Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Παλαιστίνιος - ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος καλεί σε Μποϊκοτάζ/Κυρώσεις

Πηγή: Al Awda

«Υποστηρίξτε αυτήν την παγκόσμια καμπάνια Απόσυρσης Επενδύσεων και Μποϊκοτάζ εις βάρος του Ισραήλ και του Απαρτχάιντ» καλεί Παλαιστίνιος - ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος σε ομιλία του στις ΗΠΑ.

«Ουσιαστικά δεν έχουμε άλλο τρόπο να ασκήσουμε διεθνή πίεση εκτός από το να ζητήσουμε από τους φίλους και υποστηρικτές μας στα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο να καλέσουν σε Μποϊκοτάζ και Απόσυρση Επενδύσεων» δήλωσε ο Manawel Issa Abdellal, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των 250.000 μελών της Παλαιστινιακής Γενικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (PGFTU) σε πρόσφατη ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο.

«Τα εργοστάσια βρίσκονται μέσα στους εποικισμούς και τα προϊόντα τους πηγαίνουν στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όλος ο κόσμος λέει ότι αυτοί οι εποικισμοί είναι παράνομοι. Επομένως γιατί θα ήταν λάθος να τους μποϊκοτάρουμε

Στην ομιλία του ο Manawel μίλησε σχετικά με τις προσπάθειες της PGFTU να υπερασπιστεί τους άραβες εργάτες που αγωνίζονται κάτω από την ισραηλινή σιδερένια φτέρνα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Έδωσε πάμπολλα παραδείγματα των πολιτικών που χρησιμοποιούν η Χισταντρούτ (ισραηλινή συνδικαλιστική ομοσπονδία) και το Εβραϊκό Κράτος του Ισραήλ ώστε να διασφαλίσουν ότι η αραβική πλειοψηφία της ιστορικής Παλαιστίνης θα παραμείνει απομονωμένη και ανίσχυρη.

Ο Manawel περιέγραψε με ποιο τρόπο η Χισταντρούτ χρησιμοποίησε την προνομιακή της θέση στο εβραϊκό κράτος για να εκμεταλλευτεί τους παλαιστίνιους εργαζόμενους για δικό της όφελος. «Η Χισταντρούτ απέτυχε να εκπροσωπήσει τους παλαιστίνιους εργάτες μέσα στο Ισραήλ», είπε, «και η PGFTU απαγορεύεται να υπερασπίζεται τους άραβες εργάτες σε τέτοιες περιοχές. Είναι πολύ οδυνηρό. Βλέπουμε, είμαστε μάρτυρες και ακούμε για τη βάρβαρη ισραηλινή εκμετάλλευση των αράβων εργατών, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα… Δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει τα Καντόνια του Κράτους Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής».

Σ’ ένα παράδειγμα μίλησε για παλαιστίνιους εργαζόμενους που δούλευαν στο ίδιο νοσοκομείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνεχώς πάνω από 30 χρόνια. Το Κράτος του Ισραήλ δεν τους επιτρέπει να φύγουν από την Ιερουσαλήμ και να επισκεφθούν τις οικογένειές τους. Εάν έφευγαν από την Ιερουσαλήμ θα έχαναν τις δουλειές τους επειδή δεν θα τους επέτρεπαν να επιστρέψουν. Πριν από έναν μόλις χρόνο, ένας εργάτης από τη Γάζα που δούλευε στο Νοσοκομείο Makassed πήγε να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Γάζα. Αν και διέθετε άδεια εργασίας για το νοσοκομείο, δεν του επιτράπηκε να επανέλθει και έχασε τη δουλειά του. Ήταν ο μοναδικός που έφερνε φαγητό σε ολόκληρη την οικογένειά του.

Σε ερώτημα που του τέθηκε εάν η Χισταντρούτ έδειξε καθόλου αλληλεγγύη προς τους παλαιστίνιους εργαζόμενους, ο Manawel απάντησε: «Μέχρι τώρα δεν έχω δει καμία πράξη αλληλεγγύης. Ακόμα κι όταν άραβες εργάτες τραυματίζονται, που θα έπρεπε να είναι η αλφαβήτα της αλληλεγγύης μεταξύ εργατών, δεν είδα ποτέ τη Χισταντρούτ να λέει ότι καταδικάζει τέτοιες ενέργειες ή να κάνει κάτι γι’ αυτό».

Περιέγραψε περιστατικά παρακράτησης και εκτροπής πόρων που ανήκουν στους παλαιστίνιους εργαζόμενους. «Μια Αμερικανική Ένωση Επικοινωνίας ήθελε να δωρίσει κάτι στα Παλαιστινιακά Συνδικάτα και το Παλαιστινιακό Εργατικό Κίνημα. Η Χισταντρούτ με κάποιο τρόπο παρέλαβε αυτά τα χρήματα, έχτισε ένα δικό της κτίριο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και μετά το νοίκιασε στον ιδιωτικό τομέα, κατά τραγική ειρωνεία, στον παλαιστινιακό ιδιωτικό τομέα. Η συνεισφορά υποτίθεται ότι θα συνέβαλε τους παλαιστίνιους εργαζόμενους, όχι τον ιδιωτικό τομέα, παλαιστινιακό ή άλλο. Όταν το θέσαμε, η Χισταντρούτ αποκρίθηκε «ε καλά, δεν το πουλήσαμε το μέρος».

Η Χισταντρούτ παρακρατεί αυτομάτως το 1% των μισθών των παλαιστινίων εργατών από το 1970 ως «συνδικαλιστική εισφορά». Η PGFTU εκτιμά ότι από το 1970 έως το 1994, η Χισταντρούτ έχει βάλει στις τσέπες της 400 εκ. σέκελ (= 94,27 εκ. δολ.) «για να τους δίνει την άδεια να συμπεριλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις της Χισταντρούτ μαζί με τους ισραηλινούς εργαζόμενους».

Το 1996, ακριβώς μετά το Όσλο, υπογράφηκε μια συμφωνία μεταξύ PGFTU και Χισταντρούτ που όριζε ότι από το 1995 και μετά, από το 1% που συνέλεγε η Χισταντρούτ, το μισό θα πήγαινε στην PGFTU. Η Χισταντρούτ δεν τίμησε τη συμφωνία που υπέγραψε. Από το 1996 κατακρατά το σύνολο των εισφορών που συλλέγει από τους παλαιστίνιους εργαζόμενους.

Ωστόσο η Χισταντρούτ έχει ισχυρή παρουσία στη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU), συμμετέχοντας στην ηγεσία της για πολλά χρόνια. Αντί η ICFTU να ασκεί πίεση στη Χισταντρούτ να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε με την PGFTU, ασκεί πίεση στην τελευταία να ακυρώσει τη συμφωνία και να κάνει αλλαγές προς όφελος της Χισταντρούτ.

Ο Manawel συνέκρινε τη δυσανάλογη επιρροή του Ισραήλ μέσα στους διεθνείς εργατικούς οργανισμούς με την πολιτική εξουσία που καταφέρνει να ασκεί το Ισραήλ στα δυτικά έθνη, ασχέτως της νομιμότητας των ισχυρισμών του υπό το διεθνές δίκαιο. Τώρα που οι πιθανότητες αμερικανικών ομοσπονδιακών κυρώσεων έχουν μειωθεί περεταίρω με μεγάλο τμήμα των μελών του κογκρέσου να διαθέτει διπλή-ισραηλινή υπηκοότητα (43: 13 Γερουσιαστές, 30 Εκπρόσωποι), είναι ακόμα πιο αναγκαίο και επείγον οι απλοί εργάτες να ανταποκριθούν στο καθήκον για απόσυρση επενδύσεων, μποϊκοτάζ και κρατικών και κατά τόπους κυρώσεων.

Ένας εργάτης από το κοινό θύμισε ότι το 1987 η Χισταντρούτ είχε γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο, στο αρχηγείο του οικονομικού σωματείου των υπαλλήλων υπηρεσιών στη Χρυσή Πύλη. Κάθε χρόνο το Εργατικό Συμβούλιο διοργάνωνε ένα δείπνο προς τιμήν της Χισταντρούτ. Η Επιτροπή Εργατών για τη Μέση Ανατολή στο Σαν Φρανσίσκο διοργάνωσε πικετοφορία που συγκέντρωσε μεγάλη δημοσιότητα. Τον Αύγουστο του 1987 δόθηκε το τελευταίο δείπνο προς τιμήν της Χισταντρούτ. Λίγο αργότερα έκλεισαν το γραφείο τους κι έφυγαν από το Σαν Φρανσίσκο.

Η Βρετανική Ιατρική Εφημερίδα κάνει δημοσκόπηση για το μποϊκοτάζ του Ισραήλ, μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, το τωρινό ποσοστό είναι 95% εναντίον του μποϊκοτάζ, επομένως οι ψήφοι υπέρ κρίνονται αναγκαίοι:

http://www.surveymk.com//s.aspx?sm=zrDgLYed7wn_2fe_2bcR2lC4Pw_3d_3d

Υπογράψτε τις καμπάνιες της Βρετανικής Καμπάνιας Αλληλεγγύης

· Έξω από το Ποδόσφαιρο το Ισραηλινό Απαρτχάιντ - Fair Play για τους Παλαιστινίους

http://www.palestinecampaign.org/petition.asp?PetitionID=4

· Τερματισμός της πολιορκίας των Παλαιστινίων και υποστήριξη της παλαιστινιακής δημοκρατίας http://www.palestinecampaign.org/petition.asp?PetitionID=5

========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: