Δήλωση του PACBI,
16 Απριλίου 2007
Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ
www.pacbi.org
____________________________________________________
Δήλωση της Παλαιστινιακής Καμπάνιας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) σχετικά με τις Επισκέψεις Διεθνών Αντιπροσωπειών και Ιδιωτών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ, 15 Απριλίου 2007:
Σε μια περίοδο που το διεθνές κίνημα για την απομόνωση του Ισραήλ κερδίζει έδαφος ως απάντηση στην κλιμάκωση της αποικιακής και ρατσιστικής πολιτικής του Ισραήλ, ζητάμε επειγόντως με πολύ σεβασμό από τους συνειδητοποιημένους ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και διανοουμένους απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επισκέπτονται τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ), να αποφεύγουν να επισκέπτονται το Ισραήλ και να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή συνάντηση δεν είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στον τερματισμό της παράνομης κατοχής του Ισραήλ και των άλλων μορφών καταπίεσης. Άσχετα με τις προθέσεις, τέτοιες επισκέψεις συμβάλουν μόνο στην παράταση της αδικίας εξομαλύνοντάς την και επομένως νομιμοποιώντας την και ακούσια υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ισραήλ να εμφανίζεται ως ένας «φυσιολογικός» εταίρος του «πολιτισμένου» κόσμου των επιστημών, της ακαδημίας και των τεχνών ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζει μια ολέθρια μορφή απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων.
Οι επισκέψεις στα ΚΠΕ των διεθνών υποστηρικτών και υπερασπιστών των παλαιστινιακών δικαιωμάτων πάντοτε θεωρούνταν από τους Παλαιστινίους ως πηγή εμψύχωσης και έμπνευσης. Αυτές οι χειρονομίες αλληλεγγύης είναι πολύ σημαντικές για μας, βοηθάνε να γκρεμιστούν τα τείχη της απομόνωσης που επιβάλλει το Ισραήλ και τα πλανητικά κέντρα εξουσίας και επίσης δείχνουν στο Ισραήλ και στον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους για ελευθερία. Ωστόσο μια επίσκεψη αλληλεγγύης στα ΚΠΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για ομιλίες στα ισραηλινά πανεπιστήμια, διοργάνωση παραστάσεων, προβολή ταινιών ή εκθέσεων σε σημαντικές ισραηλινές εκδηλώσεις, για συνεργασία κάθε τύπου με ισραηλινά καλλιτεχνικά ιδρύματα, ή τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται –άμεσα ή έμμεσα- από την ισραηλινή κυβέρνηση ή από οποιοδήποτε θεσμό της.
Αν και πολλοί από τους διεθνείς υποστηρικτές μας από τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και το χώρο της διανόησης έχουν ακούσει την Παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) [1], που έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της παλαιστινιακής κοινωνίας, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του μποϊκοτάζ. Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις με τα ισραηλινά ιδρύματα που δεν έχουν καταδικάσει ρητά την κατοχή και την καταπίεση παρέχουν νομιμότητα σ’ αυτά τα ιδρύματα. Σ’ αυτά τα ιδρύματα συμπεριλαμβάνονται όλα τα πανεπιστήμια και τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτισμικών και καλλιτεχνικών οργανισμών του Ισραήλ.
Οι Παλαιστινιακές εκκλήσεις για το μποϊκοτάζ του Ισραήλ –μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- εμπνέονται από τις εκκλήσεις εναντίον του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος. Οι ηγέτες του νοτιοαφρικανικού κινήματος ενάντια στο απαρτχάιντ ήταν ανάμεσα στους πρώτους που εξέθεσαν τους κοινούς παρανομαστές των δύο συστημάτων ρατσιστικών διακρίσεων, λέγοντας ακόμη και ότι το Ισραηλινό απαρτχάιντ είναι κατά πολλούς τρόπους χειρότερο από εκείνο που υπήρχε στη Νότιο Αφρική, όπως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα ΚΠΕ, καθ. John Dugard, έχει δηλώσει. Πράγματι η καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι τριπλή: στρατιωτική κατοχή στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, και εντατικός εποικισμός της τελευταίας, άρνηση των από τον ΟΗΕ κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων προσφύγων καθώς και του δικαιώματός τους για επιστροφή, και το σύστημα ρατσιστικών διακρίσεων εις βάρος των Παλαιστινίων κατοίκων του Ισραήλ. Αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ηθική συνέπεια από όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα ενάντια εναντίον του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, τους ζητάμε να εφαρμόσουν τα ίδια πρότυπα και να μην κάνουν εξαιρέσεις για το Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου