρόσφατα στο χωριό Μπιλίν της Δυτικής Όχθης στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Τη Σύνοδο παρακολούθησαν 400 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ευρωβουλευτού Λουίζα Μοργκαντίνι. Ο κος Nxu μίλησε για την Νοτιοαφρικανική αντίσταση στο απαρτχάιντ και συνομίλησε με Παλαιστινίους για την αναγκαιότητα της λύσης του Ενός Κράτους απέναντι στην τωρινή κατοχή.

Ο κος Nxu έφτασε στο αεροδρόμιο ΟΡ Τάμπο (της Νοτίου Αφρικής) στις 9 το πρωί για την πτήση που αναχωρούσε στις 11. Κρατήθηκε από έναν άντρα ντυμένο με πολιτικά που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο «Διευθυντής της Ασφάλειας».

«Με οδήγησαν σ’ ένα μικρό δωμάτιο και με υπέβαλαν σε μακρά και προσβλητική ανάκριση, κατά τη διάρκεια την οποίας με εξανάγκασαν να βγάλω τη ζώνη και το παντελόνι μου». Η ισραηλινή ασφάλεια τελικά συνόδευσε τον κο Nxu απευθείας από τον έλεγχο μέχρι και το αεροπλάνο, ένα λεπτό προτού απογειωθεί, αφού πρώτα γέμισαν όλες του τις αποσκευές με κόκκινα αυτοκόλλητα.

Το SAMWU πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η ισραηλινή ασφάλεια έχει ελευθέρας στο αεροδρόμιο ΟΡ Τάμπο, με κατά πως φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη εξουσία από τους ίδιους τους αξιωματούχους του τελωνείου. Το Σωματείο είχε μείνει με την εντύπωση ότι η Νότιος Αφρική είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ότι οι πολίτες μας δεν υπόκεινται στην ισραηλινή μυστική αστυνομία. Είναι αξιοσημείωτο ότι καμία άλλη χώρα εκτός από το Ισραήλ δεν έχει τα δικά της γραφεία, τη δική της μυστική αστυνομία και την εξουσία να παρακάμπτει τις τελωνειακές αρχές στα αεροδρόμιά μας.

Τα βάσανα του κου Nxu δεν τέλειωσαν εκεί. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, εκείνη τη νύχτα στις 10 το βράδυ, ανακρίθηκε ξανά μέχρι μετά τα μεσάνυχτα. Ήταν ο τελευταίος που «απελευθερώθηκε» από το αεροδρόμιο. Ο κος Nxu μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε τσεκ πόιντ (σημείο ελέγχου) στη Δυτική Όχθη στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Λόγω του συστήματος απαρτχάιντ που επιβάλλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους, κανένας Παλαιστίνιος δεν είχε άδεια να παραλάβει τον κο Nxu από το αεροδρόμιο. Ο κος Nxu έπρεπε να διασχίσει το τσεκ πόιντ προτού συναντήσει τους παλαιστίνιους αγωνιστές που τον μετέφεραν στον τόπο που θα διέμενε στο χωριό Μπιλίν.

Την επόμενη μέρα ο κος Nxu συνόδευσε τη Λαϊκή Επιτροπή του Μπιλίν ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ σε μια διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων στη Ραμάλα, μόλις 10 χλμ μακριά. Την ομάδα σταμάτησε ξαφνικά ένα «προσωρινό τσεκ πόιντ» και την πληροφόρησε ότι «άνθρωποι από το Μπιλίν δεν επιτρέπεται πλέον να επισκέπτονται τη Ραμάλα». Ο κος Abu Ma'an, ένας πρεσβύτερος ηγέτης της Επιτροπής Υπεράσπισης Γης στην Παλαιστίνη συνελήφθη από ισραηλινούς στρατιώτες, όταν τους είπε ότι το οδόφραγμά τους είναι παράνομο. Ο κος Nxu παρενέβη και διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση του Abu Ma'an. Στη συνέχεια η ομάδα ακολούθησε ένα διαφορετικό δύσκολο μονοπάτι, μέσα απ’ τα βουνά, για να φτάσει στη Ραμάλα.

Ο Xolile Nxu δήλωσε ότι «το Ισραηλινό Απαρτχάιντ είναι χειρότερο από το απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι ίδιοι άνθρωποι που υπέστησαν πογκρόμ στην Ευρώπη, που κατανοούν το αίσθημα αυτό, κάνουν τώρα στους Παλαιστινίους ακριβώς το ίδιο πράγμα που βίωσαν εκείνοι στην Ευρώπη. Το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους τώρα. Το Ισραήλ δεν μπορεί να παριστάνει ότι θέλει συνομιλίες με τους Παλαιστινίους όταν άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην φυλακή. Η Αμερική υποστηρίζει την εδραίωση του Ισραηλινού Απαρτχάιντ. Το ίδιο το Τείχος του Απαρτχάιντ αντιβαίνει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που ορίζει ότι πρέπει να κατεδαφιστεί. Η αναγκαστική απομάκρυνση Παλαιστινίων από την Ιερουσαλήμ, η φυλάκιση παιδιών, η ταπείνωση Παλαιστινίων στα τσεκ πόιντ, η κλοπή της γης τους και οι κατεδαφίσεις των σπιτιών τους – όλα αυτά ισοδυναμούν με τη στέρηση των Παλαιστινίων από τα δικαιώματά τους».

Ο Xolile Nxu επισκέφθηκε επίσης και το ύψους οκτώ μέτρων τσιμεντένιο τείχος που έχει χτιστεί από το Ισραήλ και διαμελίζει τη Δυτική Όχθη σε 10 Μπαντουστάν. «Το Τείχος του Απαρτχάιντ δεν είναι για την ασφάλεια, αλλά έχει χτιστεί ειδικά για να θέσει νέα παλαιστινιακά σύνορα και να κλέψει εδάφη που προσαρτώνται τώρα στο Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν είναι δημοκρατία, αλλά εθνοκρατία» δήλωσε.

Όταν ο κος Nxu έφυγε από τη χώρα κρατήθηκε 8 ώρες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και ανακρίθηκε σχετικά με κάθε σφραγίδα χώρας στο διαβατήριό του. Η ισραηλινή ασφάλεια τον απείλησε και με φυσικό τρόπο σε μια αποτυχημένη απόπειρα να του αποσπάσει τα ονόματα των παλαιστινίων διοργανωτών της συνόδου.

«Αυτό που θέλω να μάθω είναι για ποιο λόγο ήμουν ο μόνος σ’ εκείνο το αεροδρόμιο που έπρεπε να το υποστεί αυτό… Θέλω να επιστρέψω σε ένα δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος κι όχι σε μια χώρα Μπαντουστάν την επόμενη φορά που θα πάω. Οποιαδήποτε λύση δύο κρατών θα είναι απλώς μια λύση Μπαντουστάν» δήλωσε ο κος Nxu.

Για σχόλια του Xolile Nxu, επικοινωνήστε τηλεφωνικά στα 021 6971151 ή 0767549331. Για περισσότερες πληροφορίες για το χωριό Μπιλίν, επισκεφθείτε http://www.bilin-village.org/english/

Δεν υπάρχουν σχόλια: