Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Σταματάνε τα κατασκευαστικά προγράμματα του ΟΗΕ στη Γάζα

Πηγή: Associated Press

Ο ΟΗΕ σταματάει τις εργασίες οικοδόμησης και επισκευής σπιτιών και σχολείων στη Γάζα λόγω έλλειψης κατασκευαστικών υλών. Ο διευθυντής της UNRWA στη Γάζα Τζον Γκινγκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα «παγώσουν» προγράμματα αξίας περίπου 72 εκατομμυρίων ευρώ λόγω έλλειψης τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών, επιρρίπτοντας το βάρος στο κλείσιμο των συνόρων.

Συμπλήρωσε ότι στα προγράμματα εργάζονται 121.000 άνθρωποι και η αναστολή τους θα καταφέρει ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην ήδη σοβούσα οικονομία της περιοχής.

Από τις 9 Ιουνίου, που η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας, το Ισραήλ έχει κλείσει τα σύνορα της Γάζας επιτρέποντας μόνο τη διέλευση στοιχειώδους ανθρωπιστικής βοήθειας. Η μόνη λύση σύμφωνα με τον Γκινγκ είναι το άνοιγμα των συνόρων.

Εκτός από τα οικιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα η UNRWA εργαζόταν και πάνω σ’ ένα αποχετευτικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα της Γάζας, υποστυλώνοντας ένα τεράστιο συγκρότημα λυμάτων, μέρος του οποίου κατέρρευσε τον προηγούμενο Μάρτιο σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Ο Γκινγκ προειδοποίησε ότι αυτό το απολύτως αναγκαίο έργο πάλευε ενάντια στο χρόνο, αλλά σταμάτησε όπως και όλα τα υπόλοιπα, «πρόκειται για μια προμελετημένη καταστροφή» δήλωσε.

Εντωμεταξύ η Ε.Ε. ανακοίνωσε το Σάββατο ότι υποβαθμίζει την αποστολή της στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μοναδική πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο θα παραμείνει κλειστή για πολύ καιρό ακόμη.

Οι 87 ευρωπαίοι παρατηρητές είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή το Νοέμβριο του 2005 κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, κατόπιν της φερόμενης αποχώρησης του τελευταίου από τη Γάζα. Τώρα θα παραμείνουν στη θέση τους 15 με 18.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι παλαιστινιακές και αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας θα έλεγχαν τα σύνορα ενώ οι ευρωπαίοι παρατηρητές αναπτυγμένοι στην παλαιστινιακή πλευρά θα εμπόδιζαν τη λαθραία διέλευση όπλων και ενόπλων. Το Ισραήλ ελέγχει τα σύνορα μέσα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και έχει δικαίωμα άσκησης βέτο.

Πέρυσι τα σύνορα έκλειναν επανειλημμένα μετά την απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε κάποια βελτίωση, αλλά σφραγίστηκαν ολοσχερώς στις 9 Ιούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: