Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

130 Βρετανοί γιατροί καλούν σε μποϊκοτάζ της Ισραηλινής Ιατρικής Ένωσης

Πηγές:

Palestinian Grassroots Anti-Apartheid Wall Campaign

http://stopthewall.org/worldwideactivism/1444.shtml

και Guardian

http://www.guardian.co.uk/israel/comment/0,,2062435,00.html

Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση 18 Παλαιστινιακών οργανισμών Υγείας για μποϊκοτάζ της Ισραηλινής Ιατρικής Ένωσης, 130 Βρετανοί γιατροί δημοσίευσαν στην εφημερίδα Guardian την υιοθέτηση της έκκλησης για μποϊκοτάζ. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται σχετικά με την υπερψήφιση του μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων από τη Εθνική Βρετανική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ).

«Υπονοείτε ότι, ψηφίζοντας να μποϊκοτάρει το Ισραήλ, η NUJ ξεστράτισε κατά πολύ από τα κανονικά της καθήκοντα. Δεν πιστεύουμε ότι τέτοιες διαφωνίες έχουν θέση στις βαθύτατες ανησυχίες μας ως γιατροί αναφορικά με τις σχετιζόμενες με την υγεία συνέπειες της ισραηλινής πολιτικής στην παλαιστινιακή κοινωνία. Οι συνεχείς παραβιάσεις της ιατρικής ηθικής συνοδεύουν την ισραηλινή κατοχή. Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη συστηματικά αψηφά την τέταρτη συνθήκη της Γενεύης που εγγυάται στον αστικό πληθυσμό την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες και την ασυλία του ιατρικού προσωπικού. Τα ασθενοφόρα δέχονται πυρά (εκατοντάδες περιπτώσεις) και το προσωπικό τους σκοτώνεται. Άνθρωποι σε απελπιστική κατάσταση άρρωστοι και νεογνά πεθαίνουν στα τσεκπόιντ επειδή οι στρατιώτες απαγορεύουν τη διέλευση προς το νοσοκομείο. Οι υποδομές της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων και ενεργειακών προμηθειών, βομβαρδίζεται σκόπιμα και εμποδίζεται η προμήθεια αναγκαίων φαρμάκων όπως τα αντικαρκινικά και τα υγρά αιμοκάθαρσης για νεφροπαθείς. Στη Δυτική Όχθη το τείχος του απαρτχάιντ έχει καταστρέψει οποιαδήποτε συνέχεια στο πρωτοβάθμιο υγειονομικό σύστημα. Οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ έχουν περιγράψει τη Γάζα ως μια ανθρωπιστική καταστροφή, με το 25% των παιδιών κλινικά υποσιτισμένων.

Η Ισραηλινή Ιατρική Ένωση έχει καθήκον να διαμαρτυρηθεί για τα εγκλήματα πολέμου αυτού του τύπου, αλλά αρνήθηκε να το πράξει. Εκκλήσεις προς την Παγκόσμια Ιατρική Ένωση και τη Βρετανική Ιατρική Ένωση επίσης απορρίφθηκαν σκαιότατα. Δεκαοκτώ κορυφαίοι Παλαιστινιακοί οργανισμοί υγείας έχουν απευθύνει έκκληση σε επαγγελματίες συναδέλφους τους στο εξωτερικό να αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ισραηλινή Ιατρική Ένωση απεμπόλησε το δικαίωμά της να αποτελεί μέλος της διεθνούς ιατρικής κοινότητας. Καλούμε σε μποϊκοτάζ της Ισραηλινής Ιατρικής Ένωσης και στη διαγραφή της από την Παγκόσμια Ιατρική Ένωση. Υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο: η αποπομπή της Ιατρικής Ένωσης της Νοτίου Αφρικής κατά την περίοδο του απαρτχάιντ. Ένα μποϊκοτάζ είναι ηθικό και επιβεβλημένο όταν τα παραδοσιακά κανάλια δεν αποδίδουν, γιατί διαφορετικά απλά γυρνάμε την πλάτη μας.

Dr Derek Summerfield, Καθηγητής Colin Green, Dr Ghada Karmi, Dr David Halpin, Dr Pauline Cutting και 125 ακόμη γιατροί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: