Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Τελευταίες εξελίξεις

Πηγές: Associated Press, Palestinian Information Center

Εκλογές

Ύστερα από διήμερη συνεδρίαση το 115μελές Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ/PLO αποφάσισε την Πέμπτη να εγκρίνει το σχέδιο του Αμπάς για διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και για μετατροπή του εκλογικού συστήματος σε αναλογικό, σύμφωνα με το οποίο οι ψηφοφόροι επιλέγουν κόμμα και όχι ατομικά υποψηφίους. Οι αποφάσεις υιοθετήθηκαν με συναίνεση.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο Αμπάς εννοεί σοβαρά να προχωρήσει σε εκλογές ή αν εξαγγέλλονται απλώς ως ένα ακόμη μέσο πίεσης, ώστε να εγκαταλείψει η Χαμάς την εξουσία στη Γάζα. Οι σύμβουλοί του Αμπάς πάντως δήλωσαν ότι θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος αν και η δημοτικότητά του έχει πέσει αισθητά.

Εντωμεταξύ η Χαμάς, που ήδη ανακοίνωσε ότι θα παρεμποδίσει τις εκλογές, μπορεί κάλλιστα να τις αποτρέψει στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά ακόμη κι αν διενεργηθούν μόνο στη Δυτική Όχθη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επικρατήσει η Φατάχ, εάν βέβαια μπορεί να διασφαλιστεί η νόμιμη διεξαγωγή τους, ο χρόνος της οποίας τοποθετείται στο τέλος του 2007 ή στις αρχές του 2008.

Ένας από τους ηγέτες της Χαμάς, ο Μαχμούντ Ζαχάρ δήλωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός, και η Χαμάς είναι τμήμα του λαού, δεν θα επιτρέψει οι πρόωρες εκλογές να εξάγουν τα αποτελέσματα που εγκρίνει η Αμερική». Ο βουλευτής της Χαμάς Δρ. Salah Al-Bardaweel δήλωσε ότι ο εξοβελισμός της Χαμάς από την παλαιστινιακή πολιτική σκηνή ήταν και θα παραμείνει ανέφικτος. «Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν τη Χαμάς στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, και αν και έχουμε πλήρη γνώση της έντασης της αμερικανό-ισραηλινό-αραβικής πολιορκίας εναντίον μας, βεβαιώνουμε ότι διαθέτουμε αρκετή δύναμη ώστε να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις» δήλωσε. Χαρακτήρισε τη σύνοδο του κεντρικού συμβουλίου της ΟΑΠ ως μια προσπάθεια απονομιμοποίησης του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι «το κεντρικό συμβούλιο συνεδριάζει μόνο για να νομιμοποιήσει παρανομίες».

Απελευθέρωση κρατουμένων

Την Παρασκευή απελευθερώθηκαν πάνω από 256 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους μέλη της Φατάχ. Όλοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε βίαια επεισόδια εναντίον του Ισραήλ. Η πιο εξέχουσα φυσιογνωμία ήταν ο 61χρονος Abdel Rahim Malouh, δεύτερος τη τάξει του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Λαϊκό Μέτωπο – Γενικό Στρατηγείο

Το ανώτατο στέλεχος του PFLP-GC και μέλος του πολιτικού γραφείου, Anwar Raja, δήλωσε ότι η σύνοδος του κεντρικού συμβουλίου της ΟΑΠ ήταν «ύποπτη» και διακυβεύει την παλαιστινιακή εθνική ενότητα. Ο Raja καταδίκασε τις προσπάθειες του Αμπάς να χρησιμοποιήσει «αναποτελεσματικούς» θεσμούς της ΟΑΠ για κομματικά συμφέροντα λέγοντας ότι η σύνοδος εντάσσεται στο πλαίσιο των αμερικανό-ισραηλινών προσπαθειών να διαχειριστούν και να ελέγξουν τα εσωτερικά παλαιστινιακά ζητήματα. Επιπλέον δήλωσε ότι ο Αμπάς και η Φατάχ είχαν ακυρώσει, παραλύσει και παραμερίσει τους θεσμούς της ΟΑΠ τις τελευταίες δεκαετίες, όταν είχαν τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά τώρα προσπαθούν να τους αποκαταστήσουν για τους χρησιμοποιήσουν εναντίον της Χαμάς.

Ισλαμική Τζιχάντ - Δημοκρατικό Μέτωπο

Ο πολιτικός ηγέτης του Κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ, Dawood Shehab, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός πολιτικού οράματος ικανού να βγάλει την Παλαιστίνη από την τωρινή πολιτική κρίση και να συσπειρώσει όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις πίσω από την επιλογή της αντίστασης.

«Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά μας δεν είναι να καθορίσουμε ποιος είναι υπεύθυνος για το τωρινό δίλημμα, αν και πιστεύουμε ότι αυτό που έγινε στη Λωρίδα της Γάζας πυροδοτήθηκε από τα σφάλματα της ομάδας του Όσλο που επέμενε να μονοπωλεί κάθε σημαντικό κέντρο στην Παλαιστινιακή Αρχή» δήλωσε.

Τα σχόλια του Shehab έγιναν κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη με πολιτικούς εκπροσώπους του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP). Και οι δύο οργανώσεις τόνισαν την αναγκαιότητα διατήρησης της παλαιστινιακής αντίστασης για όσο καιρό η Παλαιστίνη θα παραμένει υπό ισραηλινή κατοχή και πρόκριναν την άμεση εκκίνηση εθνικού διαλόγου μεταξύ όλων των παλαιστινιακών κομμάτων.

Γάζα

Έντονες ανησυχίες για επιδρομή μεγάλης κλίμακας δημιουργούν οι τελευταίες δηλώσεις ισραηλινών πολιτικών. Ανώτατος αξιωματούχος της ισραηλινής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι της Χαμάς έχουν κλιμακώσει τη λαθραία εισαγωγή όπλων από τον προηγούμενο μήνα που κατέλαβαν την εξουσία στη Γάζα. Μίλησε για 20 τόνους εκρηκτικών και για προσπάθεια εισαγωγής ρουκετών μεγάλης εμβέλειας. Συμπλήρωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ θα πρέπει να παρέμβει κάποια στιγμή για να αποτρέψει τη διευρυνόμενη απειλή. Η Χαμάς απέρριψε τους ισχυρισμούς περί εισαγωγής οπλισμού και τους χαρακτήρισε προπέτασμα για το σφίξιμο της πολιορκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: