Σουτάρετε το Ισραηλινό Απαρτχάιντ Έξω απ’ το Ποδόσφαιρο –
Fair Play για τους Παλαιστινίους
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2007, η Αγγλία θα παίξει με το Ισραήλ στο πλαίσιο των προκριματικών για τοUEFA Euro 2008 στο νέο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Η Καμπάνια Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης (PSC), με την υποστήριξη των εκστρατειών BIG και J-BIG και των Φίλων του Αλ Ακσα θα πραγματοποιήσουν αγρυπνία δίπλα στο στάδιο την ίδια μέρα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του PSC : www.palestinecampaign.org
Εντωμεταξύ η καμπάνια ζητάει από όλους:
*Να υπογράψουν και να διαδώσουν την αίτηση που ζητάει από UEFA, FA και FIFA να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στο διεθνές ποδόσφαιρο έως ότου συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Η αίτηση βρίσκεται εδώ: http://www.palestinecampaign.org/petition.asp?PetitionID=4
*Να γράψουν επιστολές στη FIFA (contact@fifa.org), τη FA (info@thefa.com) και την UEFA (media@uefa.ch και info@euro2008.com) και στο «Κλωτσήστε το Ρατσισμό έξω από το Ποδόσφαιρο» (hermanouseley@aol.com) ζητώντας η ισραηλινή ομάδα, που εκπροσωπεί ένα ρατσιστικό κράτος, να μην συμμετέχει στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις έως ότου συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. (Ακολουθεί δείγμα επιστολής πιο κάτω).
*Να γράψουν σχετικά στα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης εξηγώντας για ποιους λόγους ζητάνε την αναστολή της συμμετοχής της ισραηλινής ομάδας. Η παρέμβαση σε ραδιοφωνικές εκπομπές, διαδικτυακά φόρουμ και αθλητικά μέσα ενημέρωσης είναι τρόποι διάδοσης της καμπάνιας.
*Να γράψουν σε τοπικά ποδοσφαιρικά κλαμπ και στα περιοδικά που εκδίδουν κλπ για να ζητήσουν υποστήριξη και να εξηγήσουν το ζήτημα.
Δείγμα επιστολής προς τις FA, UEFA και FIFA:
Αγαπητέ…
Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Αγγλία προγραμματίζεται να παίξει με το Ισραήλ στο πλαίσιο των προκριματικών για το UEFA Euro 2008 στο νέο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Αλλά υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για να μην πραγματοποιηθεί αυτό το ματς.
Η στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ εμποδίζει την προπόνηση και τη συμμετοχή των παλαιστινίων ποδοσφαιριστών στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Το Σεπτέμβριο του 2005, η Παλαιστίνη βρισκόταν σε καλή θέση στην ασιατική ζώνη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, αλλά οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν πέντε βασικούς παίκτες να ταξιδέψουν και η Παλαιστίνη δεν μπόρεσε να προκριθεί.
Τον Απρίλιο του 2006, ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν το μοναδικό στάδιο στη Γάζα, όπου ζουν 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τακτικά νέα παιδιά την ώρα που παίζουν ποδόσφαιρο με τους φίλους τους. Ισραηλινοί και παλαιστινιακοί οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψαν αυτές τις δολοφονίες σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα:
- Khalil al-Mughrabi (11) χτυπήθηκε στο κεφάλι από πυρά πυροβόλου τον Ιούλιο του 2001. Δύο φίλοι του 10 και 12 ετών τραυματίστηκαν.
- Jihad Hassan Barhoum (16) πυροβολήθηκε στην κοιλιά τον Οκτώβρη του 2004. Ένας 7χρονος χτυπήθηκε στην πλάτη.
- Ashraf Samir Ahmad Mussa και Khaled Fuad Shaker Ghanam (και οι δύο 15) και ο 16χρονος Hassan Ahmad Khalil Abu Zeid, πυροβολήθηκαν θανάσιμα τον Απρίλιο του 2005.
Το Ισραήλ κατέχει παράνομα τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν από το 1967.
Παλαιστίνιοι και ισραηλινοί Εβραίοι που νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καλέσει σε διεθνές μποϊκοτάζ του Ισραήλ μέχρις ότου αποσύρει όλα τα στρατεύματα και τους εποίκους του και επιστρέψει τη γη στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της. Μέχρι να γίνει αυτό θα υπάρχει ατέρμονη σύγκρουση και καμιά ελπίδα για τους Παλαιστινίους να ευχαριστηθούν ένα ωραίο παιχνίδι σε ειρηνικές συνθήκες. Το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να είναι στην UEFA και η FA δεν θα έπρεπε να φιλοξενεί τον αγώνα του Σεπτεμβρίου. Σουτάρετε το Ισραηλινό Απαρτχάιντ Έξω απ’ το Ποδόσφαιρο –
Fair Play για τους Παλαιστινίους
Υπογραφή:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ανοιχτή επιστολή προς τις UEFA, FA και FIFA
Η Καμπάνια Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης (PSC) ζητάει επειγόντως από την Ποδοσφαιρική Ένωση (FA), την Ένωση των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Συλλόγων (UEFA) και τη Διεθνή Ομοσπονδία των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων (FIFA) να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αναστείλουν τη συμμετοχή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Ισραήλ απ’ όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, έως ότου το κράτος του Ισραήλ συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τερματίσει την ισραηλινή κατοχή. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και η αναστολή της συμμετοχής της ισραηλινής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2008.
Ο παλαιστινιακός λαός βιώνει το 40ό έτος της στρατιωτικής του κατοχής. Το Ισραήλ εφαρμόζει ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα ρατσιστικού Απαρτχάιντ εναντίον των δικών του μη-Εβραίων κατοίκων και κατέχει παρανόμως την παλαιστινιακή γη στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν από το 1967.
Προσπαθεί να διευρύνει περεταίρω αυτά τα εδάφη και μεταφέρει συστηματικά τον δικό του αστικό πληθυσμό σε αυτά τα κατεχόμενα εδάφη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Ισραήλ εξακολουθεί να οικοδομεί το παράνομο τείχος του Απαρτχάιντ, προσαρτώντας μεγάλες εκτάσεις παλαιστινιακής γης στη Δυτική Όχθη και δημιουργώντας παλαιστινιακά γκέτο, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης ότι το τείχος είναι παράνομο.
Οι Παλαιστίνιοι ουσιαστικά εμποδίζονται από τη συμμετοχή στο διεθνές ποδόσφαιρο εξαιτίας των σκληρών περιορισμών που τους επιβάλλει η ισραηλινή κατοχή. Τον Σεπτέμβριο του 2005, η Παλαιστίνη βρισκόταν σε καλή θέση στην ασιατική ζώνη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, αλλά οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν πέντε βασικούς παίκτες να ταξιδέψουν και η Παλαιστίνη δεν μπόρεσε να προκριθεί.
Πέρυσι τον Απρίλιο, ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν το μοναδικό στάδιο στη Γάζα, όπου ζουν 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Οι ισραηλινές αρχές παραδέχτηκαν ότι το στάδιο στοχοποιήθηκε πολύ συγκεκριμένα, αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο.
Μία ευρεία συμμαχία ομάδων της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών έχει καλέσει σε διεθνές κίνημα μποϊκοτάζ, απόσυρσης επενδύσεων και κυρώσεων (BDS) εναντίον του ισραηλινού απαρτχάιντ. Αυτό το κίνημα βασίζεται εν μέρει στο κίνημα του μποϊκοτάζ ενάντια στο απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Νότια Αφρική αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και από τους διεθνείς αγώνες κρίκετ και ράγκμπι μέχρι το 1992. Αυτό το αθλητικό μποϊκοτάζ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο διεθνές μποϊκοτάζ της Νοτίου Αφρικής που ισχυροποίησε το επιτυχημένο κίνημα για τον τερματισμό του καθεστώτος απαρτχάιντ.
Η Καμπάνια Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης καλεί τις UEFA, FIFA και FA να λάβουν άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η συμμετοχή της ισραηλινής εθνικής ομάδας στο Euro 2008. Η συνέχιση των σχέσεων με τις ισραηλινές αθλητικές εθνικές ομάδες ισοδυναμεί με την αποδοχή των εγκλημάτων του ισραηλινού κράτους εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Η απαγόρευση της ισραηλινής συμμετοχής θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ισραηλινό απαρτχάιντ και η κατοχή, όπως και κάθε άλλη μορφή ρατσισμού, δεν είναι ευπρόσδεκτα στο διεθνές ποδόσφαιρο.
Υπογραφές
Καμπάνια Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης
Καμπάνια Μποϊκοτάζ των Ισραηλινών Προϊόντων
Εβραίοι για το Μποϊκοτάζ των Ισραηλινών Προϊόντων
Φίλοι του Αλ Ακσα Βρετανίας
***********************
Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την Παλαιστινιακή Καμπάνια για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ (BDS)
δείτε το: www.bds-palestine.net
Επικοινωνία: sc3@bds-palestine.net
Δείτε κι αυτό:
www.palestinefootball.myzen.co.uk
Γυναικεία Ομάδα Ποδοσφαίρου στα Κατεχόμενα
Τα κορίτσια της Ομάδας Ποδοσφαίρου της Βηθλεέμ, 12 έως 23 ετών, μέλη οι περισσότερες και της γυναικείας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης δίνουν έναν διαφορετικό αγώνα στα κατεχόμενα.
Η νεότερη παίκτρια της ομάδας, η 12χρονη Sorouna Msa’ Sha’ λέει: «Μ’ αρέσει πραγματικά το ποδόσφαιρο, είναι η ζωή μου, το πάθος μου και τ’ όνειρό μου».
Στην αρχή η ιδέα κοριτσιών που θα κυκλοφορούσαν με σορτσάκια παίζοντας ένα τυπικά αντρικό άθλημα δεν ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη στην παραδοσιακή κοινωνία των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Ωστόσο, με ορισμένους συμβιβασμούς στην αμφίεση, οι αρχικές φυλετικές προκαταλήψεις ξεπεράστηκαν και τώρα όλοι αγαπάνε και υποστηρίζουν την ομάδα της Βηθλεέμ.
Ο προπονητής της ομάδας, Raed Irhami, λέει για τα κορίτσια του: «Για μένα ήταν όνειρο ζωής να προπονήσω μια γυναικεία εθνική ομάδα και ‘Hamdulillah’ (δόξα τω Θεώ) τώρα γίνεται πραγματικότητα».
Οι σκληρές οικονομικές συνθήκες είναι σίγουρα εμπόδιο για την ανάπτυξη της ομάδας. Η έλλειψη πόρων, ένα ακατάλληλο γήπεδο, ο αθλητικός εξοπλισμός και οι μετακινήσεις επηρεάζουν την ομάδα ακόμη περισσότερο απ’ ότι οι προκαταλήψεις απέναντι στις γυναίκες στην παλαιστινιακή κοινωνία. Και σ’ αυτό το άθλημα, όπως και στις περισσότερες εκφάνσεις της παλαιστινιακής καθημερινότητας, το κυρίαρχο σημάδι το αφήνει η ισραηλινή κατοχή.
Η γυναικεία εθνική ομάδα, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια με τη συμμετοχή κοριτσιών από τη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και τη Γάζα, είναι στην ουσία η μοναδική ομάδα που αναγκάζεται να προπονείται σε τέσσερα διαφορετικά μέρη, λόγω της μειωμένης δυνατότητας μετακινήσεων εξαιτίας του Τείχους και της ισραηλινής κατοχής. Στην πραγματικότητα, η ομάδα μπορεί να προπονείται όλη μαζί μόνο στα ματς που γίνονται στο εξωτερικό.
«Όταν πηγαίνουμε στην Ιορδανία για αγώνες», λέει η Samar Araj, ιδρυτικό μέλος της ομάδας της Βηθλεέμ «σπαταλάμε μία ολόκληρη μέρα. Πρώτα περνάμε μέσω του Wadi’nar, από τα παλαιστινιακά σύνορα, μετά από τους ισραηλινούς ελέγχους, όπου μας σταματάνε για ώρες ανακρίνοντας τα κορίτσια και τον προπονητή και ελέγχοντας αν ασχολείται κανείς με την πολιτική. Και ύστερα περνάμε στην ιορδανική πλευρά, όπου μας ανακρίνουν και πάλι. Αυτό είναι το πρόβλημά μας» συμπληρώνει η Honey, «δεν μπορούμε να συναντηθούμε ή να προπονηθούμε μαζί».
Οι παίκτριες της ομάδας της Βηθλεέμ θεωρούν τον αθλητισμό επιλογή ζωής. Αν και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, λόγω της έλλειψης υποδομών και ευκαιριών, το να ακολουθήσουν μια καριέρα στα σπορ είναι μάλλον απίθανο, δεν εγκαταλείπουν το πάθος τους.
Ολόκληρο το άρθρο με φωτογραφίες και βίντεο στο Alternative Information Center
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου