Τρίτη 24 Απριλίου 2007

Ο Azmi Bishara παραιτήθηκε από την Κνεσέτ

Την Κυριακή ανακοίνωσε την παραίτησή του από το ισραηλινό κοινοβούλιο ο άραβας βουλευτής Azmi Bishara. Η παραίτηση επιδόθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αίγυπτο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ισραηλινή αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι διεξήγαγε έρευνες για τον άραβα νομοθέτη, αλλά δικαστική εντολή απαγόρευε τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών γύρω από την υπόθεση, η οποία την Κυριακή παρατάθηκε ως τις 25 Απριλίου.

Ο ίδιος ο Bishara δήλωσε ότι διώκεται για τη σκληρή κριτική του στο εβραϊκό κράτος. «Έχω το δικό μου πολιτικό, ιδεολογικό και ηγετικό ανάστημα. Δεν πρόκειται να συμμορφωθώ με μια έρευνα που διεξάγεται με τέτοιο τρόπο» δήλωσε στο Al-Jazeera την ώρα που ανακοίνωνε την παραίτησή του.

Ο 50χρονος Bishara ηγείται της Εθνικής Δημοκρατικής Συνέλευσης, ένα αραβικό κόμμα με πατριωτική πλατφόρμα που διαθέτει τρία μέλη στο 120μελές ισραηλινό κοινοβούλιο. Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Ο Bishara υπήρξε ο πιο θαρραλέος εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αράβων στο κοινοβούλιο, συχνά εξοργίζοντας τους Ισραηλινούς Εβραίους υποστηρίζοντας δημοσίως τους εχθρούς του Ισραήλ.

Σ’ ένα ταξίδι του στη Συρία κάθισε δίπλα στον ηγέτη του ένοπλου τμήματος της Χεζμπολάχ, κατά την κηδεία του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ Άσαντ, άλλου ορκισμένου εχθρού του ισραηλινού κράτους.

Μιλώντας στο Al-Jazeera δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο Ισραήλ χωρίς να καθορίσει ημερομηνία. «Τώρα έγινα απλός πολίτης» είπε, καθώς και ότι παραιτήθηκε για να εμποδίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους να του αφαιρέσουν την κοινοβουλευτική ασυλία «τώρα υπάρχουν νέοι κανόνες στο παιχνίδι κι εγώ καθορίζω τα όρια» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: